Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Месото на скара удвоява риска от рак на бъбреците

Печеното пиле и бургерите на скара може да застрашат живота ви, повишавайки риска от развитие на рак на бъбреците, съобщава dailymail.co.uk.

Печеното пиле и бургерите на скара може да предизвикат рак
Печеното пиле и бургерите на скара може да предизвикат рак

Ново проучване показва, че яденето на бяло или червено месо – в големи количества, може да увеличи риска от развитие на рак на бъбреците, а приготвянето му на барбекю или при висока температура е друг рисков фактор.

Обработването на месото на висока температура предизвиква  химическа реакция, която образува химикали, наречени хетероциклични амини. Експерти от „University of Texas“ смятат, че тези съединения увеличават риска от бъбречно-клетъчен карцином, който е най-често срещаната форма на рак на бъбреците при възрастните. Данните сочат, че случаите на този тип рак са зачестили в държавите с по-висок стандарт на живот, защото там се консумира по-голямо количество месо.

Учените сравнили диетите на 1350 души, половината, от които са били диагностицирани с рак на бъбреците. Техните резултати, публикувани в медицинското списание „Cancer“ („Рак“), показват, че хората, които консумират най-много химикали, намиращи се в овъглено месо са почти два пъти по-застрашени от развитието на бъбречно-клетъчен карцином. Учените казват още, че има определени гени, които правят хората по-податливи на опасните последици от тези химикали.

Водещият на изследването д-р Хифнг Ву казва: „Нашето проучване предоставя допълнително доказателство за влиянието на червеното и бялото при бъбречно-клетъчен карцином, и е първото проучване, което свързва приготвянето му на висока температура с повишения риск от развитието на болестта.“  Други проучвания са установили връзката между печеното месо и рака на дебелото черво, стомаха, простатата и панкреаса.

Сара Уилямс, управител на здравните проучвания в Англия, свързани с рака, казва: „Това е само едно изследване и имаше някои ограничения, включително да се подтикват хората да се сещат какво е било последното им хранене.“  Тя добавя, че все още не могат да се направят окончателни изводи за връзката между месото и рака на бъбреците, защото е необходимо по-мащабно проучване, но за момента най-добрите начини да се намали риска от развитие на рак на бъбреците е да не се пуши и да се поддържа здравословно тегло.

Друго проучване, публикувано от британси учени съобщава, че яденето на една пържола, от около 280-300 грама, на седмица увеличава риска от развитието на рак на дебелото черво с повече от две пети.

Към момента се препоръчват по около 70 грама червено или преработено месо на ден, или максимум 500 грама на седмица. Това вероятно ще се промени след докалада на Световната здравна организация, които предупреди, че преработеното месо е опасно, колкото азбеста и цигарите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!