ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Гафове, които провалят диетите

Внимавайте какви гарнитури, подправки и кулинарни техни­ки ползвате, за да не превърне­те здравословната храна във враг на хубавата ви фигура.

Понякога резен морков си е просто резен морков. В други случаи обаче свежият зеленчук се оказва чудесна хрупкава пръчица за топване в някой пикантен сос – напри­мер със синьо сирене или яйч­на майонеза с куп подправки. Вкусно си топвате и хапвате шесто-седмо парченце морков, изпразвайки купичката със сос и си мислите, че най-накрая се храните здравословно. Вярно е, морковът е много полезен зеленчук, но наред с него по­емате и прекалено много сол, мазнини и калории.

Грешките, които правим при гарнирането и подпра­вянето на иначе диетич­ното си ястие, са сред най-честите виновници за проваляне на добрите ни намерения да запазим хуба­вата си фигура. Специали­стите диетолози и лека­рите обаче ни уверяват, че всъщност не можем да контролираме лесно апетита си към пикантни вкусотии. Дори само като помиришем, видим или си помислим за такава храна (обикновено тя е богата на мазнини, захар или сол), се задейства мозъчният про­цес на отделяне на хормона допамин – невротрансмитер, който ни подтиква да търсим задоволяване на желанието си. Мозъкът ни изпраща послание „изяж я“, затова, когато се поддаде­те на „дявола“ и обсипете плодовата си салата със сметана, карамел, захарни пръчици и шоколадов дресинг, знайте, че допаминът е виновен, а не слабата ви воля.

Възможно ли е да спрете по­рочната практика? Да, няма да сте безсилни пред „саботьора“, ако сте подготвени какво може да ви вкара в капана и да го из­бягвате. Предлагаме ви някои от най-често правените гафове при хранене и лесни стратегии за устояване пред съблазните дори когато са буквално серви­рани на една ръка разстояние пред вас.

Гафът: Заливате задушените зеленчуци с фъстъчено масло или сметанов сос

Добра идея е да похапнете лека вечеря пред телевизора – на­пример целина или броколи, приготвени на пара. Сервирате я, но решавате да я подправи­те богато, за да ви е по-вкусно, и слагате купичка фъстъчено масло на трапезата. Тук се крие опасността – вярно е, че фъс­тъченото масло доставя полез­ни мазнини и протеини, но, от друга страна, то е висококало­рично (в 1 супена лъжица от него се съдържат 94 калории). И така доброто намерение за лека вечеря натежава и тръгва в грешна посока. Още по-зле става, ако потопите целина­та или броколито в 2 супени лъжици сметана – може да си доставите 145 калории и 15 г мазнини. Статистиката сочи, че приемането на 1000 допъл­нителни калории дневно може да доведе до 5 кг увеличаване на теглото ви за една година.

Здравословното решение. Ако не можете да преглъ­щате зеленчуците без сос, направете си леки вари­анти на заливки. Смесе­те нискомаслено кисело мляко с доматено пюре и го подправете с малко настърган хрян или къри на прах например – става много пикантно и придава приятен вкус, без да внася ненужни допълнителни калории и мазнини. Друг начин за здравослов­но и апетитно зеленчу­ково ястие е да готвите продукти, богати на фибри, протеини и аро­мати като боб, леща и ги овкусявате със свежи подправки като магданоз, джоджен, чубрица. Най-до­брият съвет е да разноо­бразявате вегетарианско­то си меню – опитвайте непознати за трапезата ви зеленчуци, които вече се намират и по нашите магазини.

Гафът: Избирате слад­ки пържени картофи за гарнитура, защото са по-здравословни.

Сладките картофи съдържат бета каротин (веществото, на което се дължи техният цвят и което организмът ни превръ­ща във витамин А и така ни предпазва от доста болести). Освен него в тях има витамин С, фолиева киселина, калий и фибри – все полезни за здравето съставки. В същото време са бедни на калории – само 100 калории в един средно голям сладък картоф. Дотук изборът ви е добър, но начинът на при­готвяне – пържене, проваля ефекта. Това се отнася и за дру­ги зеленчуци – в пържените броколи и тиквички мазнините и калориите скачат до небето.И не само това – някои зеленчуци като тиквичките например гу­бят антиоксидантната си сила при пържене.

Здравословното решение. Печените сладки картофи ще ви спестят тревогите за фигурата. Може дори да си позволите да ги овкусите допълнително с 2 супени лъжици обезмаслена сметана. Ако пък ги изпече­те, без да ги белите, ще си доставите и допълнителни фибри от корите. При усло­вие че държите картофи­те да са пържени, купете си замразени пържени картофи, които са полуфа­брикат и трябва само да ги сложите във фурната за леко запичане. Търсете замразени пържени карто­фи без трансмазнини и с не повече от 5 г наситени маз­нини на порция – четете внимателно етикетите на полуфабрикатите, преди да направите избора си в супермаркета.

Гафът: Приготвяте полезна за сърцето ви риба, като я сотирате в „море“ от зехтин.

Зехтинът е богат на „добрите“ мононенаситени мазнини (те помагат за намаляване на ни­вото на „лошия“ холестерол), но от друга страна съдържа и много калории – в V4 чаена чаша зехтин Extra Virgin има около 477 калории и 54 г мазнини. Затова трябва да внимавате в количеството зехтин, което употребявате при сотиране, печене или задушаване на про­дуктите.

Здравословното решение. Когато печете на грил или на открит огън, ползвайте сладкарска четчица, с която да мажете леко продуктите със зехтин. Може да при­готвите и риба, зеленчуци или месо във фурна, като ги завиете в хартия за печене, намазана със зехтин. Обичате китайската кухня и запържвате нарязаните на парченца месо и зеленчуци в тиган уок – тогава ви е необходимо само да „избър­шете“ съда с натопена в зех­тин кухненска хартия, преди да сложите продуктите. Все пак държите ястието ви да е сотирано – има начин да стане идеално и без много мазнина. Използвайте вино, соев сос, пилешки бульон или зеленчуков сок (морковен, доматен) и сложете про­дуктите в тефлонов тиган, който разтърсвате, за да „подскачат“ (оттам идва и наименованието „come“ – „подскачам“ на френски). Добра идея е да задушите рибата си в зеленчуков бульон или разреден порто­калов сок – филето ще поеме част от течността и ще стане още по-сочно и вкусно.

Гафът: Поръсвате зеленчуковата си салата обилно със сирене и ядки.

Основната „добродетел“ на една салата е, че е полезна за здравето. Тя обаче я губи, ако я овкусите допълнително с по­вече от един богат на калории продукт като сирене, ядки, сухи плодове и кротони. Разбира се, има различни видове сирена, но мазните са особено богати на „лошите“ наситени мазнини. Ядките се славят сналичиетона мононенаситени и полиненаситени мазнини, които могат да повишат „добрия“ холестерол в организма, но не бива да се забравя, че са доста калорични. С ръсването само на една шепа орехови ядки (около 7) вие до­бавяте в салатата си около 185 калории и 18 г мазнини.

Здравословното решение. Правилното съотноше­ние на продуктите в една салата за предястие е три четвърти пресни зеленчуци и плодове и една четвърт комбинация от „постни“ протеини (например бяло пилешко месо) и въглехидра­ти (например пълнозърнес- ти кротони). Богатата на калории добавка, с която я овкусявате, трябва да е не повече от 2 супени лъжи­ци (например настъргано сирене).

Гафът: Добавяте в ка­фето или чая си пълно­маслено прясно мляко, сметана или захар.

Пиенето на кафе или чай е здравословно само по себе си, дори вече се твърди, че пред­пазва от сериозни болести на сърцето и някои видове рак. Изследване показва, че кафето намалява риска от развитие на диабет тип 2.

Гафът става, когато обогатя­ваме напитките с калории и наситени мазнини, идващи от любимата ни сметана или пълномасленото мляко. В едно голямо айс кафе лате мока на­пример има 450 калории. Другата уловка при подслаж­дането на популярните напит­ки е медът, който се смята за природно здравословен чист продукт. Това е факт, но медът е по-калоричен от захарта, така че не бива да я заменяме с него, ако сме на диета – в 1 чаена лъжичка мед се съ­държат 21 калории, докато в същото количество захар има 16 калории.

Здравословното решение. Най-добре пийте кафето и чая неподсладени. Ако не ви харесва, слагайте си само по 1 чаена лъжичка захар или половин чаена лъжичка мед. Добавете нискомаслено прясно мляко вместо сметана. Изберете си кафе, чиито зърна ухаят на черен шоколад или горчив бадем, купете си чай с аромат на ванилия, горски или тропиче­ски плодове.

Гафът: „Удавяте“ дие­тичния си сандвич спе­чено пилешко или пуешко месо в барбекю сос.

Разумно сте си избрали бяло месо за сандвича с пълнозърнест хляб, а не внимавате с подправките – точно сосът барбекю е пълен със захар, което означава с калории (около 94 в ¼  чаена чаша сос).

Здравословното решение. „Заровете“ висококалорич­ния барбекю сос и овкусете пилешкото или пуешкото месо, като го мариновате предварително в лимонов сок и малко лют червен пипер. Ако нямате време за това, подправете ниско- маслено кисело мляко с черен пипер и намажете хлебчето на сандвича си, а месото поръсете леко с лют сос.

  • сп. „Здравен журнал”

 

Защо въпреки всичко не намалявате теглото си?

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *