Кои са летните изкушения, от които дебелеем неусетно?

С настъпването на лятото човешкият организъм се пренастройва към по-нискокалорични храни и ограничава количеството на продуктите, съдържащи наситени мазнини

мелба

Обяснението е следното: ако през зимата организмът се стреми да акумулира топлина, през лятото се опитва да я отдаде на околната среда, като по този начин се охлажда. Засиленото потене през горещия сезон поражда и необходимост от рехидратация, което се постига с консумация на храни, богати на вода, каквито са повечето плодове и зеленчуци.

Лятото обаче предлага много изкушения – месеца на барбекю, коктейли и бира, сладоледи. За да избягаме от изкушенията, трябва да си дадем сметка кои имат високо енергийно съдържание. Наднорменото тегло не изисква лечение, а превенция.

„Стойте далеч от свинските вратни пържоли, наденичките, хот-дога, пърженото пиле – съветва доц. д-р Стойнев. -По-добре ги заменете със свинско и пилешко филе. Бургерите не само са висококалорийни, а и съдържат много готварска сол, което води до задържане на вода в организма.“

Салатата е здравословен избор през лятото, но не и когато е с майонезен сос или с пържени картофи, сирене, бекон, крутони. За предпочитане са натуралните зеленчукови салати с малко олио, най-добре зехтин.

С консумацията на различни видове плодове се внасят редица полезни вещества и се предотвратява обезводняването на организма. Плодовите салати могат да заменят прекалено сладкия и калоричен сладолед.

Внимавайте и с утоляващите жаждата питиета. Най-лесно в организма се внасят „празни“ калории с подсладени и енергийни напитки, с големи количества бира, с млечни шейкове и фрапета.

„Алтернативата е да се консумира прясно приготвен натурален сок, айран, студен не-подсладен чай, минерална вода, безалкохолна бира -предлага диетологът. -Спиртните напитки са богати на калории, а ефектът им многократно се усилва от приетата храна. Добре е да ограничите питиетата, като най-подходящо е трапезното бяло вино.“, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *