Не дразнете кожата, ако страдате от псориазис

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

 psoriazis

Обикновено новите кожни клетки се нуждаят от около 28 дни, за да се придвижат от долните слоеве до по­върхността на кожата и да заменят излющените мърт­ви клетки.

Но ако страдате от псориазис, този цикъл се съкращава на 4 дни. На­трупването на кожни клет­ки води до образуването на релефни червени плаки, покрити с малки бели люс­пи. Заболяването най-често засяга коленете, лактите и скалпа и протича пристъп- но – с периоди на обостряне и затихване на симпто­мите. Причините, които го обуславят, засега не са изяснени, но се счита, че съществува генетична предразположеност.

Не разчесвайте кожата

  • Не докосвайте зачервените плаки. И най-лекото дразнене на кожата може да доведе до влошаване на симптомите.
  • Ако се налага да бръснете засегнатия участък, винаги използ­вайте електрическа самобръсначка. Обикновените самобръсначки са по-агресивни към кожата. Употребата им повишава риска от поява на нови псориатични плаки.

 

Грижа за скалпа

  • Ако заболяването засяга кожата на скалпа, купете си шампо­ан с катран (като Algopix или T-Gel). Втрийте го в корените на косата, оставете да действа 10 минути и изплакнете обилно. В началото повтаряйте процедурата всеки ден, а след настъпване на подобрение – до 2 пъти седмично, като редувате с обикновен шампоан.
  • Използвайте различни шампоани при всяко измиване на ко­сата. Изберете няколко продукта, които са подходящи за вас, и ги редувайте. Когато кожата на скалпа привикне към даден коз­метичен продукт, ефективността му намалява.
  • Ако си направите къса прическа, ще ви е по-лесно да трети­рате скалпа.

 

ПОЛЕЗНО: Техники за релаксация и лечение на псориазис

  • Ежедневно отделяйте време за физически упражнения. Ак­тивните занимания със спорт са отлично средство за преодоля­ване на нервното напрежение, което се счита за една от основ­ните предпоставки за обостряне на заболяването. Понякога е достатъчно дори да се разходите за 30 минути. Правете го все­ки ден и ще се изненадате колко е лесно да се абстрахирате от проблемите, които ви натоварват емоционално.
  • Друг начин за справяне със стреса са упражненията за релак­сация – като медитация или коремно дишане.

 

Знаете ли, че?

Установено е, че ниските температури обострят за­боляването. За съжаление причините за това са неяс­ни. Но макар да не е по си­лите ви да повлияете на климата, със сигурност мо­жете да избегнете влоша­ване на симптомите, като се обличате подходящо за сезона. В студените дни старателно покривайте проблемния кожен учас­тък, преди да излезете на открито.

 

Не се препоръчва:

Слънцето наистина лекува, но това съвсем не се отнася за солариумите. Изкустве­ната светлина не обхваща същия спектър и няма да подобри състоянието ви.

 

 

 

Колко вида псориазис има?

 

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *