Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се прави отвара?

Растенията, които нямат отровни съставки, могат да послужат за домашни лекове

отвара Отварата се прави след по-продължително нагряване на водна баня. Билката се поставя в съд, залива се с предписаното количество вода, захлупва се и се нагрява на кипяща водна баня в продължение на 30 мин., като често се разбърква. След като се охлади до стайна температура, билката се изстисква, течността се прецежда и се долива с вода до предписания обем. Отвари, приготвени от растителен материал, съдържащ дъбилни вещества, се прецеждат веднага след снемане на съда от водната баня. Важно е запарките и отварите да се приготвят по възможност всекидневно. Друг вариант е да ги съхранявате на тъмно и прохладно (например в хладилник), но не повече от 3 денонощия. Водните извлеци от силно действащи растителни суровини се приготвят само по лекарско предписание.

В домашни условия от лечебни растения могат да се правят настойки и екстракти. Другото име на настойката е тинктура – спиртен извлек, получен без нагряване. Най-често се използва 40% или 70% спирт. Наситнената билка се поставя в подходящ съд, обикновено стъклен, залива се със спирт, захлупва се и се оставя да престои около 7 денонощия. След това се изстисква растителната част и течността се прецежда през тънък плат или през няколко слоя марля. Добре приготвената настойка е бистра, има вкус и миризма, характерни за растението. Обичайното съотношение между билката и спирта е 1:5. Но ако тя има силно действие и съдържа някои отровни вещества, съотношението може да е 1:10. В този случай не е препоръчително да приготвяте тинктура у дома. За разлика от отварите и запарките, настойките могат да се съхраняват по-продължително време. Те се употребяват в по-малки количества, обикновено на капки, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *