Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Опасен ли е витамин А за бременните?

Учени от университета Лунд в Швеция препоръчват на бременните да ограничат потреблението на храни с високо съдържание на витамин А.

morСвръхпотреблението на този витамин е опасно за кръвоносната система на бъдещото дете, поясняват от meddaily.ru с позоваване на британски медии. Шведските изследователи са направили проучвания върху влиянието на ретиноевата киселина върху развитието на кръвните клетки от човешки стволови клетки.

Ретиноевата киселина е едно от съединенията от групата на витамин А. В лабораторни условия стволови клетки са били подложени на специфични въздействия и било установено, че при високи стойности на ретиноевата киселина се намалява количеството на формираните кръвни клетки. При редукция на ретиноевата киселина кръвните клетки се увеличават до 300%.

Преди време вече е изказвана хипотезата, че ретиноевата киселина оказва негативно въздействие при формирането на кръвните клетки, но експериментите са били провеждани върху животни. В цитираното изследване за първи път е бил проведен експеримент с човешки стволови клетки.

Както е известно, съединенията от групата на витамин А имат ключова роля при процесите на растеж и размножаване, диференциация на тъканите – епителна и костна, за поддържане на зрението и имунитета. Недостигът на който и да е от витамините по време на бременност не е добър знак за здравословното й протичане. Очевидно по същия начин трябва да се гледа и на предозирането. Храните, съдържащи витамин А, са моркови, дроб, сладки картофи, червени чушки – сладки и люти, лозови листа, пъпеш, кайсии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *