Защо болестите ни нападат нощем?

Защо болестите се обострят през нощта? Науката казва: свързано е с лежащото ни положение, но повече – с денонощните биоритми.

bolenАртритът, простудата, сърдечно-съдовите заболявания: симптомите на тези страдания се усилват през нощта, пишат от medikforum.ru. В болниците именно след полунощ пристигат спешните случаи, всякакви остри състояния на сърдечна недостатъчност, астма, белодробни страдания. За жалост именно през нощта пациентите, чието състояние налага бърза намеса, чакат най-дълго да им помогне някой.

За астматиците например нощите са кошмарни. Според една от разпространените теории те дишат по-трудно през нощта заради денонощните биоритми. През нощта се променя нивото на хормона на стреса и това действа върху дихателните пътища. Интензивността на дишането след полунощ се забавя и към вените пътува по-малко кислород. Хоризонталната позиция на тялото също усложнява дишането.

Продължителното пребиваване в легнало положение усложнява усещанията на хората с артрит. Ставите остават неподвижни и буквално замръзват в течност, пълна с белтъчни отпадъци и междуклетъчна течност.

Най-мъчителните главоболия обикновено започват в два през нощта. Това също е свързано с биоритмите и с фазата на преход от бързия към бавния сън. А защо инфарктите така често се случват нощем или рано сутринта? Точно тогава тромбоцитите в кръвта стават по-лепкави и опасността от образуване на съсиреци нараства. Обясненията за това са различни: че причината е свързана с хормонални изменения в рамките на денонощието, че нощем не се яде и т.н. Освен това ефектът от лекарствата, погълнати вечерта или дори предишната сутрин, отслабва и няма как да се потискат болестните пристъпи.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *