Коензим Q10 помагаКоензим Q10 помага при болест на Хънтингтън

Изследователи от университета Рочестър представят нови доказателства за ползите от коензим Q10 при забавяне прогресията на болестта на Хънтингтьн. Заболяването представлява невродегенеративно разстройство в резултат на генетична грешка, което води до синтеза на нетипичен протеин в мозъчните клетки. Учените смятат, че този протеин се натрупва в резултат на окислителния стрес и в крайна сметка убива клетките, в които се намира.
Благодарение на своето действие като антиоксидант и подкрепата, която оказва на митохондриалните клетки, коензимът е бил изследван като възможен агент за лечение на болестта на Хънтингтън. В текущото изследване се прави оценка на 14 пациенти със заболяването и 6 здрави контроли, на които е бил даван
коензим Q10. Участниците са приемали по 1200 мг дневно в продължение на 8 седмици и 3600 мг на ден – за останалите 12 седмици от проучването. Кръвните проби, събрани в началото и края на изследването, са анализирани, за да се определят нивата на серумен 8-хидрокси-2-деоксигуанозин (80HdG), който е бил свързан с наличието на окислителен стрес в мозъчните клетки, открит при пациенти с Хънтингтьн и други неврологични разстройства. Проучването е установило понижаване симптомите на заболяването след лечението с коензима. Учените са отчели 20% намаление в нивата на 8-хидрокси-2-деоксигуанозин при болните и почти никакво понижаване на количеството на протеина в контролната група. Д-р Биглан, водещ на изследването, отбелязва, че намирането на начини за лечение или поне за забавяне развитието на заболяването е главна цел на много специалисти. Проведеното изследване ясно е показало, че 80HdG може да бъде използван като маркер за откриване на съществуващо увреждане на клетките в резултат на окислителния стрес и за това дали лечението ще има желания положителен резултат.
Въпреки че за момента протеинът не може да бъде използван за лечение на заболяването, учените се надяват той да послужи като маркер за по-нататъшни терапии.
Авторите заключават, че това изследване подкрепя хипотезата, че коензим Q10 проявява своите антиоксидантни ефекти при пациенти с болест на Хънтингтън.

Из в. „Лечител“

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *