БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Кои храни и витамини облекчават астмата?

Всеки път, когато се храните, дишате или тичате (или се разхождате, гледате телевизия, спите), клетките на тялото ви са ангажирани в някаква дейност. Благодарение на процес, наречен окисление, много от ежедневните занимания могат да навредят на клетките и да причинят заболяване (включително астма) или да доведат до стареене.

Окисление се провокира, когато молекулите, наречени свободни радикали, „бродят“ из организма в опит да „откраднат“ електрони от здравите молекули, като по този начин увреждат клетките. Мощните антиоксиданти – химически вещества, които се срещат в определени храни, действат подобно на „чистачи“, като прехвърлят един от собствените си електрони на свободните радикали и по този начин ги обезоръжават. Този процес предотвратява увреждането на клетки и тъкани, което може да доведе до заболявания.

vitaminiИ окислението, и свободните радикали имат съществена роля при астмата. Например някои учени смятат, че пристъпите вследствие на физически упражнения може да се дължат отчасти на поражения от свободните радикали, които те нанасят по време на усилена дейност. За да проверят теорията си, израелски специалисти давали на 68 души с астма, провокирана от физическо натоварване, 64 мг дневно естествен бета-каротин (мощен антиоксидант, под формата на хранителна добавка) в продължение на цяла седмица. Около 52% от тях след това не проявили признаци на заболяването при упражнения.

При норвежко проучване било установено, че млади хора с астма, които пушели (основен фактор за развитието на свободните радикали), но същевременно приемали големи количества (поне 395 мг) от антиоксидантния витамин С чрез храни, кашляли и имали затруднения в дишането доста по малко от пушачите, които не приемали толкова витамин С. (Вероятно симптомите им биха се подобрили още повече, ако се откажат от тютюнопушенето.) Други тестове установили по-ниски нива на витамин С в кръвта и слюнката на страдащите от астма. Всъщност проучванията показват, че този витамин е ефикасен при лечението на заболяването и намалява остротата на симптомите.

Антиоксидантите коензим Q10 (CoQ10) и витамин Е също могат да се окажат важни при наличието на астма. В едно проучване сред 77 866 жени било установено, че тези, които приемали най-много витамин Е чрез храната (с пълнозърнести продукти, слънчогледово семе, пшеничен зародиш и спанак), били два пъти по-малко застрашени от заболяването в сравнение с групата с нисък прием на витамина. Но при скорошно проучване на университета в Нотингам се оказало, че страдащите от астма не получават подобрение при ежедневния прием на добавка от 500 мг витамин Е. Учените предполагат, че вероятните причини за очевидното противоречие между получените резултати и тези от по-ранните проучвания са свързани с други фактори в хранителния режим и начина на живот, а също и с това, че за да е най-ефикасен, витамин Е вероятно трябва да се взема заедно с витамин С.

Съществува и антиоксидант, наречен кверцетин, който се среща в много плодове и зеленчуци и контролира възпалението, като ограничава освобождаването на хистамин и на други химически вещества, свързани с алергичните реакции, и стабилизира клетъчните мембрани, за да са по-неподатливи на алергени. Въпреки че не са проведени достатъчно клинични опити с хора, при японско проучване взели мастоцити от назален секрет на страдащи от целогодишен алергичен ринит и приложили на клетките кверцетин. Оказало се, че добавката значително възпира освобождаването на хистамин, като ефектът бил двойно по-силен от този на натриевия кромогликат в същата концентрация. Кверцетинът се среща в ябълките, лука, зеления и черния чай.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *