Консумацията на храни богати на фибри се препоръчва при хора с висок холестерол

Фибрите помагат много при лечение или профилактика на запек, хемороиди и дивертикулоза, водноразтворимите фибри помагат за намаляване на холестерола. Диетичните фибри са част от растенията и те не се смилат от ензимите в чревния тракт. Част от тях обаче може да се метаболизират от бактерии вдолната част на червата. Различните видове растения съдържат различно количество фибри в себе си. Фибрите включват пектин, клей, целулоза, хемицелулоза и лигнин. Пектинът е от водно-разтворимите фибри, които намаляват холестерола и помагат за намаляването на глюкозата в кръвта. Разтворимите фибри се съдържат в овесените трици, плодовете и зеленчуците, неразтворими фибри може да намерим в пшеницата.

Неразтворимите фибри се използват при лечение на дивертикулоза. Дивертикулите са торбички, намиращи се на повърхността на чревната стена, които може да се възпалят и да бъдат много болезнени. Ако освен традиционното лечение спазвате и необходимата диета при това заболяване то резултатите ще са много по-добри.

Ниските нива на холестерол в кръвта се свързват с намален риск от появата на коронарна болест на сърцето. Тялото използва холестерола в производството на жлъчни киселини, някои от които се появяват ежедневно. Консумацията на храни богати на водно-разтворими фибри може да доведе до повишено отделяне на холестерол. Пектинът е най-полезен, ако искате да намалите нивата на холестерол в кръвта си.

Диетичните фибри може да помогнат за намаляване на риска от появата на някои ракови заболявания, като рак на дебелото черво. Полезното количество фибри, което трябва да приемете за един ден се определя от пола и възрастта. При много хора се изисква да променят хранителните си навици, като включат в менюто си прием на повече храни богати на фибри. Важно е обаче да се знае, че приемът на твърде много фибри може да доведе до намаляване на количеството на калций, мед, желязо, цинк и манган това са вещества жизненоважни за човешкия организъм и ако те намалеят това може да доведе до здравословни проблеми.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *