ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Гневът разболява, затова се научете да го овладявате

Вечно недоволните и ядосани хора са с отслабен имунитет и са по-податливи на заболявания

„Казват, че гневният човек напомня клечка кибрит: има глава, но липсва мозък, и затова тя бързо пламва“, напомня известният психотерапевт Гириш Пател – автор на тренинга „Разбиране и преодоляване на гнева“. В нея авторът търси отговор на много важни въпроси: наистина ли можем да решим проблемите в живота си, без да изпитваме гняв; защо продължаваме да се ядосваме, въпреки че разбираме, че гневът е лошо нещо; как окончателно да победим тази слабост?

Първо трябва да сме наясно, че гневът винаги е нещо лошо. „Праведен гняв“, „справедлив гняв“ и т. н. са само красиви думи, с които се опитваме да оправдаем собственото си безсилие пред своите недостатъци. Помнете, че дори демонстрацията на гняв да ви е донесла желаните резултати, те са нетрайни и при всички случаи ще ви струват скъпо.

Според някои гневът е полезен за здравето. Хората, които мислят така, обикновено се аргументират с това, че потискането на емоциите може да предизвика много заболявания, включително и рак. Това е вярно само отчасти.

Наистина, потискането на емоциите се отразява неблагоприятно на психическото и физическото здраве, но и гневът като метод „за изпускане на парата“, за вентилиране на емоциите също е неефективен! Данните от научни изследвания свидетелстват за обратното:
всеки епизод на гняв ви прави още по-гневливи, закрепва вашето враждебно отношение към другите. В крайна сметка гневът се превръща за човека в привична реакция на всеки относително сериозен дразнител, научаваме от вестник „Феномен“.

Гневът е емоция, водеща до психологически паралич. В случая с физическия паралич човек не може да управлява своите крайници и по същия начин заради гнева си ние губим способността да управляваме своя интелект. Може да се каже, че гневът е временна лудост. Загуба на самоконтрол: неестествено силен глас, изпъкнали очи, хаотични движения на крайниците, агресивност – всичко това са признаци, които се наблюдават в поведението на буен луд. И най-главното сходство: обхванатият от гняв човек, подобно на безумеца, се намира във властта на илюзиите, като приема нереалното за реалност.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *