Недостигът на растежен хормон трябва да се лекува навреме

Недостигът на хормона на растежа може да бъде пълен или това да е частично състояние в резултат на нарушаване на физическото развитие. Хормона на растежа е един от хормоните произведени в хипофизната жлеза /малка жлеза разположена върху долната страна на мозъка/.  Секрецията на този хормон се контролира от други хормони, освободени от различни части на мозъка. Когато растежния хормон навлиза в кръвообращението, стимулира черния дроб да отделя още един хормон, инсулино-подобен растежен фактор (главно IGF-1).

Причините за недостиг на растежен хормон са няколко:

  • недостатъчно освобождаването на стимулиращ хормон от хипоталамуса
  • недостатъчно производство на растежен хормон от хипофизата
  • намаляване на IGF-1 хормони
  • проблеми могат да бъдат предизвикани от дефекти в рецепторите, които „получават” хормон в клетките на организма

Има много възможни причини за дефицит на растежен хормон, включително:

  • много рядко може да се дължи на генетичен дефект, които в някои случаи може да бъде наследствен
  • липса на кислород при раждането си
  • заболявания в хипофизната жлеза, мозък или черния дроб
  • аномалии в хормоналните рецептори
  • автоимунна атака

Общата недостатъчност на растежен хормон често се открива в ранна детска възраст. При раждането ръстът на бебето е нормален, започват да се забелязват промени в ръста между 3-9месеца. По-късно започва да намалява способността за наддаване на теглото, забавя се развитието на зъбите и детето може да придобие дебел слой мазнина под кожата си. Тези симптоми може да не са видими, ако дефицитът на растежния хормон е само частичен.

Растежа на детето ще бъде много забавен и дори ще спре, ако не се вземат мерки навреме за да бъде лекуван недостигът на растежен хормон. Колко ще порасне детето с недостигът на такъв хормон зависи от това до какво степен е увредеден растежния хормон. Ако липсата на хормона на растежа се лекува в по-ранна възраст вероятноста детето да спечели още няколко сантиметра в ръста си е много по-голяма.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *