Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Не можете да се концентрирате?

Липсата на концентрация може да се дължи на безброй много фактори, най-честите от които са околният шум и вътрешно безпокойство. Вземането на лекарства или самолечението едва ли ще доведат до съществено подобрение.

Помислете за момент с какво натоварвате мозъка си, като го сравните с компютър, отворили сте една дузина програми, извършващи безброй задачи и колкото повече са дейностите, толкова по-бавно започва да работи процесорът. Същото прави и мозъкът ви. Концентрирането е умение и като всички умения то трябва да се научи и след това да се усъвършенства.

Научете се да се концентрирате, като спазвате нашите съвети:

  1. Отпуснете се. Повечето хора не успяват да се концентрират, защото са стресирани. Това води до лавинообразен ефект – колкото повече се опитвате да се концентрирате, толкова повече се повишава стресът. Махнете се от всичко, разходете се, медитирайте, освободете се от шума наоколо.
  2. Започнете работа по конкретна задача и не се занимавайте с нищо друго. Отделете необходимото време за нея и след това се захванете със следващата. За целта можете да си изготвите списък със задачи за деня – свършвате първата и зачерквате, след това следващата и така внасяте спокойствие за работа на мозъка ви.
  3. Намислете си фраза, с която да се обръщате към себе си, когато усетите, че умът ви се скита нанякъде. Например – „Не се разсейвай!”, „Къде си се замечтал, гледай тук!” и други подобни. Всеки път, когато усетите, че мислите за нещо друго, а не за непосредствената задача, казвайте фразата на себе си. Това ще помогне за концентрация на мозъка ви.
  4. Ако все пак не можете да се справите с всички задачи, направете списък на дейностите в краткосрочен и дългосрочен план. Като поставите всяка работа на мястото й, определете тези, които са с висок приоритет и тези, които могат да почакат.
  5. Създайте си подходящи условия за работа, като се освободите от негативните влияния на околната среда. Извършването на определени дейности трябва да бъдат в среда, която не ви разсейва. Ако сте в една стая с шумни колеги, поставете на ушите си плътни слушалки. С тях можете да слушате тиха музика, а може да ги ползвате само като шумоизолатори.

Подобрете начина си на живот – диета, разходки, лични взаимоотношения. Не се обезсърчавайте, ако трудно се концентрирате, защото това умение изисква постоянство.

 

 

При проблеми с паметта и концентрацията

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *