За добра форма през зимата

Обожавате ли всичко вредно? Не ви ли достига сила на волята, за да се откажете от „сладкия живот“? Тогава търсете полезната алтернатива!

НАЙ-ВКУСНОТО ХАПВАНЕ
По никакъв начин ли не можете да се избавите от навика непрекъс­нато да дъвчете нещо? Вместо вредните чипсове и кифлички дръжте под ръка плодове. Бананът ще ви зареди с енергия и добро настроение. Със сочните мандари­ни или портокали бодростта и пол­зата за здравето ви са осигурени. Кивито укрепва кръвоносните съ­дове и намалява риска от образу­ване на тромби, а до болка позна­тите ябълки помагат да намалим вредния хо­лестерин и да нормали­зираме ни­вото на за­харта в кръвта. Само не ги белете, защото кората им е много полезна. При такъв богат арсенал никой няма да каже, че да похапвате е вредно!

ЗЕЛЕНИЯТ ЧАЙ НА БОДРОСТТА
Вие обичате сутрин да се ободри­те с чашка силно кафе? А знаете ли, че то е вредно за сърцето и бъб­реците? По-добре отдайте предпо­читанията си на зеления чай, Доба­вете резенче лимон и лъжичка мед – и полезната енергийна напитка е готова! Зеленият чай укрепва нер­вната система, а комбиниран с ли­мон и мед е истински еликсир на младостта.

АВОКАДО ЗА ЧЕРНИЯ ДРОБ
Вие обичате майонеза? Опитайте да я замените с хранителното и много полезно авокадо. Този плод е богат на антиоксиданти и полез­ни мазнини, които лесно се усвоя­ват. Авокадото намалява нивото на холестерин в кръвта и пред­пазва черния дроб. Вътреш­ността на зрелия плод много леко се изгребва с лъ­жичка и става кремообразна. Не можете да си откажете удоволс­твието да хапнете печено месо? Пригответе си риба, месо или зе­ленчуци на грил! Впрочем, в този случай ще ви помогне следната уловка – нарежете месото по-тънко, за да се изпече хубаво, а това значи, че има шанс да намалите порцията. А вмес­то любимото пар­че салам хапнете парче варено телешко месо. То по-лесно се ус­воява и не е толкова тлъсто. Заме­нете сметановия сос с обезмасле­но мляко.

Ако сложите авокадо в салатата и напръскате с лимонов сок и соев сос, може и да не слагате изобщо олио!

В СОЛНИЧКАТА
Вие имате навика всичко да ръси­те с повечко сол? Тогава поне вместо обикновената използвайте йодирана или морска сол. Но имайте предвид, че при топлинна обработка йодът се изпарява. Съх­ранявайте бурканчето с йодирана сол на тъмно място, а след изпол­зване добре го запушвайте. Мор­ската сол в сравнение с обикновената има по-мек вкус и съдържа необ­ходимите по­лезни микрое­лементи.

ПОДОБАВАЩО РАЗТОВАРВАНЕ
Ако сте реши­ли сериозно да се погрижите за здравето си, вед­нъж седмично си правете разто­варващ ден. Разбира се, това не значи, че цяла седмица може да дъните фаст фуд и да се заблужда­вате, че за един ден всичко ще поп­равите. Още от вечерта подгответе организма си за разтоварването. Можете да направите плодов раз­товарващ ден. Разделете плодове­те на 5-6 порции и не забравяйте водата. В зеленчуковия разтовар­ващ ден забравете за картофите.

Но пък за сметка на това може да си правите салати, да си приготви­те зеленчуци на пара или да ги хап­нете сурови. Много полезен е раз­товарващият ден с киселомлечни продукти. На 5-6 пъти трябва да из­пиете 1,5 л прясно мляко, кисело мляко или айрян /с не по-голяма масленост от 1,5%/. Ако обичате месо, сварете без сол 400 г телеш­ко и го разделете на 4 порции за деня.

ХРУСКАЙТЕ ЗА УДОВОЛСТВИЕ
Вместо обикновения хляб си купу­вайте обогатен с минерали и целу­лоза хляб, пълнозърнест или с къл­нове. А най-добре си взимайте су­хари. За разлика от хляба те не са­мо по-лесно се усвояват от орга­низма, но и благодарение на по­рестата си структура по-бързо по­тискат чувството за глад.

НАМЕРЕТЕ СЛАДКА АЛТЕРНАТИВА
Не можете без лакомства? Заме­нете вредните с полезни. Смокини­те, сушените кайсии, фурмите не от­стъпват по вкусови качества на най-вкусните бонбони. Повишавайки ра­ботоспособността, укрепвайки иму­нитета, фурмите благодарение съ­държанието на флуор предпазват зъбите от кариес и подпомагат рабо­тата на сърцето. Смокините съдър­жат повече желязо дори от ябълки­те. Значи, трябва обезателно да ги включите в менюто си в „критичните дни“. Нещо повече: те изчистват кръвта и помагат за възстановява­нето както на душевните, така и на физическите сили. Стафидите са от­лична профилактика на остеопорозата, а богатите на минерали изсу­шени кайсии подпомагат изчиства­нето от шлаките и токсините. Ако ви се иска да хапнете сладко, изяжте лъжичка мед. Хем е вкусен, хем е полезен, хем не вреди на съдовете!

 

С какво ни помага правилното хранене?

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *