Какво е компютърен артрит?

Лекари от различни страни споделят в специализираните сайтове за пациенти, които все по-често се оплакват от схващане и болки в пръстите на ръцете. Набира популярност диагнозата компютърен артрит.

comp1Пациентите в повечето случаи са младежи и жени на възраст малко над 30 години, описват от dolgit.com. Смущенията от артритен тип обикновено са по-силни в едната ръка, съответно лявата или дясната, в зависимост от това дали става дума за традиционна активност или за леворък пациент.

Естествено – обяснението е в глобалната компютризация и стремежа да се живее по-дълго в онлайн-режим. Повтарящите се механични движения с китката и пръстите неизбежно водят до съвършено нова разновидност на артрита, която медиците вече полуофициално наричат компютърен артрит.

Кои са признаците на компютърния артрит? Този проблем почти винаги се проявява при заседнал начин на живот, живот от офисен тип. Първите признаци са болки в шията и гръбнака, в лакътната става. След това се появяват болки в китката. Намалява се амплитудата и подвижността на ставите – при това не само на ръцете, но и на краката.
Болестта се развива неусетно. Често бъркаме симптомите й с умора или си мислим, че ни е споходила една друга болест на съвремието – остеохондроза. Правилна диагноза може да постави единствено специалистът.
Това, което можем да направим, за да предотвратим болестните изменения, е системно да си даваме почивка от компютъра. Препоръчително е да се прави специална гимнастика за пръстите на ръцете – посъветвайте се с рехабилитатор! По време на енергична работа над клавиатурата мускулите и сухожилията са напрегнати и от това страда медиалният нерв. Точно по тази причина понякога имате чувството, че пръстите ви се схващат и губят чувствителността си. Възможно е тези състояния да се редуват с болка.

За да се разтоварите от специфичното напрежение – направете гимнастика с пръстите по този ученически модел: вдигнете ръце нагоре, разтърсете ги енергично, после свийте и отпуснете няколко пъти пръстите в юмрук. След това отпуснете ръце надолу, направете няколко дълбоки вдишвания и повторете упражненията – разтърсване с отпуснати пръсти, свиване и отпускане на пръстите в юмрук. Няма да е зле и да се пораздвижите, като направите малко крачки в офиса или по коридора. Ще видите, че тези няколко минути не са били изгубено време – веднага щом отново застанете над клавиатурата!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *