ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кои са основните заболявания на венците?

Какво представляват възпалителните заболявания на венците?

Възпалението на венците, наречено пародонтит (пародонтоза), възниква, когато пла­ката – лепкаво вещество, съдържащо и бактерии, се събира в пространството между зъбите и венците. Голяма част от хората страдат от възпаление на венците в по-лека форма. Пародонтитът е на второ място след тютюнопушенето като рисков фактор за сърдечносъдови заболявания.

Възпалението на венците в начална фаза се нарича гингивит и е често срещано съ­стояние, което протича с подуване на краищата на венците. Засяга хора от всяка въз­раст и лесно може да прогресира до пародонтит (напреднала фаза). При пародонтита по краищата на венците се образуват малки джобове, изпълнени с плака, в резултат на което тъканта се отдръпва и корените се оголват. В по-напреднал стадий може да се за­сегне челюстната кост, а зъбите да се разклатят.

Заболяването на венците в напреднала фаза е главната причина за загубата на зъби при възрастните хора. С годините слюнкоотделянето намалява и рискът от възпале­ние на венците се увеличава. С възрастта дори здравите венци постепенно се отдръп­ват от зъбите и корените се оголват. Незащитените корени по-лесно се разрушават от плаката. Някои от най-често приеманите лекарства от хората в напреднала възраст ка­то диуретици и медикаменти срещу високо кръвно налягане понижават слюнкоотде­лянето. Това създава проблеми, защото слюнката играе основна роля за предпазване­то на зъбите, като отмива храната и неутрализира киселините в плаката.

Някои заболявания също могат да се отразят неблагоприятно върху състоянието на зъбите и венците. Ставната болка при артрит може да затрудни процеса на миене и почистване на зъбите, а диабетът води до по-трудно оздравяване на възпалението и склонност към инфекции. Имунитетът на по-възрастните хора, които не се хранят пълноценно, отслабва и те са предразположени към развитие на инфекции. Здраво­словното хранене е първата и най-важна стъпка за по-здрави венци и зъби. Отказване­то на цигарите е другата.

Според изследванията бактериите от възпалителните джобове на венците преми­нават в слюнката и могат да се предадат от един човек на друг при целувка.

 

Следете за основните симптоми:

  • Гингивит: подути, чув­ствителни и зачерве­ни венци, които лес­но кървят, лош дъх.
  • Пародонтит: болезне­ни венци, които се от­дръпват от зъбите, гной във венечните джобове, лош дъх, болка при дъвчене.

 

 

Как да си мием зъбите правилно?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *