Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо фибрите помагат на отслабването?

Малък брой калории

За разлика от протеините, липидите и глюцидите, фибрите не се преработват от смилателните ензими и (почти) не носят калории. Те придават обем на хра­нителните вещества, но без да увеличават енергий­ната им стойност. По принцип растителната храна е ниско калорична, като се изключат сухите плодове и бобовите храни, които са богати на захар и мазнини.

Бързо засищане

Това се обяснява по два начина. Първо, фибрите изискват по-усилено и продължително дъвкане, което от своя страна предизвиква сигнали за засищане, насочени към мозъка. Второ, в стомаха фибрите пое­мат вода и набъбват, а увеличеният им обем води до чувството за пълнота и неутрализира глада.

Засищане за дълго

Богатите на фибри храни са по-трудно достъпни за стомашните сокове. Техният престой в стомаха е по-дълъг и оттам засищането трае повече време. При това по-бавно действие на стомашните сокове захарта се усвоява постепенно, а не рязко. Така се избягват кризите на хипогликемия, които ни карат да посягаме към сладкото.

По-малко трупане на мазнини

С регулирането на гликемията фибрите водят до намаляване на отделянето на инсулин – хормон, не­обходим за усвояване на захарите. Именно усиленото отделяне на инсулин благоприятства трупането на мазнини, фибрите възпират и абсорбирането на хра­нителните вещества поради слабителния им ефект, който води до намаляване на времето за контакт между изпражненията и чревната лигавица.

Добра физическа форма

Богатите на фибри храни са отличен източник на витамини и минерали. Така те помагат в борбата срещу умората, която може да настъпи при намаля­ване на теглото.

 

5 важни правила

Увеличената консумация на фибри може да предизвика някои неудоб­ства. За да протича успешно ваша­та програма „фибри“, следвайте нашите съвети:

  1. Пийте поне 1,5 л вода на ден по време и между храненията, без да чакате да ожаднеете. Това е необхо­димо за хидратирането на фибрите, иначе има риск от запек и запушване на дебелото черво.
  2. Увеличавайте количеството на фибрите постепенно, особено ако не сте имали навика да ги включва­те в менюто си.
  3. Разнообразявайте храните от предложеното меню в рамките на седмицата – например замене­те еднократно някой суров плод с компот или пълнозърнестия хляб с обикновена бяла франзела.
  4. Избягвайте прекалената консумация на неразтворими фибри, не надхвърляйте препоръчаното количество.
  5. Прекратете диетата, ако се появят храносмилателни проблеми

 

Фибрите като хранителна добавка

Можете сами да си приготвите вкъщи тази добавка, която не е задължителен елемент във вашата диета.

Необходими продукти:

  • 125 г пшенични трици
  • 50 г смлени бадеми
  • 100 г сушени сливи
  • 50 г сушени кайсии
  • 50 г стафиди

Нарежете на ситно сушените    плодове и ги смесете с останалите продукти. Консумирайте само половината от тази смес дневно с кисело мляко на закуска, обяд или вечеря или няколко лъжички преди ядене за залъгване на глада.

 

 

 

 

Супер храни за добро здраве

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *