ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Немски професор посочва 7-те правила на перфектното здраве

Популярният немски медик проф. Питър Акст е убеден, че фитнесът и спортът съкращават живота ни. Той е доктор по медицина, професор в Университета по приложни науки „Фулди“ в Германия, специалист по геронтология и психология. Автор на редица книги за укрепване на здравето. На младини се е увличал по бягане на дълги разстояния, бил е член на президиума на немската федерация по лека атлетика. Но по-късно се отказва от продължителните тренировки за издръжливост.

здраве мързел
Книгата „Мързеливите живеят по-дълго“ на проф. Питър Акст

Една от книгите, която написва заедно с дъщеря си Мигаела Акст-Гандерман, носи същото наименование – „Мързеливите живеят по-дълго“.

Не си мислете, че д-р Акст предлага мързеливо да си лежим дни наред. Съвсем не. От дългото лежане, от „нищоправенето“ възниква наднормено тегло, което също повишава разходването на жизнената енергия.

За крепко здраве е достатъчно:
1. Енергично половин часово ходене 4 пъти в седмицата. В смисъл – най-много до пулс 120 удара в минута.
2. Три пъти в седмицата упражнения за разтягане.
3. Избягвайте стресовете.
4. Не преяждайте, поддържайте идеалното за вас тегло. Един път седмично гладувайте или яжте постно.
5. Не спестявайте от съня. Ставайте не по-рано от 7,20 ч. сутрин.
6. За предпочитане е топлото и слънчевата светлина.
7. По-често бездействайте.

Стресът, огорчението, студеното, недостатъчният сън, неправилното хранене и прекалените физически натоварвания са основни причини за изхабяване на жизнената енергия. Високата скорост на разходване на енергията ускорява процесите на стареене и ни прави по-възприемчиви към болести, дори съкращава живота, смята доктор Акст.

Ако постъпваме точно по обратния начин, да икономисваме запасите от енергия, съкращавайки активността на обмяната на веществата до разумни граници с помощта на различни мерки, наистина тогава ще бъдем по-здрави и издръжливи. „Не се страхувайте от спокойствието, от бездействието, от леността, мързела и безделниченето – именно през това на пръв поглед „пропиляно“ време вие правите за своя организъм нещо удивително: спестявате енергия“, казва той.

Как мислите, с колко ще удължите живота си, ако се занимавате постоянно със спорт в продължение на 20 години? Ще се изненадате: пожизнената спортна активност ще ви „подари“ най-много две години живот. И то ако не се изтощавате, както стана ясно. Американският кардиолог Якоби изчислил, че времето, прекарано на бягащата пътечка, във фитнес-залата или на тенискорта, е точно толкова – две години, пише „Доктор“. Какво печелите тогава?

Ако спортът ви доставя радост, чудесно, но ако се измъчвате, за да станете по-здрави и да живеете по-дълго, помислете още веднъж дали са оправдани усилията ви? Не по-малко здрави ще се почувствате, ако вместо това поработите в градината, разхождате кучето, измивате един път месечно прозорците или се изкачвате по стълбите.

„Няма изследвания, потвърждаващи, че именно спортът прави живота по-здрав и по-дълъг“, казва холандският невробиолог Дик Свааб, автор на световноизвестния бестселър „Ние – това е нашият мозък“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *