Ракът на гърдата може да се предскаже 10 години по-рано

Британски учени разработиха уникална технология за кръвен анализ, който показва дали една жена е склонна да развие рак на гърдата. Интересното в случая е, че прогнозата с висока степен на точност се прави десет години преди появата на болестта.

rakaУчените смятат, че десет години са достатъчен период за провеждане на профилактика и защитни терапии, описват от medikforum.ru. Същността на кръвния тест, разработен в Лондонския университетски колеж, е да се оцени нивото и бързината на увреждания на гените от външни фактори като пушене, потребление на алкохол, хранене и въздействие на различни химически агенти от околната среда. Действащите в момента тестове могат да установят единствено дали дадена жена е носителка на специфична ДНК, от чиято мутация нараства рискът да развие рак на млечната жлеза. Именно такъв тест бе причината Анджелина Джоли да се подложи на двойна мастектомия. Този тип тестове обаче са актуални само за около 10% от жените, при които рискът идва от наследствеността.

Доскоро науката нямаше решение за прогнозите при възможни ненаследствени форми на рака на гърдата. Новият кръвен анализ попълва този вакуум в науката и диагностиката, като дава мощен инструмент за профилактика на медиците и потенциалните пациентки. Това е особено важно при изследванията на жени в посткликмактериум.

Коментираният анализ на кръвта позволява да се установи колко бързо външните фактори могат да причинят злокачествено израждане на клетки в млечната жлеза, и в съответствие с това – какъв е рискът. Учените очакват, че при предстоящите клинични изпитания процентът на жените в риск ще е доста висок. Установяването на истината не трябва да ги плаши – а да ги насърчи за промени в начина на живот, които да елиминират опасността.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *