Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Николай Беловеждов: ”Една трета от българите са с бъбречна недостатъчност!”

Тя е основен рисков фактор за внезапна сърдечна смърт, обясни известният нефролог.

Николай БЕЛОВЕЖДОВ е завършил медицина през 1952 г. Работил е като участъков лекар на село, после – в тубдиспансер в  Ихтиман. 5 родини е бил завеждащ на Отделението по вътрешни болести на болницата в същия град. Там е прекарал 11 години и половина. През 1965 г. след спечелен кон- курс става асистент при легендата в българската медицина – акад. Пухлев. Пре­минава през всички степени в трудовата си кариера, стигайки до професор. Бил е завеждащ на Катедрата по клинична фармакология към Медицинския университет в София. Дълго време е завеждал Клиниката по вътрешни болести към Университет­ската болница „Св. Иван Рил­ски“ в София. Има специал­ности по вътрешни болести и по нефрология. Автор е на повече от 350 публикации (50 от които – в най-реномираните чуждестранни издания), на 30 монографии, на няколко книги и учебници. Бил е национален консултант по нефрология.

–    Проф. Беловеждов, хроничната бъбречна недостатъчност предпоставка ли е за сърдечно съдовата смъртност?

–    Да: Първо трябва да уточня нещо- Когато се говори за бъбречна недостатъчност, повечето от хората обикновено мислят, че става дума за крайните форми, т.е. за терминалната бъбречна недостатъчност, която се лекува чрез диализа и трансплантация. За щастие, сравнително малка част от българите страдат от тежка бъбречна не-достатъчност. Много повече са хората, които имат бъбречна недостатъчност в различни степени. Именно те най-често умират от сърдечносъдови заболявания. Хроничната бъбречна недостатъчност е важен рисков фактор за настъпване на изменения в сърдечносъдовата система. Става дума за болести, kamo хипертония, диабет и др. Наличието |на хронична бъбречна недостатъчност, дори в начална степен, рязко влошава прогнозата на болните.

–    Защо?

–    Защото се получава порочен кръг. Ще ви дам пример с хипертонията. Високото артериално налягане уврежда глав-но сърдечносъдовата система – получават се инфаркти и т.н. Но уврежда и бъбреците. Много често този факт минава между другото. А увреждането на бъбреците влошава прогноза-та на болния. Същото важи и за диабета. От много лекари диабети-кът се смята за „здрав“, докато не получи бъбречно увреждане. Най- честото увреждане на бъбреците в световен мащаб се дължи или на диабет, или на хипертония.

–    Колко хора у нас са на диализа?

–    Около 3 хиляди. Диализата е метод за лечение на терминалната бъбречна недостатъчност. Хората, които са на диализа, вече нямат бъбречна тъкан. Те просто нямат нефрони! Налага се АПАРАТЪТ ДА ЗАМЕНИ БЪБРЕЦИТЕ

Или да се търсят на-чини за трансплантация на нов бъбрек.

–    Колко са болните с бъбречна недостатъчност?

–    Около 30% от на-селението. Не става дума за терминална, а за начална.

–    Това висок процент ли е?

–    Да. При тези 30% от населението нещата само ще се влошават. Няма да се подобрят. За съжаление не всички хора, които имат бъбречна недостатъчност, стигат до диализа.

–    Какво става с тях?

–    Умират от сърдечносъдови заболявания, преди да стигнат до стадий, в който се налага да бъдат включени на диализа!

–    Защо става така?

–    Защото бъбречната недостатъчност, наред с другите фактори, уврежда сърдечносъдова-та система. За да умре човек, трябва да спре да работи сърцето или мозъкът му.

–    Защо началните стадии на хроничната бъбречна недостатъчност са важни?

–    Те са много важни не защото тези болни ще стигнат до диализа, а защото ще получат сърдечносъдови усложнения и ще загинат от тях! Това се случва много по-често и рано, отколкото при болните с други заболявания. Болен с хипертония, който няма бъбречно увреждане, може да живее десетилетия. Но ако има бъбречно заболяване, животът му се съкращава.

    Кои са класическите бъбречни болести?

–    Гломерулонефритите. В последно време те са сравнително по- малко, отколкото преди десетилетия. По-добро- то качество на храната подобрява работата на имунната система и намалява броя на т.нар.

имуннообусловени болести, каквито са гломерулонефритите. Това е един огромен плюс в развитието на медицината. Мястото на гломерулонефритите обикновено се заема от това на болните от хипертония и диабет.

–    Кои са основните причини, за да се стигне до хронична бъбречна недостатъчност?

–    Преди десетилетия това най-често се наблюдаваше при млади хора, страдащи от гломерулонефрити. Трябва да се знае, че гломерулонефритът е болест на децата и на младите хора. Разбира се, боледуват и по-възрастни хора.

Бъбреците са органи, в които ИМА 2 МИЛИОНА НЕФРОНИ

В хода на човешкия живот те постоянно се увреждат по различни причини. Имайте пред-вид, че бъбреците не работят с целия си ка-пацитет. Голяма част от този капацитет е, така да се каже, „в резерва“. Когато се увредят две трети от бъбреците, тогава се развива бъбречна недостатъчност. Бъбреците пазят „в запас“ част от нефроните си (малките функционални единици) и по този начин могат да поддържат бъбречната функция до сто години.

– Искате да кажете, че възрастта не е причина за увреждане на бъбреците?

–    Точно така. Възрастта Щя ма голям о значение. Значение имат артериалната хипертония и диабетът/ Ако диабетът се лекува правилно, обикновено не се стига до бъбречно увреждане. Това е особено важно, ако става дума за младежки диабет. Ако се лекува своевременно, болните живеят съвършено нормално, независимо че трябва да си поставят инсулин всеки ден.

–    Трудно ли се от-крива възрастовият диабет?

–    Да. Обикновено той започва по-леко. Но още в началото уврежда бъбреците. Диабетът и хипертонията често вървят ръка за ръка. Тежките стадии се наблюдават главно при възрастни хора, когато се разбиват старчески диабет и хипертония. Реално погледнато, малко са хората, които доживяват дълбоки старини, без да имат хипертония.

–    Има ли други съществени фактори за бъбречна недостатъчност?

–    Да. Бактериалното възпаление (пиелонефритът). Днес той се лекува благодарение на антибиотиците, с които разполагаме. Не позволяваме да се стига до напреднали стадии, както е било навремето.

–    Каква може да бъде профилактиката?

–    Като се лекуват правилно болестите, които причиняват бъбречна недостатъчност. На първо място – хипертонията. Трябва да се знае, че нормалното кръвно налягане не е повече от 130/80. В САЩ днес за нормални се приемат много по-ниски стойности – 115/70. Има и още нещо, което хората не знаят. Преди години се смяташе, че диастолното налягане е по-важно. Днес е възприета точно обратната теза – най- показателно е систолното налягане.

–    Защо ?

–    Защото то уврежда органите. Навремето всички класификации се правеха по диастолното налягане. Друго, което хората не знаят, е, че кръвното налягане не се повишава с напредване на възрастта. Ако то е например 150/100, това вече е патология. Трябва да се вземат мерки, за да не се развива хипертонията по-нататък. Днес медицината разполага с мощни противохипертонични лекарства. Същото важи и за диабета. Той трябва да се лекува навреме и с лекарства, не само с диета. Диетата не е средство за лечение.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Ако искате да научите още…вижте как функционират бъбреците:

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Проф. Николай Беловеждов: ”Една трета от българите са с бъбречна недостатъчност!”

  1. Pingback: Ето как източната медицина лекува пониженото либидо | Лечение от изтока

  2. Pingback: Всичко за науката фармакология! | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *