Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

РУПТУРА НА СУХОЖИЛИЕ

Скъсване на някоя от здравите влакнести ленти, чрез които мускулите се залавят за костите.

ruptura suhojilieСухожилните руптури обикновено се получават при внезапно свиване на мускула, което рязко опъва мускулното сухожилие. В малка част от случаите счупване на кост или дълбоко порязване може да причини скъсване. Симптомите настъпват внезапно и включват болка, оток и ограничение на движенията. Ахилесовото сухожилие, чрез което мускулите в задната част на подбедрицата се залавят за петата, е едно от най-често засяганите. Уврежданията на ахилесовите сухожилия са най- чести при лекоатлетите и другите спортисти.

Диагноза и методи на лечение

Диагнозата обикновено се поставя по описанието на симптомите и резултата от прегледа на сухожилието.

За облекчаване на болките се препоръчва краткотрайно приложение на болкоуспокояващи или нестероидни противовъзпалителни средства. Обикновено се извършва операция за възстановяване на сухожилието, като се зашиват скъсаните му краища. При руптура на ахилесово сухожилие лечението може да включва гипсирането на крака в определено положение, при което мускулите в задната част на подбедрицата са отпуснати и не теглят сухожилието. В някои случаи първо се извършва оперативното му възстановяване. След това гипсът се подменя на всеки 1-2 седмици, като заздравяващото сухожилие постепенно се опъва. Силата на мускулите се възстановява с помощта на физиотерапия. Връщането към нормална активност може да стане след няколко месеца.

Понякога влакната в центъра на ахилесовото сухожилие се разкъсват, но външните остават непокътнати. В подобни случаи възстановяването отнема от 12 до 18 месеца.

ВНИМАНИЕ!

Ако по време на злополука усетите остра болка, характерна за ишиас, не мърдайте. Веднага поискайте медицинска помощ, тъй като може да е увреден гръбначният ви мозък.

Трябва да потърсите незабавна помощ и в случаите, когато страдате от ишиас и имате проблеми с контрола върху тазовите резервоари (пикочен мехур, право черво), или изтръпване в областта около ануса. Това може да са признаци на увреждане на група нерви – т.нар. „конска опашка“ – което може да доведе до трайни неврологични симптоми.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *