Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Добре, че е шегата, че да си кажем истината!

Замисляли ли сте се колко често шегата ни помага да кажем неща, които по една или друга причина не бихме изрекли ей така, сериозно?

 

ВЪВ ВСЯКА ШЕГА ИМА ДОЗА ИСТИНА

 

Копнежът да задържим отношенията си с околните хармонични ни кара да се шегуваме. Шегите поддържат връзката ни жива, разнообра­зяват рутината в отношенията или ежедневието ни, пробуждат позитивни емоции. Освен че внасят свежест и провокация, те ни позволяват да засягаме теми, които понякога са твърде болезнени. При това ние изпол­зваме „облекчаващи вината“ сигнали, чрез които се застраховаме, че критиката ни не трябва да се приема като осъждане. Пресиленият тон на гласа, удължените гласни, необичайните мимики, малко смях преди или след закачката – това са повече или по-малко уловими отличителни белези, които напомнят на човека срещу нас, че е обичан, въпреки даден недостатък или може би точно поради него. Полезно е да знаем това, защото отправяйки подобна забележка, ние играем на сигурно. Почти винаги, когато усетим, че сме стигнали твърде далеч, имаме път назад с думите „шегувам се“.

 

Шегувайки се, ние играем интересна игра. Зака­чаме се и се „гоним”, кой е с по-бърза мисъл, крием се зад остроумни и двусмислени фрази. Как да не е забавно? И неусетно се освобождаваме от различни задръжки. Случвало ли ви се е така да се увлечете, че да се усетите как слагате ръка на устата си в учудване, че току-що казаните думи са дошли точно от вашата уста? Да? Е, значи наистина умеете да се шегувате. Освен това сте се разкрили с искрена неподправеност пред други хора. Споделянето на подобни моменти сближава. И колкото по-често си ги позволяваме, толкова по-силни стават връзките ни с околните.

Шегите носят съдържание и емоционален заряд. Сигурно сте попадали в компания от непознати хора и вероятно ви се е случвало да се чудите защо при някак­ви съвсем обикновени думи и фрази всички избухват в смях. Недоумявате и се чувствате леко неловко, не раз­бирате – какво предизвиква тази реакция? Те са създали техен специфичен жаргон, който за тях носи спомена и емоцията на едно споделено в миналото преживяване и чийто смисъл като че ли остава тайна за останалите и то ги сплотява. Това означава, че чрез шегите си ние засил­ваме чувството на принадлежност един към друг.

Ти де го чукаш, то де се пука!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *