Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ако имате предменструален синдром, използвайте тези билки!

Ако имате предменструален синдром и сте изцяло подвластни на хормоните, има билки, които успешно могат да повлияят при колебания в настроението, непреодолим апетит и менструални болки

Витекс (аврамово дърво)

Vitex agnus-castus

Доказано е, че облекчава симптомите при ПМС Клиничните проучвания разкриха изключителната способност на витекса да намалява симптомите, характерни за предменструалния синдром (ПМС), и по-конкретно: депресия, гняв, раздразнителност, колебания в настроението, непреодолим апетит, чревни проблеми и главоболие. Билката постига ефекта си, като спома га за нормализиране на сложните хормонални колебания, управляващи менструалния цикъл, и благоприятства регулирането на менструацията. Лечителите предписват витекс (в комбинация с други билки) на жени, които имат проблеми със зачеването.

Дозировка – За облекчаване симптомите на ПМС приемайте витекс през целия месец под формата на таблетки, капсули или тинктура, като спазвате указанията в листовката. Търсете продукти със стандартизирано количество на съединенията кастицин и/или агнузид. Видими резултати настъпват след повече от 12 седмици. Ако имате проблеми със зачеването, се консултирайте с квалифициран лечител, който да прецени дали витексът е подходящ за вас.

Китайска ангелика

Angelica polymorpha var. sinensis

Китайският тоник при женски проблеми. Китайската ангелика е друга билка, която се използва в традиционната китайска медицина за лечение на женски репродуктивни смущения. Използва се в комбинации за лечение на симптоми, характерни за редица гинекологични заболявания, включително болезнен, нередовен или оскъден цикъл или липса на цикъл.

Дозировка – Сварете 1-3 г сушен корен в чаша вода за 10 минути; изпийте отварата на 3 пъти в рамките на деня. Ако използвате готови продукти, таблетки или капсули, спазвайте указанията в листовката.

Бял божур

Paeonia lactiflora syn. R albiflora

Балансира хормоните, В традиционната китайска и японска медицина коренът от бял божур се комбинира с други билки и се използва за лечение на менструални болки, обилно кървене, фибромиоми и други подобни проблеми, които в китайската философия се свързват с тазова конгестия. Обикновено се предписва в комбинация с гол сладник за състояния като синдром на поликистозните яйчници и ендометриоза. Също както при витекса, ефектът му се състои в балансиране на хормоналните нива.

Дозировка – Консултирайте се с квалифициран лечител, който да определи дали белия божур е подходящ за вас.

Жълт кантарион

Hypericum perforatum

Доказан антидепресант. ПМС кара много жени да изпадат в депресия, повишава тревожността, както и трудността при комуникация с приятелите и семейството. Тъй като ефикасността на жълтия кантарион при лечение на депресии от друго естество е категорично доказана, билката въздейства и върху симптомите на ПМС. В малко пилотно проучване, публикувано през 2000 г., жени, приемали жълт кантарион, съобщават, че интензитетът на душевните и емоционални смущения, причинени от ПМС, спада с над 50% след настъпване на втория цикъл. Необходими са обаче още изследвания, за да се разбере дали продължителната употреба ще доведе до допълнителни благотворни резултати върху здравето.

Дозировка – Потърсете в аптеките продукти със стандартизирано съдържание на хиперицин и хиперфорин, които са основните активни съставки в жълтия кантарион; препоръчителната максимална дневна доза при концентриран екстракт (6:1) е 900 мг, което се равнява на 5,4 г сушена билка. Приема се през устата.

Кора от червена калина

Viburnum opulus

Болкоуспокоително средство при болезнени спазми.

Кората от червена калина е безценна за жени с болезнена менструация. Още в миналото билката е използвана като средство за облекчаване на спазмите. Предписва се при всякакъв вид спазматични и остри болки, в т. ч. в матката, яйчниците, корема, гърба и краката, които настъпват по време на предменструалната фаза на месечния цикъл.

Дозировка – Потърсете в аптеките таблетки или тинктура и приемайте максимална доза от 1 г 3 пъти дневно, както е предписано за симптоматично лечение.

Мускатен конски босилек

Salvia sclarea

За менструални болки и емоционални разстройства. Употребата на етерично масло от мускатен конски босилек е един от най-известните начини за лечение на симптомите на ПМС в ароматерапията, тъй като се смята, че облекчава депресията, умората и стреса. Лабораторно проучване потвърди благотворното влияние на маслото, като демонстрира спазмолитичното му въздействие върху тъканите на матката, но все още са необходими допълнителни доказателства за ефикасността му при хора. През 2006 г. се провежда клиничен опит, в който учените подбрали участнички с болезнен цикъл и ги разделили на три групи: в първата направили масаж с масло, използвано в ароматерапията, съдържащо мускатен конски босилек, лавандула и роза; в другата група направили масаж без масло; а в третата група не предприели нищо. Симптомите на жените от първата група били значително по-слабо изразени през първите 2 дни от цикъла в сравнение с жените от другите две групи.

Дозировка – За облекчаване на менструални болки: към 5 мл бадемово масло добавете 1 капка етерично масло от мускатен конски босилек, 1 капка етерично масло от роза и 2 капки етерично масло от лавандула; получената масажна смес втрийте върху корема или долната част на гърба. При предменструални колебания в настроението или емоционални проблеми поставете няколко капки етерично масло от мускатен конски босилек в аромалампа.

ВНИМАНИЕ!

Билките на тези страници влияят до известна степен на хормоналната активност и не е препоръчително да се приемат по едно и също време с контрацептиви, хормонална терапия или други медикаменти, влияещи върху хормоналния баланс, освен когато е под лекарско наблюдение. Жени, в чиято анамнеза се включва туморна хормонална терапия, могат да вземат тези билки единствено и само по лекарско предписание и под наблюдение.

Витексът понякога причинява леки, обратими странични ефекти като главоболие, гадене и стомашно-чревни смущения. Ако някой от тези симптоми се прояви, преустановете приема на билката.

Употребата на бял божур или китайска ангелика не е препоръчителна, ако приемате варфарин или други противосъсирващи средства или антикоагуланти.

Китайската ангелика е противопоказна за жени, страдащи от проблеми с кръвосъсирването, обилна менструация или чести спонтанни аборти. Билката не бива да се използва при пристъпи на диария или остра вирусна инфекция.

Плодовете на червената калина са отровни и не бива да се поглъщат.

Етеричното масло от мускатен конски босилек е много силно и трябва винаги да се използва разредено и в сравнително малки количества. При някои хора може да предизвика главоболие или сънливост, както и контактен дерматит или кожни раздразнения. Да не се прилага върху възпалена кожа или открити рани. Да не се използва за локално лечение, ако има подчертана склонност към дерматит.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *