По-здрави с работа в градината

Какво правят за здравето ни 30 минути работа в градината?

Броят на жените и мъжете, които ра­ботят в собствените си градини, непрекъснато се увеличава. Работа­та на чист въздух носи преди всичко удоволст­вие и дълбока близост с природата. Дори да нямате градина, ра­ботата на балкона, на терасата или дори на перваза на кухненския прозорец носи щастие от близостта със све­жата зеленина.

Градината – истинска аптека за тялото и душата

Работата в градината освен удоволствие е и „еликсир“ за тялото и душата, показват най-новите изследвания. Само 20 минути работа в градината ни дейст­ва като миниотпуска, разгражда хормоните на стреса и повишава способността ни да се концентрираме.

Диабет – само по­ловин час градинска дейност ми предпазват от диабет.  Движението е най-доброто защитно средство.

Имунни система – работата в градината стабилизира кръвообращението, разгражда стреса и засилва имун­ната ни система.

Остеопороза – ра­ботата в градината по­мага чудесно против разграждането на кост­ната маса.

Холестерин – работа­та в градината помага за образуване на т.нар. „добър“ холестерол. 50 минути, заети с работа в градината, и сърцето ни ще е здраво.

Високо кръвно наля­гане – ако работите 5 дни по половин час в градината, постепенно кръвното ви налягане ще спадне дълготрай­но.

Депресии – дори и най-леката градинска дейност стимулира пси­хиката ни. Специално зеленият цвят на расте­нията покачва нивото на хормоните на щас­тието в мозъка ни.

Кожни болести – слънчевата светлина при работа на откри­то помага при нечиста кожа, при екземи, пър­хот и невродермити.

Липса на витамин D – дневната светлина подпомага организма да произвежда витамин D, който е много важен за костите.

Самота – работата в градината ви поглъща напълно и така грижи­те ви остават на заден план. Грижете се за растенията и живот­ните и ще бъдете въз­наградени за това.

Сега е времето да си направите градинка

Но не само работата в градината ви носи здра­ве. И това, което расте в градината, може да обогати вашата кухня и домашната ви аптечка. А лековитите билки могат да растат не само в лехите, но и в саксии и сандъчета на тераса­та, на балкона или на перваза на кухненския прозорец. Можете да си посеете растенията или да си купите разсад. За да запазят арома­та си, билките трябва да виреят на слънчево и защитено от вятъ­ра място. Прясно от­къснати, те запазват съдържанието си на витамини, минерали и микроелементи. По­лезни са най-вече защо­то съдържат протеини, въглехидрати и мазни­ни. В повечето билки се съдържат и лечеб­ни вещества. Затова ги използвайте най-вече пресни, а може и да си ги запазите изсушени или замразени.

  • Тези билки и подправки трябва задължително да отглеждате е гради­ната или на балко­на си: мащерка, розмарин, риган, салвия, лайка, лимонена трева, мента, босилек.

 

 

 

Как да опазим сърцето си здраво?

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *