Карамфилово масло – ползи за здравето

Ползите за здравето, които може да извлечем от карамфиловото масло са антимикробни, противогъбични, антисептични. То действа също и като афродизиак и има стимулиращи свойства. Помага много при лечение на зъбобол, лошо храносмилане, кашлица, астма, главоболие и стрес. Карамфилът е много широко използван в древна Индия и Китай и се разпространява в Европа едва през 7-8 век. Той е богат на минерали като калций, солна киселина, желязо, фосфор, натрий, калий, витамини А и С.

Най-известното използване на карамфиловото масло е в стоматологията. Свойствата на маслото от карамфил го правят много полезно при облекчаване на зъбобол и лечение на язви и рани в устната кухина. С отвара от карамфил може да правите гаргара при болки в гърлото и да я използвате за премахване на лош дъх в устата. Зъболекарите използват карамфиловото масло като го смесват с цинков оксид за запълване временно на коренови канали. Трябва много да се внимава с карамфиловото масло, тъй като то е много силно и може да предизвика изгаряния в устата.

Благодарение на своите антисептични свойства карамфиловото масло е много полезно за заздравяване на рани, при лечение на кисти, микоза, гъбични инфекции, краста и т.н. Това масло много често се използва и при лечението на кожни заболявания като акне. Вожно е да се знае, че не е добре да се използва при чувствителна кожа.

Карамфиловото масло е афродизиак в природата и по този начин служи за облекчаване на високите нива на стрес. То има стимулиращ ефект върху ума и премахва психическото изтощение и умора. Когато се приема вътрешно в съответните количества, освежава съзнанието. Това масло предизвиква сън и това го прави полезно при пациенти, които страдат от безсъние. Не е полезно за лечение на загуба на паметта, депресия и тревожност. Ако го смесите със сол и го наложите на челото си като компрес, то много бързо премахва главоболието. Дъвченето на карамфил пък помага при дихателни нарушения, простуда, бронхит, астма, синузит, а също така и премахва болките в гърлото.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *