Защо болят гърдите: Как да различаваме от инфаркта междуребрената невралгия?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Не се паникьосвайте излишно! Силната болка в гърдите не винаги е причинена от сърдечен удар или инфаркт на миокарда.

Подобни симптоми са характерни и за интеркосталната невралгия. Това е заболяване, причинено от възпаление или спазъм на нервните окончания между ребрата.

Познаването на характерните признаци и висококачествената диагностика помагат за правилното разпознаване на патологията. Болката от интеркостална невралгия наподобява сърдечната болка по интензивност. Но атаката ѝ наистина може да прикрие и остър панкреатит, пневмония, плеврит и дори перфорация на стомашна язва. Следователно въпросите могат да получат правилния отговор само чрез консултация с лекар и електрокардиограма.

Причини за междуребрената невралгия

Нервните окончания тръгват от гръбначния стълб и вървят между ребрата. При тяхното притискане или раздразнение се появява силна болка в областта на гърдите. Основните причини са остеохондрозата и дегенеративните патологии на гръбначния стълб, изпъкналостта и хернията. Когато се разрушат, прешлените се „сгъват“, прищипват и дразнят чувствителните коренчета на нервите.

Възможните причини за междуребрена невралгия включват:

  • Наранявания на гръбначния стълб и гърдите.
  • Херпесен вирус, който атакува нервните окончания.
  • Стресови ситуации.
  • Тумори.
  • Преумора.

Забелязано е, че интеркосталната невралгия е често срещана при пациенти с диабет. Предразполагащите фактори включват също така сърдечни заболявания, хормонален дисбаланс и менопаузата при жените.

Как да разпознаем междуребрената невралгия?

При всяко нараняване или подуване възниква натиск върху нервните окончания и храненето им се нарушава. Липсата на кислород „принуждава“ корена да изпраща сигнали чрез болките. Те са концентрирани в сърдечната област, така че са маскирани като признаци на стенокардия или инфаркт.

За да различите интеркосталната невралгия от инфаркт, вслушайте се в симптомите:

  • Болката се засилва при завъртане на тялото, кашляне и кихане.
  • В определена поза или позиция на тялото болката леко отслабва.
  • Мускулите на гърба са много напрегнати.
  • Появява се изтръпване и парене.

При интеркостална невралгия болката продължава няколко дни и не изчезва през нощта, което затруднява почивката на тялото.Тя е концентрирана между ребрата. Лекарят може да палпира фокуса ѝ и да определи болезнената точка.За разлика от инфаркта, тези спазми не изчезват в легнало положение и се влошават само при навеждане или движение на ръцете.

По време на инфаркт болката се появява на вълни с интервали от 10-15 минути. Преминава в лявата ръка и се простира под лявата лопатка на гърба. Обострянето на ангина пекторис се облекчава добре с таблетка нитроглицерин, на която невралгията просто „няма да реагира“.

При прищипване на гръдните нерви, разположени в областта на V-VII прешлени, болката се локализира в областта на стомаха. Лесно може да се сбърка с пристъп на гастрит, обостряне на язва или панкреатит. В редки случаи спазми от прищипан шиен прешлен пречат на преглъщането и нарушават дишането.

Диагнозата започва с ЕКГ на сърцето (електрокардиограма). Ако се изключи инсулт и исхемия, на пациента се препоръчва рентгенова снимка на гръдния кош, електроневрография и ядрено-магнитен резонаснс на гръбначния стълб.

Методи за лечение и профилактика

Лекарствата за лечение се избират от лекаря индивидуално в зависимост от причината за заболяването.

Пациентът трябва да спазва леглото, да се въздържа от работа и физическа активност, да не носи тесни дрехи. Важно е да приемате витамини от група В: те възстановяват функционирането на увредения нерв и подобряват проводимостта на импулсите.

За да избегнете „запознаване“ с болка поради междуребрена невралгия, следвайте прости правила за превенция: При остеохондроза се подлагайте на курс за масаж 2 пъти годишно и ежедневно правете упражнения по физиотерапия. Опитайте се да не изстивате твърде много, избягвайте течения и плуване в студена вода. Хранете се здравословно, за да сте сигурни, че вашите кости и нерви получават достатъчно калций, магнезий и други минерали.

Често причината за интеркостална невралгия е обостряне на херпесния вирус, който засяга нервните влакна. Подкрепете имунната си система със здравословен начин на живот, прием на мултивитамини и отказ от лоши навици. Поради способността си да „маскира“ симптомите на такива опасни заболявания като инфаркт или сърдечен удар, лекарите наричат ​​междуребрената невралгия „хитрата болест“.

Ако почувствате неприятни спазми в областта на гърдите, незабавно се консултирайте с лекар, за да избегнете усложненията.

Източник: econet

Спонди Гард наистина помага ефикасно само след няколко минути от намазването на проблемната зона при болки, ппричинени от прищипани и възпалени нерви, ишиас, ревматизъм, скованост. Пробвайте!

спонди гард гел
Новият СПОНДИ ГАРД: Спешна помощ при шипове и прищипани нерви

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *