Как да си направите домашна извара и баница за укрепване на имунитета

Изварата се използва от векове, заради своите хранителни качества. Вижте как да си направите извара и баница.

Извара

Този продукт трябва да се консумира, когато е пресен. Уверете се, че купувате от магазина прясна извара или за предпочитане си я пригответе в къщи. Много е лесно. Сложете да се свари 1 литър прясно мляко с половин кофичка кисело мляко. Когато заври посолете и прецедете. Така получавате 1 чаша от този безценен продукт за закуска. Можете да го забъркате с малко кисело мляко, чесън и копър и да си намажете филийка.

Изварата е безценен помощник, защото:

–      Подобрява храносмилането;

–      Укрепва имунната система;

–      Полезна е за хората с непоносимост към лактоза;

–      Помага за здрави кости и зъби, защото има високо съдържание на калций;

–      Използва се за лечение на остеопороза и против висок холестерол;

–      Помага при високо кръвно налягане.

Можете да използвате изварата и като козметичен продукт. Ако изварата се масажира върху кожата на лицето, тя действа избелващо и омекотяващо. Тя действа и като отлично средство за коса и може да се използва за лечение на слънчеви изгаряния.

Рецепти:

Изварата се консумира по най-различни начини. Освен пастет с чесън от нея можете да си направите и пълнени чушки. Забъркайте 500 гр. извара с две яйца и напълнете с тази смес чушки. След като ги запечете във фурната, залейте с кисело мляко, чесън и копър. Това е превъзходна рецепта за обяд или вечеря.

С извара можете да направите вкусна баница, като добавите спанак, или прясно зеле, или праз лук. Изчистете спанака (зелето, праза, лапада и др. листни зеленчуци) и го сложете в тенджера със 100 гр. вода да се задуши за 10 минути. Прибавете изварата и 2 яйца (сол на вкус). Вземете едно пакетче готови фини кори. Разстелете ги на плота или на масата. Слагайте от сместа, която сте приготвили, по диагонала на кората и завивайте пак диагонално, като първо прегънете кората на две и след това дозавиете. Запълвайте тавата като започнете да правите кравайче от средата. Поръсете готовата баница с олио и гъст айран и сложете да се пече при 250 градуса за 25 минути. Тази баница може да се направи и като добавите месо, нарязано на ситно или кайма към плънката. Да ви е сладко!

 

Тибетската диета

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *