Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Недостигът на растежен хормон трябва да се лекува навреме

Недостигът на хормона на растежа може да бъде пълен или това да е частично състояние в резултат на нарушаване на физическото развитие. Хормона на растежа е един от хормоните произведени в хипофизната жлеза /малка жлеза разположена върху долната страна на мозъка/.  Секрецията на този хормон се контролира от други хормони, освободени от различни части на мозъка. Когато растежния хормон навлиза в кръвообращението, стимулира черния дроб да отделя още един хормон, инсулино-подобен растежен фактор (главно IGF-1).

Причините за недостиг на растежен хормон са няколко:

  • недостатъчно освобождаването на стимулиращ хормон от хипоталамуса
  • недостатъчно производство на растежен хормон от хипофизата
  • намаляване на IGF-1 хормони
  • проблеми могат да бъдат предизвикани от дефекти в рецепторите, които „получават” хормон в клетките на организма

Има много възможни причини за дефицит на растежен хормон, включително:

  • много рядко може да се дължи на генетичен дефект, които в някои случаи може да бъде наследствен
  • липса на кислород при раждането си
  • заболявания в хипофизната жлеза, мозък или черния дроб
  • аномалии в хормоналните рецептори
  • автоимунна атака

Общата недостатъчност на растежен хормон често се открива в ранна детска възраст. При раждането ръстът на бебето е нормален, започват да се забелязват промени в ръста между 3-9месеца. По-късно започва да намалява способността за наддаване на теглото, забавя се развитието на зъбите и детето може да придобие дебел слой мазнина под кожата си. Тези симптоми може да не са видими, ако дефицитът на растежния хормон е само частичен.

Растежа на детето ще бъде много забавен и дори ще спре, ако не се вземат мерки навреме за да бъде лекуван недостигът на растежен хормон. Колко ще порасне детето с недостигът на такъв хормон зависи от това до какво степен е увредеден растежния хормон. Ако липсата на хормона на растежа се лекува в по-ранна възраст вероятноста детето да спечели още няколко сантиметра в ръста си е много по-голяма.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *