Еврика! Суперантибиотик ще бори супермикробите!

Учени от Rockefeller University в Ню Йорк и калифорнийската фармацевтична компания Astex Pharmaceuticals създадоха нов тип белтъчен антибиотик с широк спектър на действие.

antibiotikСуперантибиотикът може да се справя с микроорганизми, които до момента се считат недосегаеми – например метицилин-рзистентния стафилокок MRSA и причинителя на сибирската язва Bacillus anthracis.
Новото лекарство се нарича Epimerox. За създаването му са били необходими седем години, информират от medportal.ru. Ядро на откритието е използването на бактериофаги – вируси, притежаващи селективен бактерициден ефект. Действието на новия медикамент е свързано с продукцията на фермент, разграждащ клетъчната обвивка на болестотворните микроорганизми.
При лабораторните изследвания препаратът успял да излекува заразени със сибирска язва /антракс/ мишки и било установено, че бактериите не са в състояние да развият резистентност към Epimerox . Ръководителят на научния екип, професор Винсънт Фишети е убеден, че новият антибиотик ще може да се прилага като антибактериален агент с широк спектър на действие. Според него това е пробив в лечебните практики, тъй като все по-често медицината се оказва безпомощна пред способността на микроорганизмите да развиват устойчивост към прилаганите до момента антибиотици.
Идеята за използване на бактериофаги в битката с инфекциите е била лансирана още в края на 19-и век. Тогава било установено, че активните ферменти на бактериофагите могат успешно да се справят със стафилококи и стрептококи.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *