Как се стига до бъбречна недостатъчност?

  • Първият симптом на заболяването – намаляване обема на урината

Бъбречната недоста­тъчност е едно от най- опасните нарушения на бъбречните функции. Раз­лични заболявания могат да доведат до такова тежко състояние. Но най-често бъбречната недос­татъчност е следствие от хипертония и захарен диабет.

Именно затова е нуж­но колкото може по-рано да се открият първите прояви на тази болест и при необходимост да се приемат лекарства за понижаване на кръвното налягане и нормализира­не нивото на захарта в кръвта. По-рядко причина за това състояние е на­пример острият гломерулонефрит, който може да се развие след прекаран тонзилит от стрептококов характер. Ако при изследване на кръвта се открие повишено ниво на креатинина и азота, е нужно да се обърнете към терапевт или нефролог за уточняване на диагнозата и започване на лечението. Ако диагнозата се потвър­ди, е необходимо рязко да се ограничи употребата на готварска сол. На бо­лните с бъбречна недос­татъчност се прилага процедурата хемодиализа, тя позволява да се удъл­жи животът на болните. При тежко увреждане на бъбреците може да се предприеме трансплантация. Ето затова е по-лесно да се предотврати това тежко бъбречно заболява­не, отколкото след това да се лекува.

Тези от вас, които са с „проблемни бъбре­ци“, т.е. които попадат в рисковата група или вече са развили бъбречна не­достатъчност, могат да опитат следната народна рецепта:

Смесете по една су­пена лъжица бял равнец, боровинкови листа, хвой­нови плодчета и жълт кантарион. Залейте две супени лъжици от сместа с гореща вода, сложете да ври 10 минути, след което дръжте в термоса 12 часа. Приемайте по една трета чаша от топлата настойка 3-4 пъти на ден половин час преди ядене.

 

Внимание!

Ако наистина сте загрижени и искате да предпазите бъбреците си, избягвайте многото сол, свикнете постепенно да намалявате нейното количество в ястията. Ще се наложи да се откажете и от мазното месо, рибата, гъбите, колбасите, пушените продукти и кренвиршите. Не се препоръчват и бобови продукти. Не бива да ядете кисело киселец, репички, спанак. И… забравете за лука, чесъна, горчицата и всякакви други пикантни подправки, както и за кафето.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *