Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо в Коста Рика има толкова много столетници?

Според преброяване през миналата година от 4,7 милиона жители на Коста Рика, 417 са столетници

 

коста рика

Повечето от тях живеят на полуостров Никозия. Най-любопитното в техния начин на хранене е, че използват минерална вода не само за пиене, а и за готвене.

5 основни продукта

1. Минерална вода. Тя се смята в основата на дълголетието на хората на полуострова. Високото съдържание на калций и магнезий осигуряват здравина на костите и сила на мускулите.

2. Царевично брашно. Заради високото съдържание на антиоксиданти то намалява нивото на холестерола в кръвта.

3. Плодове и зеленчуци. В менюто присъстват поне 6 порции зеленчуци, основно задушени. А плодовете са предпочитаният десерт. Столетниците от Никоя обичат чушки, зеле, домати, сладки картофи, чесън и джинджифил. С присъствието на много плодове на трапезата им се обяснява ниската заболяваемост на стомаха.

4. Яйца. Те са ценен източник на белтъчини, на омега-3 мастни киселини и на антиоксиданти, които пазят очите.

5. Черен боб и варива. Те са не само източник на
белтъчини, но и на фибри, витамини, фолиева киселина и магнезий. Флавоноидите в тях забавят стареенето, профилактика са за сърдечни заболявания и рак.

Жителите на полуостров Никозия ядат месо (свинско и телешко) не повече от два пъти в седмицата. Ограничават и млечните продукти, използват ги само като подправка за салати.

Примерно меню

Закуска: Подправете с лимонов сок, целина и лют червен пипер 200 г пъстърва, обезкостена и нарязана на парченца. Оставете ги за една нощ в хладилника. Изпийте чаша минерална вода.

10 ч.: Чаша кафе, 150 г царевичен хляб, приготвен по следния начин: смесете 200 г царевично брашно с 15 г захар и 300 мл вода. Добавете 1 яйце и 20 г олио, оформете като хляб и изпечете във фурната за 30 мин.

Обяд: 200 г варено телешко гарнирайте с 200 г задушен спанак. Изпийте и чаша зелен чай.

16 ч.: Разбийте в блендер 1 банан, 1 портокал, 1 киви, 5 г канела, 15 г мед и 2 кубчета лед.

Вечеря: Пригответе си салата от 200 г зелен лук, подправен с 3 г оцет, черен пипер, сол и 50 мл ниско-маслена сметана. Изпийте и чаша зелен чай, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *