ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Експертите твърдят: Икономическата криза ражда насилие в семейството!

Възрастните хора са лесни жертви на насилие,  тъй като в третата възраст почти няма здрав човек, а дори напротив – хроничните заболявания при всеки от тях са няколко. Половината от тях обикновено страдат от болести на сърдечно-съдовата система и на опорно-двигателния апарат. Психичната болестност при тези хора е 20-30%, обясни медико-социалния и психичен облик на въз­растните д-р Росанка Венелинова от фондация „Център Надя“. Тя участва в Национална конферен­ция „Разчупване на табутата“, Домашно насилие над възрастни хора, която се проведе на 29 ноември в cгpaдата на БЧК.

Над 65-годишна възраст се увеличават соматичните заболявания. 26 на сто от всички самоубийства са при хора от тази възрастова група. Половината от 60- 70-годишните страдат от клинична депресия. Многото загуби на здравно състояние, виталност, брачен партньор и приятели са типични за на­предналата възраст, които заедно с присъщите за ста­ростта очаквания, че в бъде­щето ще се появяват; все по­вече затруднения, създават среда, крайно благоприятна за развитие на тревожни състояния и депресивни раз­стройства.

„Най-често тези хора СТРАДАТ ОТ СЕНИЛНА ДЕМЕНЦИЯ ОТ АЛЦХАЙМЕРОВ ТИП, болест на Алцхаймер, съдова деменция, трав­матични и интоксикационни мозъчни заболявания. Във всички европейски страни съществува общо разбиране, че насилието, вкл. и срещу роднини, е нарушаване на човешките права. По-често единствено здравните и социалните служби са тези, които регистрират този вид насилие“, обясни експер­тът oт фондация „Център Надя“.

Има тенденция за увелича­ване на случаите с домашно насилие, потвърдиха и от полицията. През 2009 г. запо­ведите за защита на постра­дали от насилие в страната, издадени от МВР, са били

за миналата година те са 1408 на брой, а през 2011 г. само до октомври наброяват 1269 издадени заповеди. „Оч­акваме до края на тази година да стигнем миналогодишния брой на заповедите. Както виждате, има тенденция за тяхното увеличаване. Стран­но, но Ловеч е градът, където нямаме издадена нито една заповед. Може да се каже, че В ЛОВЕЧ НИКОЙ НЕ СЕ ОПЛАКВА И НЕ БИЕ ЖЕНА СИ, коментира Пенка Стоянова от Главна дирекция „Охрани­телна полиция“ към МВР.

Всяка четвърта българка, а и европейка, е жертва на домашно насилие. Резулта­тите се потвържда­ват и в пловдивския кризисен център за такива жени.

„От май досега имаме 28 настанени, 13 от тях са деца, 5 са жените в пенси­онна възраст. Оказа се, че те също ста­ват жертви на наси­лие в семейството. Говорим за физиче­ска саморазправа и сексуално насилие в 90% от случаите. Те са търпели това в продълже­ние на 10-15 години“, обясни Таня Георгиева, директор на БЧК-Пловдив.

Повечето от потърсили­те закрила са между 20 и 40 години, а възрастните са над 60-годиШна възраст. Те мо­гат да пребивават в центъра до 3 месеца, но целта е да се върнат към обществото колкото се може по-бързо. Намират си работа, наемат жилище и започват самосто­ятелен, пълноценен живот. „Агресията се обяснява с безсилие, неспособността да се справиш с кризата и проблемите. Обичайно насил­никът е слаб човек. Мисля, че кризата и стресът, в които живеем през последните 20 години, са главните причини за ескалацията на насилието. Зависимостта от алкохол и наркотици също допринася за това“, разясни Георгиева.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Да спрем домашно насилие!…

Около милион пребити жени и жертви на домашно насилие у нас!!!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 3 до “Експертите твърдят: Икономическата криза ражда насилие в семейството!

  1. Pingback: Под ударите на „Любовта” | ПО-КРАСИВИ

  2. Pingback: Горещините засилват агресията и насилието! | Лекува нет

  3. Pingback: „Сладък е! А дали е склонен на насилие?” | ПО-КРАСИВИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *