Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекуването на нервния стомах налага промяна в начина на живот

Много хора, които са посетил лекар заради различни стомашни оплаквания, в крайна сметка получават диагнозата нервен стомах. Това в общия случай означава, че при изследванията (рентген, фиброгастроскопия, ехографски преглед) не са открити никакви увреждания на храносмилателния тракт, а става въпрос за функционални нарушения. Въпреки това състоянието често е много мъчително за засегнатите, а това са основно млади хора в актив­на и трудоспособна възраст.

Имах проблеми със стомаха и след като ми направиха необхо­димите изследвания, лекарят ми каза, че страдам от нервен стомах. Моля ви да ми поясните какво е това заболяване и какво тряб­ва да се прави при нервен стомах!

Катя Стефанова, Смо­лян

Основните оплаква­ния при нервния стомах, наричани още функци­онална диспепсия, са свързани с чувство на бързо засищане след нахранване, тежест и подуване на стомаха, спастични болки, упори­ти оригвания и къркорене в корема, парене под лъжичката, внезапно чувство на силен глад и др. По принцип тези симптоми могат да бъ­дат причинени от реди­ца заболявания, затова преди да се приеме, че става въпрос за диспеп­сия, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗКЛЮЧАТ ОРГАНИЧНИ БОЛЕСТИ! А това е в прерога­тивите само на опитен гастроентеролог!

Ако трябва да се на­прави профил на типич­ния пациент с нервен стомах, той е млад, амбициозен, с издължено тяло, по-често жена, с тегло около и под нор­малното, с интелекту­ална професия и задъха­но всекидневие. Освен това страдащите от стомашна невроза чес­то имат и разнообразни други оплаквания, част от комплекса нервно-вегетативна дистония: сърцебиене, труд­но заспиване, обилно изпотяване на ръцете и краката, особено при напрежение, силно по­червеняване на лицето, гадене и дори повръщане преди решаващо съби­тие (изпит, постъпване на работа, публична изя­ва, пътуване и др.).

ВНИМАНИЕ!

Причините за това със­тояние са комплексни и често са свързани с т.нар. конституция на личността – става въпрос за силно възбу­дима нервна система. Някои анатомични и физиологични особености също допринасят за диспепсията, например издължен или „увиснал“ стомах, което често е белег за слабост на съединителната тъкан. ­

Някои от пациентите очакват да се отърват от проблемите след кратък прием на лекарства, но подходът в случая е комплексен, защото е необходима из­вестна промяна в начина на живот.

НА ПЪРВО МЯСТО, ПРАВИЛЕН ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ с поемане на малки порции храна 4-5 пъти дневно. Закуската е задължителна, дори и сутрин да липсва апе­тит. Поне 5 броя плодове и зеленчуци дневно, съчетани със зърнени храни, нетлъсти месни продукти.и млечни про­изведения са в основа­та на здравословното хранене.

Много хора забравят да пият бода, а орга­низмът ни отчаяно се нуждае от нея. Нека да е поне литър и половина дневно, извън чая, супи­те и другите течности. За намаляване на те­жестта след нахранване може да се използват билкови препарати, кои­то отпускат спазмите, подпомагат разграж­дането на храната и „обират“ образуваните газове. Много важна е двигателната култура. Дори и да нямате време за фитнес, можете да се качвате по стълбите пеша, место с асан­сьора, или да вървите с интензивно темпо поне две спирки дневно. Сутрин укрепете корем­ната стена чрез корем­ни преси с постепенно увеличаване на бройка­та. Важно е и общото успокояване на нервната система, което може да стане с намаляване на кафетата и цигарите, прием на успокоителни чайове и лягане най-къс­но в 23:00 часа.

Днес има много продукти против тютюнопушене, но са малко тези, които наистина дават резултат в битката за спиране на цигарите! Хранителната добавка Кудзу Корен, която се предлага в България е продукт на американската фирма „SWANSON” и е одобрена от Американската агенция по храните и лекарствата /FDA/. Тя е доказан лидер като продукт за спиране на цигарите!

 

Все още ли искате да пушите? СПРЕТЕ ЦИГАРИТЕ И АЛКОХОЛА С КУДЗУ КОРЕН – най-доброто средство в света против алкохолизъм и тютюнопушене!

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *