ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ТОП съвети за лятото: Как да използвате ПРАВИЛНО слънцезащитните продукти?

Слънцезащитната козметика е задължителна в топлите месеци. Тя неутрализира ултравиолетовите лъчи, но същевременно решава и редица дерматологични проблеми.

Отдавна отмина времето, когато се използваше един и същи слънцезащитен крем за лице и тяло, за деца и възрастни. Днес козметиката със SPF се създава за определени зони, според типа и други особености на кожата.

слънцезащитните продукти
Ценна информация за слънцезащитните продукти

Основната цел на тази козметика е защитата, като всички допълнителни съставки са екстри. Ето защо първо поставете като основа хидратиращ или подхранващ крем, а след 20 минути положете слънцезащитния. Над него не нанасяйте друг, защото ще разрушите защитния филм.

През деня нанесете продукта поне 20 минути преди излизане на открито, а вечер задължително го измийте, защото UV-филтрите могат да провокират кожно раздразнение. Ако сте попрекалили с престоя навън и слънцето ви е гряло повече от необходимото, то продуктите с алантоин, пантенол, с ектракт от лайка и алое ще я успокоят.

Съвет: Не забравяйте устните, когато слагате слънцезащита на лицето, на тялото и около очите. Ползвайте балсам или гланц със SPF 15-20.

За мазна кожа

Ако имате разширени пори и мазна кожа, купувайте слънцезащитна козметика с по-специални филтри.

Наличието на цинк и титан в състава не само блокира ултравиолетовите лъчи, но и контролира процеса на потене. Погледнете върху крема дали има надпис „некомедонен“ или oil-free. Ако има, това показва, че не съдържа минерални масла, които ще запушат порите. За жените с мазна и смесена кожа е препоръчителна козметика с лека текстура: гел, тоник, спрей.

За суха кожа

Когато избирате слънцезащитен крем, той трябва и да овлажнява кожата. Изберете такъв с водорасли, термална вода, растителни екстракти, които поддържат хидробаланса и предотвратяват обезводняването.

Подходящи са и сухите слънцезащитни масла, които омекотяват епидермиса и го правят копринено гладък.

Недостатък при тях е ниската степен на фотозащита и затова най-добре е да ги ползват жени със загар или с по-матова кожа.

За по-възрастни

Тъй като старческите петна са огромен проблем, козметичната индустрия лансира много продукти за профилактика срещу фотостареенето, които са богати на антиоксиданти, витамин С и Е. Важно е да се знае, че пигментирането на кожата не е заради възрастта – те могат да се появят и при млади хора, които не са спазвали правилата за фотозащита и кожата им е загубила своя предпазен филм. Когато избирате крем, той задължително трябва да съдържа аминокиселини, соеви екстракти, коензими, които съхраняват структурата на клетките на епидермиса.

За тялото

В повечето продукти за тяло се съдържат кофеин, дрениращи ектракти и хидратиращи съставки. Всички те са полезни за кожата и се съчетават добре със слънцезащитния фактор, който е задължителен.

Какъв индекс?

Той зависи от типа кожа. В буквален превод надписът върху козметичните продукти SPF (sun protection factor) означава „слънцезащитен фактор“. Блондинките и жените със светли кожи могат да се излагат на слънце без защитен крем 5-7 минути.

Брюнетките и жените с прасковена кожа – 10 минути, а представителките на нежния пол със смугла кожа – 15-20 минути. Умножете минутите с цифрата на SPF и ще разберете колко време защитата срещу UVA и UVB лъчите е действаща.

Например, ако брюнетка със светла кожа ползва крем с фотозащита SPF 20×10=200 минути – това е периодът, когато кожата й е предпазена от изгаряния.

След него тя отново трябва да положи плътен слой защитен крем, както и след всяко къпане. Ако пътувате в южна страна, имайте предвид, че времето на защита намалява наполовина.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *