Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Освободете се от проблема повишен холестерол в сътрудничество с лекаря!

Новината, че имате повишен холестерол, обикновено предизвиква тревога. Но въпреки това научаването на този неприятен факт може да се окаже именно онзи необходим стимул, който да ви накара да вземете мерки и да се изправите лице в лице с проблема.

Съветвайте се с лекаря си
Съветвайте се с лекаря си

Част трета

Може да сте 52-годишна жена, която преминава през менопаузата, и досега нормалните резултати от кръвните ви изследвания внезапно са се променили. Или 40-годишен мъж, който за пръв път изследва холестерола си и получава неприятни новини. Възможно е да се почувствате изненадани или ядосани. Притеснителните показатели на холестерола обаче не се появяват без причина. Вероятно сте с наднормено тегло, не се движите достатъчно или просто живеете все едно постоянно се опитвате да догоните влак, който току-що е потеглил от гарата. Ако се концентрирате единствено върху холестерола, това няма да е достатъчно да понижите риска от коронарна болест на сърцето (КБС); за да избегнете инфаркт или инсулт, трябва да предприемете действия на няколко фронта. Нашата програма ще ви даде нужните насоки. Тук прочетете първа глава и втора глава.

Програмата не е предназначена само за хората с повишен холестерол. Тя дава насоки как трябва да живеем, за да намалим риска от сериозни здравословни проблеми, включително рак и диабет. Ако започнете да я следвате, защото имате повишени стойности на „лошия“ и понижени на „добрия“ холестерол или страдате от метаболитен синдром, не се впускайте сами в това начинание: включете семейството и приятелите си, тъй като и те също ще почувстват положителните ефекти на промяната. Ако пък сте избрали тази статия, защото близък роднина или приятел страда от висок холестерол, а вие тайничко сте си отдъхнали, че вашият е в нормални граници, не забравяйте, че нивата на холесте рола не са постоянна величина. С напредването на възрастта се променят, като обикновено се увеличават. Нашата програма ще ви помогне да поддържате холестерола си в здравословни граници.

Преди да започнете, е важно да имате точна представа в какво състояние сте, за да знаете към какви стойности се стремите и дали се нуждаете от помощта на традиционната медицина.

Рискови фактори, които не можете да промените

Понякога повишеният холестерол може да се дължи на генетични аномалии, които правят много трудно, а понякога и невъзможно повлияването на стойностите му единствено чрез промени в начина на живот. Ако случаят при вас е такъв, вероятно ще се нуждаете от медикаменти. Някои рискови фактори спадат към категорията на неподлежащите на промени дадености.

Гени

Гените
Гените

В 1 на всеки 300 случая повишеният холестерол и високото съдържание на триглицериди в кръвта се дължат на генетична аномалия, наречена фамилна комбинирана (смесена) хиперлипидемия (FCHL). Въпреки че това състояние се изучава вече над 30 години, много негови аспекти остават неразгадани. Болестта се проявява в резултат на нарушения в метаболизма на липопротеините в организма; това води до висок общхолестерол, повишени нива на триглицеридите или едновременно и двете. Хората с този вид хиперлипидемия имат също така повишено количество малки LDL-частици — типа, който най-често се натрупва в артериите и образува плака. Ако страдате от това заболяване, сте предразположени и към инсулинова резистентност и хипертония, които са рискови фактори за инфаркт или инсулт.

Ако 12 седмици след началото на програмата не отчитате никакво подобрение в нивата на холестерола, е възможно вие да сте един от сравнително малкия брой хора, при които промяната в начина на живот и хранителните навици няма да е достатъчна. Ако е така, трябва да обсъдите с лекаря си подходящите генетични изследвания и възможностите за медикаментозно лечение.

Афереза и фамилна хиперхолестеролемия

В около 1 от 500 случая заболяването фамилна хиперхолестеролемия означава, че е трудно да се понижи количеството на холестерола с помощта на медицински интервенции или промени в начина на живот. При семейства, в които често се среща повишен холестерол, се препоръчва ранно изследване, тъй като шансът за наследяване на болестта е 1 към 2. В повечето случаи изследването може да почака, докато децата навлязат в пубертета, но при семейства с множество ранни сърдечносъдови заболявания може да се наложи да се проведе тест в по-ранна възраст.

Всяко дете, диагностицирано с тежка форма на хиперхолестеролемия, трябва да се лекува в специализиран педиатричен център. В началото повечето деца се подлагат на лечение с диета, а след това при необходимост – и с медикаменти. Съществуват редки, но тежки случаи, при които пациентите не реагират на такова лечение и тогава се прибягва до премахване на холестерола в кръвта чрез метод, наречен LDL-афереза. Това е процедура, подобна на бъбречната диализа, при която от кръвта се отстранява LDL-холестеролът и която трябва да се извършва редовно.

Хормони и сърдечносъдови заболявания

Липсата на хормони води до висока раздразнителност
Липсата на хормони води до висока раздразнителност

Известно е, че естрогенът играе важна роля при жените за поддържане на холестерола в здравословни граници преди настъпването на менопаузата. След това с рязкото спадане на нивата на естрогена стойностите на LDL-холестерола и триглицеридите се покачват, а на HDL-холестерола – намаляват. Теоретично тези проблеми би трябвало да се разрешат чрез хормонозаместителната терапия (ХЗТ). Когато учените анализират множество случаи на жени, преминали такова лечение, фактите на пръв поглед доказват тази теория. Нещата обаче не са толкова прости.

През 2003 г. медицинското списание „Ланцет“ публикува данните от национално изследване, в което вземат участие над 1 милион жени във Великобритания. При него е установено, че жените след менопауза, които са подложени на комбинирана хормонална терапия, са двойно по-предразположени към развитие на рак на гърдата, отколкото останалите, както и че рисковете са по-малки при терапия само с един препарат. Освен това се доказва, че ХЗТ води до леко повишен риск от КБС и инсулт през първата година на приема. До момента учените все още не са установили със сигурност дали това се дължи на конкретна комбинация или избор на медикаменти. Според мнозина е възможно друга форма на хормонална терапия да доведе до различни резултати. Изводът е, че решението за започване на ХЗТ е строго индивидуално и трябва да се вземе след консултация с лекар, като от съществено значение са последващите грижи и самоконтролът. Хормонозаместителната терапия не е толкова безвредна, както изглежда на пръв поглед.

Нашата програма ще ви помогне да балансирате нивата на LDL- и HDL-холестерола си, а консумацията на храни като соя, които съдържат естрогеноподобни съставки, наречени фитоестрогени, може да понижи холестерола. Препоръчваме соята като една от алтернативите на животинските белтъчини.

Други генетични рискове

MTHFR Хората с вариантни мутации на гена, отговорен за ензима MTHFR (метален тетрахидрофолат редуктаза), който регулира хомоцистина, имат склонност към по-високи нива на хомоцистин от останалите и се нуждаят от по-големи дози фолиева киселина, за да нормализират стойностите. Тъй като хомоцистинът взаимодейства с приеманата храна (а витамините от групата В подпомагат редуцирането му), това е още една причина да неутрализирате рисковите фактори, като им въздействате, следвайки програмата „По-здрави“. Аро-Е4 Аполипопротеин Е е името, с което се свързва нормалният вариант на гена, отговорен за ензима MTHFR при повечето хора, и той не носи риск. Генетичният вариант Е4 се свързва с повишена предразположеност към КБС. Ако при вас той е налице и се храните по здравословен за сърцето начин, рискът от сърдечносъдови заболявания няма да се повиши. Но ако сте носители на този ген и приемате много мазнини, нивата на холестерол и липиди в кръвта ще се повишат. Положението се влошава при увеличаване на копията на варианта от едно на две — това води и до покачване на концентрацията на холестерол и липиди в организма. При хора с този ген холестеролът се увеличава при прием на алкохол, а при пушачите се повишава рискът от КБС.

Аро-Е2 Този вариант на гена влиза в сложно взаимодействие с рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания. Едно копие от Аро-Е2 има лек предпазващ ефект, докато наличието на две води до много по-високи нива на холестерола и липидите и до голямо нарастване на случаите от артериална болест на сърцето и крайниците. Нивата на холестеро¬ла и липидите в кръвта се увеличават повече, отколкото при варианта Аро-Е4. За да се прояви пълното действие на Аро-Е2, трябва да имате случаи на диабет в семейството, да страдате от затлъстяване и при вас да са налице две копия на Аро-Е2.

Фамилна обремененост

Дори и да не страдате от наследствени аномалии (или не знаете за това), е възможно да имате повишен риск от КБС, ако дядо ви, баща ви или брат ви са развили сърдечносъдово заболяване преди 55-годишна възраст, или баба ви, майка ви или сестра ви са го проявили преди 65-годишна възраст. Вероятно за заболяванията в семейството са отговорни гените или пък просто вредните навици като тютюнопушене и неправилно хранене. И по двата начина можете да намалите риска, като следвате програмата „По-здрави“.

Възраст и пол

Мъжете много по-често от жените развиват КБС, като заболяването обикновено настъпва 10 години по-рано, отколкото при жените. След менопаузата обаче рискът от смъртност вследствие на сърдечносъдово заболяване при жените се доближава до този при мъжете, като 46% от всички случаи на инфаркт засягат жени.

Преди менопаузата жените обикновено имат по-нисък общ холестерол, отколкото мъжете на същата възраст. След това обаче при жените често настъпва повишаване на LDL- и понижаване на HDL-холестерола. В много случаи жените над 50-годишна възраст имат по-висок общ холестерол, отколкото мъжете на същите години. Дори това, което обикновено би се приело за здравословно ниво на HDL-холестерола — над 1,6 ммол/л, често не е достатъчно, за да предпази жените от сърдечносъдови заболявания след менопаузата.

Това е причината, поради която някои специалисти предполагат, че не съществува понятието „безопасно“ ниво на HDL-холестерола при жените; по-скоро колкото по-висок е той, толкова по-добре.

Расови различия

Различни раси
Различни раси

Расата играе роля в индивидуалния риск от коронарна болест на сърцето. Например при хората с южноазиатски произход (от Индия, Бангладеш, Пакистан и Шри Ланка), живеещи в Европа, темпът на смъртност от КБС и инсулт е с 40% по-висок от средния. При хората от Карибите и Западна Африка нивата на преждевременна смърт вследствие на КБС са много по-ниски от средните, въпреки че случаите от инсулт са по-многобройни — при западноафриканците смъртността е тройно по-висока при мъжете и двойно по-висока при жените, а при хората от карибски произход е с 50% над средните нива и за двата пола. Все още не е ясно дали тези свързани с расата рискове се дължат на генетични фактори или на навици в начина на живот.

Рискови фактори, които можете да промените

Повече от всичко останало начинът ви на живот определя вероятността от развитие на КБС. Дори при вас да съществуват рискови фактори, които не можете да промените, внасянето на корекции в начина на живот може да ви помогне много да предотвратите инфаркт или други сърдечносъдови проблеми.

Тютюнопушене

Тютюнопушенето убива
Тютюнопушенето убива

То е виновник за над един на всеки осем случая на смъртност вследствие на сърдечносъдово заболяване. При жените, които пушат, рискът от инфаркт се повишава от 2 до 6 пъти в сравнение с непушачите. Той нараства с броя на изпушените на ден цигари. Ако спрете цигарите, само за 1 година рискът от коронарна болест на сърцето ще намалее с 50%. След 15 години относителният риск от смъртност поради КБС ще се доближи до този при хората, които никога не са пушили.

Ако искате да спрете цигарите, обсъдете с лекаря си какви са съществуващите стратегии. Освен да ви предложи психологическата и медицинска подкрепа, от която се нуждаете, лекарят може да ви предпише медикаменти, никотинови дъвки или лепенки, които са с доказан ефект.

Тютюнопушенето влияе върху риска от сърдечносъдово заболяване по няколко начина. То понижава количеството на HDL-холестерола и уврежда кръвоносните съдове, като ги прави по-нееластични (по този начин намалява притока на кръв и причинява високо кръвно налягане) и ги превръща във своеобразен тип „лепенка“, като така се повишава шансът пренасяните в кръвта остатъчни вещества (като мастни отлагания) да се прилепят към тях. Тютюнопушенето намалява кислорода в кръвта и така допълнително дразни съдовите стени.

То може да доведе до инсулинова резистентност и до необходимите условия за развитие на метаболитен синдром. Когато учените от университета „Станфорд“ в Калифорния молят 20 пушачи и 20 непушачи да изпият захарен разтвор, те откриват, че докато количеството на глюкозата и при двете групи се запазва еднакво, пушачите имат много по-висок инсулин, което е знак за инсулинова резистентност. Също така, докато количеството на общия холестерол е еднакво и при двете групи, при пушачите VLDL-холестеролът е по-висок, а HDL-холестеролът е по-нисък.

Отказването от тютюнопушенето може се окаже дори по-важно от борбата с холестерола. Мъжете пушачи с нисък холестерол са значително по-застрашени от смърт, отколкото непушачите с висок холестерол.

Угасете пурата или лулата

Може би си мислите, че пушенето на пура или лула е безопасна алтернатива на цигарите, тъй като не вдишвате дима. Грешите.

При изследване сред 8000 мъже на средна възраст във Великобритания през 2003 г. се доказва, че при пушачите на пури и лули има по-голяма вероятност от развиване на сърдечносъдови заболявания и рак на устата, гърлото, хранопровода или белите дробове, отколкото при непушачите. Относителният риск от КБС и инсулт се увеличава между 1,5 и 2 пъти в сравнение с хората, които никога не са пушили. За раковите заболявания рискът от поява на свързан с тютюнопушенето вид рак се повишава трикратно, а рискът от рак на белите дробове – петкратно.

Липса на спорт

Заседнал живот
Заседнал живот

Липсата на физическо натоварване е вредна за цялото тяло (както и за мозъка), но тя е особено опасна за сърцето. Ако водите заседнал начин на живот, вие сте двойно по-застрашени от инфаркт, отколкото физически активните хора. Движението увеличава HDL-, намалява LDL-холестерола, подобрява инсулиновата чувствителност и понижава кръвното налягане.

То също така помага за регулиране на теглото и поддържане на сърдечното здраве. Ако имате повишен холестерол или при вас са налице други рискови фактори, физическата активност може да ви помогне да неутрализирате някои от тях, като заздравите и подсилите кръвоносните си съдове; в някои случаи се създават дори нови.

Ако не раздвижвате достатъчно мускулите си, организмът ви складира неизгорените калории под формата на мастни депа, което води до високи триглицериди и LDL-холестерол. Всъщност липсата на движение е толкова вредна за здравето ви, че според някои специалисти дълготрайното обездвижване би трябвало да се отчита като самостоятелен рисков фактор за сърдечносъдови заболявания — също толкова опасен, колкото високия LDL-холестерол. Не са необходими големи усилия — просто 20 минути на ден енергично ходене ще ви помогнат да изгорите калориите, вместо да ги складирате.

Изчисляване на риска – как да пресметнете своя ИТМ

За да определите дали страдате от наднормено тегло или затлъстяване, не е достатъчно да знаете само точните си килограми. Необходимо е също така да сте наясно със своя индекс на телесната маса (ИТМ) – мерна единица, която взема под внимание не само теглото, но и височината. Изчислението е сравнително лесно – вземете теглото си (в кг) и разделете на височината (в метри) на квадрат. Например, ако тежите 70 кг и сте високи 1,71 м, вашият ИТМ е равен на 24:

1,71 x 1,71= 2,92

70 + 2,92 = 24 (по-точно 23,97).

При хора над 20-годишна възраст стойностите на ИТМ са разделени в следните групи:

ИТМ            Оценка

20-25           нормален

25-30           с наднормено тегло

над 30          затлъстяване

над 40          силна степен на затлъстяване

Обърнете внимание, че ИТМ се отнася само за хора в добро здраве; съществуват леки разлики при мъжете и жените, като за децата и възрастните, при които има по-малка мускулна маса, съществуват специализирани таблици.

Хората с голямо натрупване на мускули често имат висок ИТМ, без реално да имат проблемно наднормено тегло. Тези стойности не се отнасят също така за бременни жени и за пациенти с хронични заболявания.

Хранене

Здравословно хранене
Здравословно хранене

Съществува една безспорна максима: човек е това, с което се храни. И ако наблягате на храни, богати на наситени мазнини и трансмазнини, рискът от висок холестерол расте. Според специалистите най-високите нива на трансмазнини се откриват в предлаганите в заведенията за бързо хранене продукти, особено в хрупкавите пилешки парченца с кожа, пилешките хапки и пържените картофи.

Колкото по-малко плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и влакнини консумирате, толкова по-голяма е вероятността да имате висок холестерол, както и цялостен повишен риск от сърдечносъдово заболяване. Методите, препоръчвани в програмата „По-здрави“ (вж. Четвърта глава), не само ще понижат холестерола ви и риска от сърдечносъдови заболявания, но ще прочистят артериите.

Телесно тегло

Наднорменото тегло се превръща в истински проблем. За да успеят да се справят с проблема, някои компании за железопътен и автобусен транспорт в Европа увеличават ширината на пътническите седалки, тъй като оригиналните често са твърде тесни. Според най-новите статистически данни през последните 20 години случаите на затлъстяване в Европа са се утроили, като почти 60% от населението спадат в категорията с наднормено тегло или някаква форма на затлъстяване.

Наднорменото тегло се отразява не само на избора ни на място за пазаруване на дрехи: свързва се с повишен „лош“ и намален „добър“ холестерол. Участъците, в които натрупвате тлъстини, също са от значение. Мастните депа около талията („любовните дръжки“) увеличават риска от КБС, както и от метаболитен синдром, описани във Втора глава.

Допълнителните мазнини около бедрата, по-често срещани при жените, не са толкова опасни, но винаги когато жените имат излишни килограми, за тях е от огромно значение да ги свалят — според дългосрочно проучване сред 116 000 жени около 40% от риска за КБС се дължи именно на наднорменото тегло.

Стрес и враждебност

Стрес и враждебност
Стрес и враждебност

Стресът — особено хроничният (продължителен) вид стрес, от който страдат хората по време на финансови, здравословни или семейни проблеми — играе съществена роля в риска от КБС. Например според едно изследване нивата на LDL-холестерола се покачват с 5% при мъже пилоти на средна възраст, когато те преминават през периоди на голям стрес на работното място. Стресът се отразява също така и на функцията на ендотела (което е показател за здравето на артериалните стени) и на бързината, с която триглицеридите се отделят от кръвта след хранене. Колкото по-високи са нивата им, толкова повече триглицериди се насочват към черния дроб, където се трансформират във вредните видове LDL- и VLDL-холестерол. Стресът също така може да повиши кръвното налягане и да направи кръвта по-податлива на съсирване.

Допълнителни преимущества

Регулирането на холестерола предпазва не само от сърдечносъдови заболявания и инсулт. Според някои изследвания това, което е добро за сърцето, е полезно и за мозъка, като ниският холестерол може да помогне в превенцията на болестта на Алцхаймер.

В едно проучване, което разкрива тясната връзка между двете, финландски учени наблюдават близо 1500 души в продължение на 21 години. Те откриват, че високиятхолестерол и хипертонията като че ли увеличават риска от болест на Алцхаймер дори повече, отколкото т. нар. ген на Алцхаймер (аро Е- 4), често споменаван като най-важния генетичен рисков фактор за заболяването. А когато американски учени от Охайо сравняват хранителния режим

на 96 пациенти с Алцхаймер с този на здрави пациенти, те откриват, че при хората, които са били на диета, лишена от мазнини и богата на риба, зеленчуци, пълнозърнести продукти и антиоксиданти като витамин С и Е (с други думи хранителния режим в нашата програма), рискът от болест на Алцхаймер е спаднал.

Според други проучвания хората, приемащи понижаващи холестерола статинови препарати, също са по-малко застрашени от развитие на Алцхаймер – с до 79%. Учените предполагат, че високите нива на холестерол могат да доведат до образуване на амилоидни (сенилни) плаки – бучки от белтъци, които се натрупват върху нервните клетки в мозъка.

Програмата – накратко

Следващите глави представят подробно всички аспекти от програмата „По-здрави“, като накрая е предложена схема по седмици. Тук обобщаваме накратко най-важното.

Ключовият елемент е храненето. Но не си представяйте драстично аскетична диета, съставена само от марули, грейпфрути и сирене тофу — ще продължите да се храните с удоволствие. Всъщност „По-здрави“ ще ви позволи да приемате почти една четвърт от всички необходими калории от мазнини, стига те да са безредни за сърцето. Приемът на полезен холестерол също не е ограничен, така че спокойно можете да включите в менюто си яйца и морски дарове.

Ограничаването на калориите не е заложено като цел, освен ако не сте с наднормено тегло — определяно като ИТМ, равен на 25 или повече. Причината за това е, че теглото се регулира най-успешно, като се храним правилно и правим достатъчно физически упражнения, а не като броим калориите. Според изследванията дори хората, считани за пълни, все още могат да имат нормален холестерол и общ нисък риск от КБС, ако водят начин на живот, подобен на описания в програмата.

Останалата част от хранителния режим се разпределя по следния начин: 20% белтъчини — което включва месо, яйца, соя, риба и варива, с най-голям акцент върху последните две, и 55% въглехидрати, главно приемани от сложни въглехидрати като зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти. Статията има за цел да ви помогне да следвате тази стратегия независимо дали се храните вкъщи или навън.

Втората част от програмата се отнася до движението. Конкретният вид движение — ходене, плуване, бойни изкуства, прекопаване на градината — не е от значение, стига да ускорява пулса, да разтяга мускулите и да изгаря калории, за да не се складират под формата на повишаващи холестерола мазнини. Програмата включва също така график за ходене, който ви осигурява почти цялото необходимо движение. Предлагаме ви и серия от сутрешни упражнения за разтягане заедно с две лесни комбинации от силови тренировки (10-минутна и 30-минутна), които ще поддържат тонуса ви и ще ускорят метаболизма, за да може организмът ви да изразходва повече калории.

Някои хранителни добавки помагат на определени хора да понижат риска от сърдечносъдово заболяване, като те са описани подробно в Пета глава. Различните препоръки варират според конкретния случай, въпреки че в програмата се препоръчва на абсолютно всеки човек приемът на добавка с рибено масло (заради ценните омега-3 мастни киселини) и на продукт, съдържащ комбинация от мултивитамини и минерали. И не на последно място, програмата разглежда една от трудните задачи в съвременния динамичен и забързан начин на живот — учи ни как да релаксираме.

Защо да изберете точно тази програма?

Защо си струва да положите усилия да промените начина си на живот, за да понижите холестерола си? Въпреки че понижаващите холестерола медикаменти са благодат за хората, които наистина се нуждаят от тях, дори и най- добрите лекарства имат странични ефекти. Също така никакви препарати не биха довели до желания ефект, ако вие продължавате да се храните с богата на мазнини храна, пушите и не спортувате.

Програмата „По-здрави“ се бори срещу рисковите фактори за КБС, като се започне с високото кръвно налягане и се стигне до метаболитния синдром, и е насочена срещу възпалителните процеси (повишеното ниво на С-реактивен протеин, индикатор за възпаление, може да бъде дори по-сериозен рисков фактор от високия холестерол) и кръвните компоненти като триглицериди и хомоцистин.

Целеви стойности на холестерола

Програмата „По-здрави“ ще ви помогне да намалите холестерола си. Степента, в която ще трябва да го направите, зависи от рисковите фактори за КБС. Колкото по-застрашени сте от инфаркт или инсулт или колкото повече рискови фактори са налице при вас, толкова по-ниско трябва да е целевото ниво на холестерола.

Най-добрият начин да определите какви са желателните стойности е, като подобрите съотношението между HDL- и LDL-холестерола. Това се постига или чрез повишаване на HDL- и понижаване на LDL-холестерола, или и двете едновременно. Много по-лесно е да се понижи LDL-, отколкото да се повиши HDL-холестеролът, ето защо лечението се концентрира там. Малко са медикаментите или добавките, които повишават HDL-холестерола, и въпреки че усилената физическа активност има ефект, не са много хората, които са подготвени за такова натоварване. Алкохолът също променя баланса, но приеманата „доза“ се ограничава от скритите в него опасности. И тъй като LDL-липопротеините играят най-пряка роля в образуването на плака, тяхното намаляване най-директно забавя натрупването й.

За да разберете какво трябва да е целевото ниво на LDL-холестерола ви, отговорете на въпросите по-долу. Те ще ви помогнат да оцените до каква степен сте застрашени от инфаркт или инсулт. Колкото по-висок е рискът, към толкова по-ниско ниво на хо- лестерол трябва да се стремите.

Какъв е вашият риск от сърдечносъдово заболяване?

Рискове за сърцето
Рискове за сърцето

Отговорете на въпросите, за да определите какъв е вашият риск от коронарна болест на сърцето или инфаркт. Отговорите ще ви помогнат да определите към какви стойности на LDL-холестерол трябва да се стремите и ще ви дадат информация дали е необходимо да започнете прием на медикаменти, понижаващи холестерола.

Стъпка 1

Пребройте рисковите фактори

Ако не сте сигурни дали страдате от сърдечносъдово заболяване или диабет, отговорете на въпросите по-долу. Ако имате доказано заболяване, преминете директно към стъпка 2 на следващата страница. (Ако не сте сигурни дали страдате от сърдечносъдово заболяване, то вероятно имате такова, ако сте претърпели инфаркт, операция за поставяне на байпас, ангиопластика или ангиография (коронарография), при която е открито запушване в коронарна артерия, или ако страдате от стенокардия).

Отбележете верните за вас:

□        Пуша цигари.

□        Имам високо кръвно налягане (140/90 mm/Hg или по-високо или приемам медикаменти срещу хипертония).

□        Имам нисък HDL-холестерол (под 1,0 ммол/л).

□        В семейството ми се срещат случаи на сърдечносъдови заболявания в ранна възраст (сърдечносъдови заболявания при баща или брат преди 55-годишна възраст или при майка или сестра преди 65-годишна възраст).

□        Аз съм мъж над 45 години или жена над 55 години.

Ако сте отбелязали само един или нито един рисков фактор, поздравления. Попадате в категория III – категорията с най-нисък риск (виж стъпка 3 – Рискови категории). Можете да пропуснете стъпки 2 и 3. Ако сте отбелязали два или три фактора, продължете към стъпка 2.

Стъпка 2

Изчислете риска от инфаркт

Отговорете на въпросите (отделни за мъже и жени) и съберете точките (числата в синьо), за да пределите какъв е рискът при вас да настъпи инфаркт през следващите 10 години.

 

img058-1-sn

img058-2-sn

Стъпка 3

Определете към коя рискова категория спадате

С помощта на следващата таблица определете към коя категория спадате. Така ще се прецени по-лесно правилният подход на лечение (дали имате нужда от понижаващи холестерола медикаменти и колко стриктно трябва да следвате програмата „По-здрави“). Обикновено ако три месеца след началото на програмата не сте постигнали желаното ниво на холестерола и при вас се срещат и други рискови фактори, лекарят ви вероятно ще предложи медикаментозно лечение. В някои случаи, в зависимост от рисковите фактори и LDL-холестерола, може да се наложи да започнете прием на лекарства в самото начало на нашата програма.

Рискови категории

10-годишен

риск

Категория Целеви нива на LDL-холестерол Медикаменти?
Над 20% 1

Най-висок

риск

Под

2,0 ммол/л

Ако в момента LDL-холестеролът ви е между 2,0 и 3,0, може да се наложи да започнете медикаментозно лечение в самото начало на програмата с цел на по-късен етап да прекратите приема на лекарства. Ако LDL-холестеролът ви е над 3,4, най-вероятно се нуждаете от медикаментозно лечение.
Между 10% и 20% II

Умерен

риск

Под

3,0 ммол/л

Ако LDL-холестеролът ви е над 3,0 три месеца след началото на програмата, вероятно се нуждаете и от медикамен­тозно лечение.
Под 10% III

Най-нисък

риск

Под

4,0 ммол/л

Ако три месеца след началото на про­грамата LDL-холестеролът ви е над 4,0, възможно е да се нуждаете от медика­ментозно лечение.

 

Определяне на LDL-холестерола

При стандартно изследване на холестерола обикновено се проверяват един или два показателя: общият холестерол или общият холестерол и HDL. За да разберете какъв е LDL-холестеролът ви, трябва да помолите личния лекар да ви изпрати на изследване, като при него се изисква да не се приема храна 12 часа преди вземане на пробата. Кръвната проба се изпраща за анализ. Резултатите показват стойностите на общия холестерол, на HDL- и LDL-холестерола, Винаги искайте пълните резултати за липидния профил – общия, HDL- и LDL-холестерола.

Персонализиране на програмата

Програмата „По-здрави“ е идеална за всички, независимо от стойностите на холестерола. Ако страдате от метаболитен синдром или високи триглицериди обаче, някои нейни аспекти ще претърпят леки промени. Например ще е необходимо да се движите повече, да ограничите калориите или да започнете прием на определени хранителни добавки.

При метаболитен синдром

Във Втора глава подробно описахме метаболитния синдром. Хората, страдащи от метаболитен синдром, обикновено са с наднормено тегло, като тлъстините са разположени предимно около корема. Също така при тях е налице инсулинова резистентност (с други думи предразположени са към развитие на диабет) и са относително физически неактивни.

Ако страдате от метаболитен синдром, е необходимо да редуцирате теглото си. Няма друга алтернатива. Можете да изработите целеви ежедневен прием на калории съобразно пола, възрастта, степента на физическа активност и настоящото ви телесно тегло (вж. Четвърта глава). Трябва също стриктно да следвате програмата — не бива да предприемате само половинчати мерки. Някои елементи, особено добавките с рибено масло, разтворимите влакнини (от варива, пълнозърнести продукти и др.) и физическата активност, ще бъдат от особена важност за повишаване на HDL-холестерола и намаляване на триглицеридите. Също така лекарят може да ви предпише прием на медикаменти като метформин, който подобрява инсулиновата резистентност и дори помага за предотвратяване та развитието на диабет. Според някои изследвания съдържащите хром добавки могат да повлияят благотворно на инсулиновата резистентност.

Контролирайте употребата на алкохол Алкохолът повишава HDL-холестерола, но гри прекалена консумация увеличава също и количеството на триглицеридите. Така че бъдете умерени с алкохолните напитки. Това означава не повече от едно питие дневно за жените и за всички над 65-годишна възраст и не повече от две питиета дневно за мъжете под 65 години.

Регулирайте кръвното си налягане Програмата „По-здрави“ ще ви помогне да понижите кръвното си налягане, но е възможно да се нуждаете от допълнителни медикаменти като например калциеви антагонисти (блокери на калциевите канали) или АСЕ-инхибитори.

При високи триглицериди

Ако имате високи стойности на триглицериди, при вас се наблюдават и увеличени стойности на VLDL-частиците и следователно висок VLDL-холестерол. Изборът на лечение зависи от количеството на триглицеридите в организма.

Гранични стойности на триглицеридите (1,7-2,3)

Следвайте програмата „По-здрави“ Ако имате ИТМ, равен на 25 или повече, трябва да свалите килограми — един от най-ефикасните начини за понижаване нивата на триглицеридите. Програмата препоръчва и прием на добавки с рибено масло, които също постигат такъв ефект.

Прибавете още два дни с физическо натоварване Въпреки че програмата съветва да спортувате умерено до интензивно поне четири пъти седмично, ако имате високи триглицериди, увеличете физическата активност до шест пъти седмично. Ако не сте привикнали към спортни занимания, първо се консултирайте с лекаря си и след това постепенно се заемете с тях.

Обсъдете с лекаря си възможни медикаменти Ако страдате от КБС или при вас са

налице други рискови фактори (като диабет), лекарят може да реши да ви предпише медикаменти, понижаващи холестерола, никотинова киселина или фибрати (вж. Осма глава).

Високи триглицериди (2,4-4,9)

Горните препоръки се отнасят и за вас. По-вероятно е да ви предпишат медикаментозно лечение. Желателно е да избягвате алкохол, излишни калории и преработени въглехидрати.

Много високи триглицериди (над 5,0)

Много е важно да понижите триглицеридите си до безопасно ниво възможно най-бързо, за да се предпазите от остър панкреатит (възпаление или инфекция на панкреаса). Почти винаги лекарят ще ви препоръча медикаментозно лечение (най-вероятно фибрати и никотинова киселина), особено ако триглицеридите ви са над 10.

Какъв е вашият риск от диабет?

Риск от диабет
Риск от диабет

Както отбелязахме по-горе, ако сте диабетик, има голяма вероятност да страдате от коронарна болест на сърцето или тепърва да я развиете, ако не промените дра етично начина си на живот. Въпреки това една трета от всички диабетици дори не подозират, че имат заболяването.

За да разберете дали попадате в рискова група, разгледайте следните твърдения и определете колко от тях са верни за вас:

1        Аз съм жена, която е родила бебе с тегло над 4 кг при самото раждане.

Ако отговорът е „да“, добавете 1 точка.

2        Един от родителите ми страда от диабет.

Ако отговорът е „да“, добавете 1 точка.

3        Имам брат или сестра с диабет.

Ако отговорът е „да“, добавете 1 точка.

4        Теглото ми е равно на или е над посоченото в таблицата „Рисково тегло“ (по-долу).

Ако отговорът е „да“, добавете 5 точки.

5        Аз съм под 65-годишна възраст и почти не се движа.

Ако отговорът е „да“, добавете 5 точки.

6        Аз съм на възраст между 45 и 64 години.

Ако отговорът е „да“, добавете 5 точки.

7        Аз съм на възраст над 65 години.

Ако отговорът е „да“, добавете 9 точки.

Ако имате 10 или повече точки При вас има висок риск от диабет. Единствено лекарят ви може да прецени дали наистина сте болни. Направете си изследвания.

Ако имате 9 или по-малко точки

Вероятно в момента при вас рискът от диабет е нисък. Поддържайте нещата така, като намалите теглото си, ако е прекалено високо, като спортувате почти всеки ден и консумирате плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти и бедна на мазнини храна.

Височина      Рисково тегло

147,5 см        58,6 кг

150 см                   60,4 кг

152,5 см       62,7 кг

155 см                   65 кг

157,5 см       66,7 кг

160 см                   69 кг

162,5 см       71,3 кг

165 см                   73,5 кг

167,5 см       75,8 кг

170 см                   78,1 кг

172,5 см       80,4 кг

175 см                   82,6 кг

178 см                   85,4 кг

180,5 см       87,6 кг

183 см                   90,3 кг

185,5 см       95,3 кг

188 см                   95,3 кг

190,5 см       98,1 кг

193 см                   100,3 кг

Източник: Американска диабетна асоциация.

Ако няма ефект

Понякога нито една промяна в начина на живот и хранене не е достатъчна, за да сведе концентрацията на холестерола до безопасни граници. Докато при някои хора само няколко промени – например да заместят кравето масло със зехтин или да се хранят с риба вместо с червено месо два пъти седмично – са достатъчни за постигане на ефект само за две седмици, други може да следват педантично програмата и въпреки това в стойностите на холестерола им да не се наблюдава никаква промяна.

При тях не настъпва очакваната реакция на организма. Около 20% от възрастните спадат към тази категория, обикновено поради генетично обусловени фактори. Хората, чийто холестерол бързо спада, се наричат хиперреагиращи, като към тази група спадат отново около 20% от възрастните. Ако вие сте в групата на нереагиращите, вероятно ще се нуждаете не само от промяна в начина на живот, но и от медикаменти, за да понижите холестерола си. В най-общия случай, ако стриктно сте следвали програмата в продължение на три месеца и нивата на холестерола ви не са се понижил значително, консултирайте се с лекаря си за подходящи за вас лекарства.

Готови! Старт!

Обичайте себе си и променете живота си
Обичайте себе си и променете живота си

Промяната на навиците е огромно предизвикателство. Необходимо е истинско отдаване на поставената цел, за да се постигне желаният ефект, както и непоколебимата подкрепа на семейството и приятелите. Много е важно сами да осъзнавате кои рискови фактори са налице при вас, тъй като според изследванията има много по-голяма вероятност хората да направят нужните промени, когато вярват, че те се отнасят именно за техния конкретен случай.

Предлагаме ви още няколко начина, които ще ви помогнат успешно да следвате програмата.

Споделете с околните Публично оповестете вашата нова цел. Подкрепата на семейството и приятелите ще ви помогне да следвате програмата.

Наблюдавайте напредъка си

Отбелязването на прогреса е гаранция за успех.

Изгответе списък

Запишете всички причини, поради които смятате, че няма да имате успех и след това докажете на самите себе си, че сте грешали. Ако мислите, че не можете да спортувате, тъй като не разполагате с време, направете списък на пет начина, по които можете да намерите 30 свободни минути на ден за спорт. Например пропуснете едно предаване по телевизията (или правете гимнастика пред телевизора), откажете се от маловажен за вас ангажимент или се разходете в обедната почивка.

Предприемайте дребни стъпки

Като правите промените бавно и постепенно, има по-малка вероятност да се преуморите и по-голям шанс да успеете.

Поставяйте си реалистични цели

Не се лишавайте изцяло от червеното месо. Вместо това си поставете по-постижима цел, като например да не консумирате повече от един хамбургер седмично през първите три седмици, а след това преминете към пилешки или вегетариански разновидности. Целите ви трябва да бъдат конкретни, като изготвяте списък от ясни стъпки, с които да ги постигнете. Например при отказването от хамбургерите в заведенията за бързо хранене вашият план би могъл да изглежда ето така:

1        Направете списък на три различни вида обяд, които можете да си приготвите вкъщи.

2        Купете необходимите съставки.

3        Снабдете се със специална чантичка за обяд.

4        Пригответе си готовия опакован обяд от предната вечер.

Очаквайте затруднения

Вашият напредък може да бъде затруднен от училищната ваканция, пътуване в чужбина или стресиращ краен срок в работата, ето защо планирайте занапред. За да се справите с критична ситуация в работен план например, си носете чанта със здравословни леки закуски в офиса и бъдете физически активни, като например използвате стълбите вместо асансьора.

Проявявайте гъвкавост

Не действайте на принципа „всичко или нищо“. Ако един път пропуснете разходката си, това не означава, че сте се провалили или че няма смисъл да я направите на следващия ден. Ако не сте успели да устоите на апетитните пържени картофки, дайте си обещание да се заемете отново с програмата веднага след като приключите с мазната порция. Не забравяйте: необходима е промяна за цял живот, а не временни решения.

Глезете се с малки награди

Всеки път, когато холестеролът ви спадне, се награждавайте с нещо, например с книга, билет за концерт, нова прическа или дреха.

Бъдете търпеливи

Според изследванията са необходими поне три седмици на ежедневно повторение, преди да започнете да усещате промяната като нещо естествено и още по-дълъг период, преди тя да се превърне в автоматизиран навик.

Полезно е също така да разберете, че точно както хората преминават през различни етапи, когато тъгуват за нещо, те преживяват различни етапи и при създаването на навици. Фактът, че четете тази статия, означава, че вече сте преминали първия етап (предварителен размисъл) и сте достигнали втория (обмисляне). Третият етап (подготовка) означава, че сте готови да приложите съветите в тази статия в живота си, като например купите бутилка зехтин или нов чифт спортни обувки. Четвъртият етап (действие) се състои в започване на 12-седмичния план. Пътеката, по която ще вървите, невинаги ще е гладка. Може да се препънете (вероятно сандвичът с бекон в местното заведение за бързо хранене е бил просто неустоим) или да се обезсърчите, ако резултатите не настъпят бързо. Това е нормално — просто не се отказвайте. Този план е за цял живот.

Последният пети етап е запазването на постигнатото ниво. Ще разберете, че сте стигнали до него, когато без да се замисляте, си поръчате салата за обяд вместо бургер с пържени картофки (или много по-рядко се храните навън и си носите в офиса приготвен вкъщи обяд) или отивате до пощата пеша вместо с автомобила. Чувствате се по-енергични, наблюдавате как рисковите фактори за сърцето, включително и холестеролът, понижават стойностите си, а вероятно вече сте получили и ентусиазираното поощрение на личния си лекар.

Продължение – Здравословно хранене – част четвърта

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *