Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои са основните заболявания на венците?

Какво представляват възпалителните заболявания на венците?

Възпалението на венците, наречено пародонтит (пародонтоза), възниква, когато пла­ката – лепкаво вещество, съдържащо и бактерии, се събира в пространството между зъбите и венците. Голяма част от хората страдат от възпаление на венците в по-лека форма. Пародонтитът е на второ място след тютюнопушенето като рисков фактор за сърдечносъдови заболявания.

Възпалението на венците в начална фаза се нарича гингивит и е често срещано съ­стояние, което протича с подуване на краищата на венците. Засяга хора от всяка въз­раст и лесно може да прогресира до пародонтит (напреднала фаза). При пародонтита по краищата на венците се образуват малки джобове, изпълнени с плака, в резултат на което тъканта се отдръпва и корените се оголват. В по-напреднал стадий може да се за­сегне челюстната кост, а зъбите да се разклатят.

Заболяването на венците в напреднала фаза е главната причина за загубата на зъби при възрастните хора. С годините слюнкоотделянето намалява и рискът от възпале­ние на венците се увеличава. С възрастта дори здравите венци постепенно се отдръп­ват от зъбите и корените се оголват. Незащитените корени по-лесно се разрушават от плаката. Някои от най-често приеманите лекарства от хората в напреднала възраст ка­то диуретици и медикаменти срещу високо кръвно налягане понижават слюнкоотде­лянето. Това създава проблеми, защото слюнката играе основна роля за предпазване­то на зъбите, като отмива храната и неутрализира киселините в плаката.

Някои заболявания също могат да се отразят неблагоприятно върху състоянието на зъбите и венците. Ставната болка при артрит може да затрудни процеса на миене и почистване на зъбите, а диабетът води до по-трудно оздравяване на възпалението и склонност към инфекции. Имунитетът на по-възрастните хора, които не се хранят пълноценно, отслабва и те са предразположени към развитие на инфекции. Здраво­словното хранене е първата и най-важна стъпка за по-здрави венци и зъби. Отказване­то на цигарите е другата.

Според изследванията бактериите от възпалителните джобове на венците преми­нават в слюнката и могат да се предадат от един човек на друг при целувка.

 

Следете за основните симптоми:

  • Гингивит: подути, чув­ствителни и зачерве­ни венци, които лес­но кървят, лош дъх.
  • Пародонтит: болезне­ни венци, които се от­дръпват от зъбите, гной във венечните джобове, лош дъх, болка при дъвчене.

 

 

Как да си мием зъбите правилно?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *