Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

СОРБИФЕР ДУРУЛЕС / SORBIFER DURULES

Съдържа железен сулфат, аскорбинова киселина, повидон , полиетен прах, карбомер, магнезиев стеарат, хипромелоза, макрогол, парафин, оцветители

Предназначение

sorbiferСОРБИФЕР ДУРУЛЕС е желязосъдържащ лекарствен продукт, предназначен за профилактика и лечение на желязодефицитна анемия. Освобождаването и пълното усвояване на компонентите става в червата.

Как се приема

Този медикамент се взема по лекарско предписание, след като бъде установена потребност от попълване на железен дефицит или профилактично. Дозата и продължителността на приема се определят от лекар.

Стандартната схема е два приема от по една таблетка – сутрин и вечер, с малко вода. При необходимост и по лекарска преценка дозата може да бъде удвоена. Таблетките трябва да се поглъщат цели, без да се чупят или стриват – това е важно, тъй като специалното филмово покритие е предназначено да ги съхрани, докато преминат през стомаха и попаднат в тънките черва. Продължителността на приема обикновено е около два месеца – до попълване на железния дефицит.

Медикаментът се препоръчва профилактично на бременни, като през първите два триместъра от бременността се взема по една таблетка, а през последните три и след раждането – по две. По преценка на лекар приемът на СОРБИФЕР ДУРУЛЕС може да продължи по схема по време на кърменето.

Лечението и профилактиката с този продукт трябва да следват стриктно лекарските указания, тъй като са възможни усложнения при предозиране. При предозиране се наблюдават стомашни болки и повръщане, повишена киселинност на кръвта – ацидоза, сънливост и шок. Настъпват смущения в сърдечно-съдовата дейност, проблемно съсирване на кръвта, температура, мускулни спазми. Предозирането може да причини бъбречни и чернодробни увреждания, пробиви на червата и сепсис, кома.

При установено предозиране на всяка цена търсете медицинска помощ! Възможно е в продължение на часове да няма никакви тревожни признаци, но това е заблуждаващо. Докато чакате спешния екип, направете всичко възможно пациентът (вие) да повърне погълнатия медикамент. Пийте прясно мляко. Антидот за медикаментозното отравяне е Deferoxamine.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на СОРБИФЕР ДУРУЛЕС може да се отрази на храносмилателната система – особено при по-продължително лечение или по-високи дози. Възможни са дискомфорт и болка в стомаха, гадене, диария или запек. Лигавицата на хранопровода може да се разрани или да се получат стеснения на хранопровода.

По-рядко е съобщавано за кожни дразнения, зачервяване и обриви.

Кога не бива да се приема

СОРБИФЕР ДУРУЛЕС е продукт, предназначен само за този вид – желязодефицитна – анемия.

Да не се прилага при свръхчувствителност към някой от компонентите.

Не се използва при деца под 12-годишна възраст.

Лекарственият продукт не се препоръчва при лежащо болни.

Лекарската преценка е меродавна в случаите, когато с желязодефицитна анемия е пациент с чернодробни или бъбречни проблеми.

Взаимодействие с други медикаменти

Приемът на СОРБИФЕР ДУРУЛЕС паралелно с други медикаменти трябва да бъде наблюдаван от лекуващия. Някои комбинации от лекарства влошават пълноценното усвояване на желязосъдържащия продукт, поради което е необходимо да се спазват интервали при съвместния прием и той да се извършва по схема. Необходимо е да минат поне два часа между вземането на СОРБИФЕР ДУРУЛЕС и група медикаменти, сред които хормони на щитовидната жлеза, левопода, метилдопа, пенициламин и други. Интервалът при комбинация с тетрациклини е три часа.

Усреднена цена в аптеките – 6 лв за опаковка от 50 таблетки х 100 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *