Как да консумираме алкохол правилно?

Консумацията на алкохол крие много рискове за здравето. Въпреки това обаче, за повечето от нас не минава повод, без да пийнем, а много често дори прекаляваме.

Вследствие на злоупотреба с алкохолни напитки, организъм ни се дехидратира, тъй като се блокира освобождаването на антидиуретичните хормони, с помощта на които се регулира водния баланс в тялото.

Прекомерните количества алкохол също така разширяват кръвоносните съдове, намиращи се под повърхността на кожата, което може да доведе до спукване на кръвоносни съдове по носа и бузите.

Според редица проучвания умерената консумация на алкохол носи и ползи за здравето, а под „умерена“ консумация се разбира: червено вино – чаша, бира – малка, ликьор – чашка – за жените. Това количество умножено, но само по 2 – за мъжете!

Можем да изведем и следната таблица за допустимата умерена доза алкохол според вида напитка:

  • 385 мл обикновена бира,
  • 150 мл вино,
  • 45 мл ликьор,
  • 30 твърд алкохол.

Важно е да знаем, че умерената консумация на алкохол ежедневно е препоръчителна, пред злоупотребата, макар и рядко. Дори и да не сме консумирали алкохолни напитки през цялата седмица, ако веднъж прекалим, вредим много повече на здравето си.

Все пак, имайки предвид празничната част от годината, е полезно да имаме предвид някои препоръки относно консумацията на алкохол …

  • Да хидратираме организма

Алкохолът обезводнява тялото. Препоръчително е да пием вода, сода или каквато и да е безалкохолна напитка, за да може да поддържаме водния баланс на тялото.

Съотношението 1 към 1 на алкохол и безалкохолна напитка е правилно решение, за предпочитане е, разбира се, безалкохолната напитка да бъде в по-големи количества.

  • Да пием бавно

Черният дроб е органът, който обработва алкохола. С помощта на ензими, той пречиства кръвта и целия организъм от токсичните вещества, образувани при консумацията му. Процесът обаче е бавен – 30 мл ликьор например се обработват от черния дроб за около час.

Затова, освен че трябва да се стремим да консумираме умерено, процесът трябва да бъде и бавен, за да не затормозяваме организма, както и процесите, свързани с усвояването, обработването и прочистването на остатъчните продукти.

Хората, които имат здравословни проблеми, трябва да избягват консумацията на алкохолни напитки въобще. Ако редовно прекаляваме с алкохола, това рефлектира в дългосрочен план на артериалното налягане. Повишеното кръвно налягане, от друга страна, крие опасност от сърдечен и мозъчен удар.

Прекомерната консумация на алкохол може да доведе и до депресивни състояния и тревожни разстройства. Влияе негативно и върху пълноценния сън и конкретно на REM-фазата, която поддържа центровете на обучение и паметта в мозъка.

Днес има много продукти против алкохолизъм, но са малко тези, които наистина дават резултат в битката за спиране на алкохола и цигарите! Хиляди хора вече са опитали и са се уверили, че най-добрата билка против алкохолизъм е Кудзу Корен на американската фирма „SWANSON”. Тя се предлага в България на изключително изгодна цена и дозата стига за цял месец.

 

Все още ли искате да пиете? СПРЕТЕ АЛКОХОЛА С КУДЗУ КОРЕН – най-доброто средство в света против алкохолизъм и тютюнопушене!

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *