ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Вредно ли е бременните да пият кафе?

Препоръките към бременните жени и тези, които планират бременност, е да не употребяват повече от 200 мг кофеин на ден. Това количество се съдържа в около 340 мл от черната ободряваща напитка. Предполага се, че по-голямото количество кофеин води до проблеми със забременяването и е причина за загуба на бременността. Кофеин се съдържа освен в кафето, което обичайно приготвяме за ободряване, и във всички продукти с вкус на кафе, в някои безалкохолни напитки, в шоколада и шоколадовите изделия, особено в шоколадовия сироп и горещото какао, в чая.

Къде още се съдържа кофеин?

Медикаменти, които най- често съдържат кофеин са: обезболяващите, обичайните средства, взимани при прос­туда, лекарства, изписвани при мигрена или при терапия на съня. Бъдещите майки, как­то и жените, планиращи бре­менност, следва да се допитват до лекаря си при вземане на лекарства. Приемът на меди­каменти, съдържащи кофеин, не бива да се прави без консул­тация със специалист. Някои натурални продукти, включвани и в състава на хранителни добавки, също съдържат кафе. В тази гру­па попадат: гуарана, йерба мате, кола и зеленият чай. Съдържанието на кофеин в тези продукти варира и може да се равнява на количество между 1-8 чаши кафе. С цел безопасност на бременност­та се препоръчва бъдещите майки да ги избягват.

Как кофеинът въздейства на организма?

Кофеинът е стимулант, кой­то ободрява. Той леко въз­действа върху кръвното налягане и сърдечната честота и количеството урина, което се отделя. Всеки организъм реагира в различна степен на кофеина, но бременните жени са по-чувствителни към него. Чувствителните към ко­феина реагират с нервност, стомашно разстройство или нарушения на съня, включва­щи и проблемно заспиване. През бременността кофеинът преминава през плацентата и стига до плода. Негативен ефект нанася върху функци­ите на плацентата, като огра­ничава кръвопотока в нея, което е вредно за развиващия се организъм.

Може ли кафето да предизвика спонтанен аборт?

Резултатите от множество­то проведени изследвания в тази насока са проти­воречиви. Изследване от 2008 г. показва, че жените, приемащи 200 мг и повече кофеин дневно, са два пъти по-застрашени от загуба на плода, в сравнение с жените, които избягват съставката. Друго изследване, проведено същата година, не намира обаче подобна зависимост. Според резултатите от него, количество между 200-350 мг кофеин на ден не носи ри­скове (това количество кофе­ин се смята, че отговаря на обичайната консумация на кафе за деня). При по-стари изследвания се установява, че единствено в случаите на висока консумация на ко­феин 500 мг и повече на ден може да доведе до риск от спонтанни аборти. Специа­листите все пак препоръчват консумацията на кофеин на ден от бременните жени да не надвишава 200 мг.

Може ди да има усложнения, причинени от кофеина?

Според резултати от едно датско изследва­не при жените, които пият между 4-7 чаши кафе на ден, има опас­ност да родят мъртъв плод. Рискът е два пъти по-висок в сравнение с жените, които избягват кафето. Все още няма доказателства, които категорично да сочат, че това се дължи на кофеина.

Пречи ли кафето на плодовитостта?

Умерената консумация на ко­феин може би не въздейства върху репродуктивните спо­собности на жената. Такава връзка не се открива при кон­сумацията до 300 мг на ден от изследванията. Но при някои се споменава, че високата кон­сумация – над 500 мг на ден, се отразява негативно на фертилността на жената.

Влияе ли пиенето на кафе върху бебето?

При едно изследване се съоб­щава, че ежедневната консу­мация на около 100 мг кофеин в минимална степен рефлек­тира върху теглото на ново­роденото. При други обаче този ефект се документира при повече от 300 мг кофеин дневно. При трети въобще не се установява връзка между теглото на новороденото и консумацията на съставката. Новородените на жени, които консумират повече от 500 мг кофеин на ден, имат по-учес­тено дишане и пулс, както и спят по-малко в първите дни сред раждането.

А при кърменето?

Част от консумирания кофеин попада в кърма­та, поради което кър­мещите жени следва да следят колко кафе пият. Бебетата на кърмещи­те, които употребяват по 2-3 чаши кафе на ден, са по-раздразнителни и имат проблеми със съня.

  • сп. „Здравен журнал”

 

 

Забраните по време на бременност

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *