Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Преоткриват ползите от картофите за здравето

Картофите са не само хранителен продукт, но са и много полезни за здравето

В ежедневието много се ползват картофите. Много хора ги обичат, но за съжаление ги консумират пържени в много мазнина под формата на гарнитура за ястия или като чипсове.

Неговото полезно действие намира приложение за лечение на язви на стомаха и на дванадестопръстника, против киселини в стомаха, при възпалителни процеси в стомашно чревния тракт. Те помагат и за ревматоиден артрит, високо кръвно, анемия, камъни в бъбреците, уморени очи и други проблеми.

картофи ползи
Картофите са не само хранителен продукт, но са и много полезни за здравето

Едно ново полезно действие откриха учените за картофите, но то се отнася за лилавия сорт картофи. Родината му е Южна Америка и се нарича лилав картов, защото е лилава кората му и вътрешността му. Той се среща под няколко вида, но всички имат сходни свойства. Учените са открили в лилавия картоф богато съдържание на антиоксидантни фитохимикали. Той е богат на антиоксиданта антоцианин, който се среща в боровинките и наровете и е характерен за лилавия цвят на плодовете като боровинките. Антоцианинът е от семейството на флавоноидите и е много мощен. На учените той е добре известен със способността си да увеличава имунитета и с това е много ефикасен в борбата с рака. Затова храни богати на антоцианин се препоръчват на ракови болни хора. Това е едно от откритията свързано с картофите и друго подобно е това, че в лилавите картофи е открито и веществото хлорогенова киселина, която е ефективна за понижаване на високото кръвно налягане. Лилавият картоф е изпробван върху участниците в едно изследване и се доказа, че кръвното им е било намалено и освен това не се е забелязало надаване на килограмите, това е добра новина за тези, които имат такъв проблем.

По отношение на витамините обикновените картофи, които се отглеждат у нас имат добро съдържание на витамините В3, В6 и С. Например в един голям картоф се съдържа 37 мг витамин С, но в сурово състояние, както знаете той се разрушава при топлинна обработка. Освен това е много добър източник на витамин В6, калий, манган, мед, фосфор, ниацин и други минерали, фибри и пантотенова киселина.

За прочистване от шлаките помага смес от суровите сокове на картоф, моркови и целина. Суров сок от картофи само 3-4 лъжички са полезни при разстройства на нервната система. Те имат и други приложения за здравето употребявани в народната медицина.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *