Защо дори през лятото има недостиг на витамин D

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

В сайта lekuva.net често получаваме запитвания за необходимостта от добавки с витамин D през летните месеци

витамин D

Дефицитът на витамин D може да изглежда странен през лятото, но много хора рядко получават достатъчно пряка слънчева светлина редовно. Много от нас работят в офиси и прекарват по-голямата част от деня на закрито, така че дори и летните отпуски може да не ни помогнат.

Какво е витамин D

Витамин D е мастноразтворимо хранително вещество, което е по-близо до хормон, като кортизол или тестостерон. Това е важно да се отбележи, защото означава, че витамин D има по-дълбока функционалност от обикновено витаминно съединение.

Има много изследвания, показващи важността на витамин D. Оптимизираните нива на този витамин са свързани с:

• Подобрено настроение и умствено познание;
• Повишена имунна функция
• Намаляване на възпалителните реакции;
• Намален риск от остеопороза чрез подпомагане на асимилацията и усвояването на калций;
• Намалени нива на диабет;
• Намален риск от сърдечно-съдови заболявания;
• Намален риск от тревожност;
• Намалени нива на депресия и сезонно афективно разстройство;

Можете да получим витамин D от три места: слънце, храна и добавки. Тъй като не можем да си го набавим достатъчно само от храната, ще се съсредоточим върху слънцето и хранителните добавки.

Добре е да се знае, че полезният витамин насърчава нормалното развитие и растеж на мускулните влакна и намалява вероятността от някои видове рак, остеопороза и множествена склероза.

Слънчевият витамин също така е необходим за доброто настроение. Неговият дефицит обикновено се наблюдава при хора с повишена тревожност и симптоми на депресия.

Слънчев витамин

Витамин D често се нарича „слънчев витамин“ и има защо. Витамин D3 или „холекалциферол“ се произвежда фотохимично, когато холестеролът в кожата е изложен на слънчева светлина.

Хранителни добавки с витамин D

Когато не получаваме достатъчно пряко излагане на слънце, ние не произвеждаме достатъчно слънчев витамин. Вместо слънчевата светлина да се превръща в холекалциферол, можем да го допълваме директно. Има два често срещани вида допълнителен витамин D – D2 и D3. Добавките с витамин D2 се наричат ​​ергокалциферол и се получават от гъби.

Добавките с витамин D3 се правят чрез излагане на определен вид холестерол на ултравиолетова светлина, който след това се пречиства. Холестеролът се произвежда от ланолин, естествено получена мазнина, открита в овчата вълна. Препоръчва се да се взимат добавки с допълнителен витамин D3, защото е по-ефективен от D2.

Слънце

Слънцето е най-евтиният и здравословен начин да си набавите витамин D. Предизвикателството е да се уверите, че се излагате достатъчно, за да достигнете оптимални нива на витамин D.

Много хора вярват, че излагането на лицето на слънце в продължение на 20 до 30 минути ще им осигури целия витамин D, от който се нуждаят. Изследванията показват, че това не е вярно. За постигане на оптимални нива е необходимо почти ежедневно излагане на цялото тяло без слънцезащитни продукти. Дори през лятото, когато много от нас често носят бански костюми и правят слънчеви бани, не можем да си набавим достатъчно от полезния витамин.

Някои хора също така смятат, че могат да се запасят с витамин D, като прекарват дълго време на слънце по време на едноседмична ваканция. Проучванията показват, че след 30 минути тялото достига равновесие и всяко повече излагане на слънце не увеличава усвояването на витамин D3. Така че в този случай повече не е по-добро. Важна е редовността на експозицията. Слънцето е най-добрият източник на витамин D, но както става ясно, всички тези фактори правят хранителните добавките от съществено значение за повечето хора.

Кой се нуждае най-много от витамин D?

Проучването е направено на територията на цяла Европа. То използва анонимни данни от над 1,135 милиона пациенти, които са се подложили на лабораторен тест за определяне нивата на слънчевия витамин в течение на една година. Изследването установи, че повече от половината пациенти (51%) са с дефицит.

Според компанията, провела изследването, процентът на хората с дефицит на витамин D се е задържал на това ниво през последните 3 години.

Най-висок дефицит на слънчевия витамин е установен при младежите до 18 години (59,6%).

Сред гражданите на възраст от 18 до 45 години недостигът на витамин е открит при 53,22% от изследваните, от 45 до 65 години – при 45,8%, над 65 години – при 48,3%.

Интересното е, че в южната част на континента, където има достатъчно слънце, дефицитът на витамин е открит при 56,8% от пациентите, а най-високият процент на дефицит (62%) е отбелязан при онези, които живеят в северната част на Европа.

Защо толкова много хора страдат от недостиг на слънчевия витамин?

Слънчевият витамин се намира в много ограничени количества в храната. Основният източник на витамина е синтезът му в кожата при излагане на ултравиолетови лъчи. Но препоръките за ограничаване времето, което прекарваме на слънце и използването на слънцезащитни продукти, също са важни. Те намаляват ефективността на процеса на синтез на витамин D в човешкия организъм.

Способността на кожата да произвежда този витамин също намалява с възрастта. Тъмният тон на кожата предпазва от ултравиолетова радиация, но намалява производството на витамина.

Наднорменото тегло и затлъстяването могат да допринесат за дефицит на витамин D. Това се дължи на натрупването на витамина в подкожната мастна тъкан, което го прави недостъпен за кръвния поток.

Други причини за дефицит на витамин D могат да бъдат различни патологични състояния:

• нарушаване на усвояването му с храна;
• чернодробна недостатъчност;
• първичен хипертиреоидизъм,
някои видове лимфоми,
• приемане на лекарства, които влияят на метаболизма на витамина.

В допълнение, алергиите към млечен протеин, непоносимостта към лактоза, вегетарианството и веганството могат допълнително да допринесат за развитието на дефицит.

Защо южняците са по-склонни да имат дефицит на витамин D?

Животът в южните ширини не гарантира липсата на дефицит на този толкова важен витамин. Нивото на витамина в кръвта може да зависи от времето на годината (минималните стойности се записват през есенно-пролетния период), пола, възрастта, социално- икономическо състояние, хранителни навици и др. Може да е свързано и с носенето на дрехи, които покриват максимално тялото, което предотвратява излагането на пряка слънчева светлина и съответно синтеза на витамина в кожата.

Изглед на опаковката на продукта Витамини 24/7 Витамин D3, селен, цинк и витамин С
За силен имунитет: Витамин D3, селен, цинк и витамин С

Източник: www.jwatch.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *