Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

В американско градче никой не умира от инфаркт. Защо?

В цялата история на градчето Розето в американския щат Пенсилвания нито един жител под 55 години не е умирал от инфаркт и не е страдал от сърдечни заболявания

инфаркт

Като цяло, в САЩ се наблюдава съвършено различна картина. Жителите на Розето над 65 години все пак боледуват „от сърце“, но честотата на заболяванията е два пъти по-ниска, отколкото в страната.

Заинтригуван от феномена, преподавателят в медицинското училище на Университета в Оклахома Стюарт Волф провел разследване, което показало, че в Розето липсват алкохолизъм, наркомания и самоубийства. Практически не се извършвали никакви престъпления. Отначало Волф предположил, че причината на уникалността на градчето е в начина на живот, но се оказало, че повечето му граждани изобщо не се увличали от здравословни диети или спорт. Освен това много розетци пушели и страдали от затлъстяване. Гените нямали нищо общо, тъй като статистиката на заболяванията на техни роднини, живеещи в други места, била нормална. А в съседните градчета смъртността „от сърце“ била три пъти по-висока.

Изучаването на историята на Розето показало, че през януари 1882 г. 11 жители от едноименното италианско градче пристигнали в Америка в търсене на по-добър живот и станали работници в шистова кариера в Пенсилвания. След това започнали да пристигат и техни роднини, изселващи се от италианското Розето на цели квартали. Затова и новото селище било наречено Розето. Построили училище, църква, манастир, отглеждали зеленчуци, плодове, грозде, правели вино, както го правели в родината, като при това почти не общували с имигрантите от съседните селища – главно англичани и немци.

Постепенно градчето се превърнало в затворен свят, където нямало място за чужденци – всички се познавали, а мнозина били роднини помежду си. Затова атмосферата в Розето била топла и приятелска, богатите не се отделяли от бедните и им помагали да се справят с трудностите.

Стюарт Волф стигнал до извода, че тайната на здравето и дълголетието на жителите на Розето се крие в благоприятното обкръжение. Тези хора не изпитвали стрес и винаги можели да разчитат на подкрепата на свои роднини, приятели и съседи, което им помагало да запазят сърцето си здраво.

Така че причините за дълголетието могат да бъдат съвършено различни и варирант в диапазона от генетична предразположеност до психологическа атмосфера. И всеки отделен случай изисква специално изучаване, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *