Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

За здраво и силно тяло – зърнени храни и ядки

„Гръбнакът на храненето” са наричани житните култури.

Като група зърнените храни са богати на енергия и осигуряват половината от дневния енергиен прием на хората. Зърната на житните култури съдържат около 60-80% въглехидрати, 7-14% белтъци и 2-8% мазнини. Останалата част се допълва от вода, минерални вещества, витамини, хранителни фибри и др. Мазнините в зърнените храни са в незначително количество.

Фибрите – богатство, хвърлено на боклука

Една особено ценна съставка на зърнените храни, която често се изхвърля при обработка на зърното, са фибрите. Те не могат да бъдат асимилирани от организма ни, но се разграждат частично в дебелото черво чрез бактериална ферментация. Диетите с високо съдържание на фибри са особено полезни при профилактика на сърдечно-съдови заболявания. Те се разграждат сравнително бавно и осигуряват по-бавно повишаване на кръвната захар, а по този начин са полезни и за болните от диабет.

Ядките – храна за здраве и сила

Ядките заемат важно място в храненето на хората. Те представляват естествено концентрирани хранителни продукти, създадени от самата природа. Във всяка ядка по уникален начин са съчетани белтъчини и мазнини, почти без въглехидрати. Те съдържат също значителни количества витамини, фолиева киселина, витамин РР, витамин В6 и Е, както и много минерални вещества.

Ядките са богати на ненаситени мастни киселини, които намаляват нивото на „лошия” холестерол. Те съдържат и вещества с антиоксидантно действие. По този начин са полезна храна и лекарство за обезвреждане на свободните радикали, които действат разрушително върху тялото и предизвикват процесите на стареене. Установено е, че хората, които ядат поне 100 грама ядки седмично, имат с 30% по-ниска заболеваемост от сърдечно-съдови болести в сравнение с тези, които рядко или никога не ядат. Най-добре е да се яде смес от различни ядки, тъй като едни са по-богати на витамин Е и селен, други – на цинк или мед. Една шепа смес от различни ядки дневно ще ви направи по-здрави и ще ви предпази от бъдещи болести.

 

 

Плодове и зеленчуци – важно е разнообразието!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *