16 начина да следите здравето си, без да ходите на лекар

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Всички сме за редовни прегледи и кръвни изследвания. Но това не означава, че между посещенията при личния лекар трябва да си затваряме очите и да стискаме палци всичко да е наред

лекар

Въпросът е, че докато посещавате вашият лекар веднъж или два пъти годишно, вие живеете в тялото си всеки ден. Това ви дава по-добра преценка за собственото ви здраве – ако знаете на какви сигнали да обърнете внимание.

Ето 16 начина как да станете лекар-детектив

1. Мислете за „Правилото на четирите“ всяка вечер

По същество има четири неща, които трябва да наблюдавате всеки ден, за да сте сигурни, че живеете здравословно:

• Броят плодове и зеленчуци, които сте изяли този ден;
• Ходили ли сте пеша и били ли сте активни?
• Имахте ли поне 15 минути смях и забавление;
• Хапнахте ли достатъчно боб, зърнени храни и други ястия с високо съдържание на фибри?

Ако потвърдите, че сте направили и четирите неща – добре, имали сте много здравословен ден. Ако гарамтирате, че се справяте добре с тях през повечето дни, животът ви ще стане много по-дълъг и по-здравословен.

2. Не е задължително да сте лекар, за да знаете, че трябва да следите съня си

Има три сигурни начина да разберете дали спите достатъчно:

• Първо: имате ли нужда от будилник, за да се събудите сутрин?
• Второ: ставате ли толкова сънливи следобед, че да не сте в състояние да довършите онова, което сте започнали да правите сутринта?
• Трето: заспивате ли скоро след вечеря?

Ако отговорите с „Да“ дори само на един от въпросите, вие се нуждаете от повече сън за добро здраве. Ако не спите достатъчно и все още имате някои или всички от тези проблеми, трябва да обсъдите с вашия лекар проблемите, които имате със съня.

Здравият, добре отпочинал човек може да се събужда бодър без помощта на будилник всяка сутрин. Той не бива да е прекалено сънлив през деня и има достатъчно енергия за следобедна активност.

3. Проверете гребена си

Ако имате загуба на коса, помолете вашия лекар да провери нивата на феритин в кръвта. Фертинът е мярка за това колко желязо имате в тялото.

Някои проучвания показват, че ниските нива могат да бъдат свързани с необяснима загуба на коса. Заболяването на щитовидната жлеза е друга доста често срещана причина за косопад.

4. Следете цвета на урината

лекар

Урината трябва да е бистра и с цвят на слама. Ако е тъмна или има силна миризма, може да не получавате достатъчно течности.

Ако остане тъмна дори след като увеличите приема на течности, консултирайте се с лекар.

Ярко жълта урина? Причислете го към витамините от група В във вашия мултивитамин.

5. Проверете пулса след тренировка

Проучване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация, установи, че жените с лошо възстановяване на сърдечната честота след тренировка са имали два пъти по-голям риск от инфаркт в следващите 10 години, отколкото тези с нормална сърдечна честота.

За да проверите сърдечната честота след редовна напрегната дейност, пребройте сърдечните удари за 15 секунди, след което умножете по четири, за да разберете каква е тя.

След това седнете и изчакайте две минути, преди да проверите отново. Извадете второто число от първото. Ако е по-малко от 55, тогава вашата сърдечна честота е по-висока от нормалното и трябва да посетите лекар.

6. Измервайте колко сте високи всяка година след 50-годишна възраст

Това е особено важно за жените като начин за оценка на стойката и здравето на скелета. Промяната във височината може да бъде толкова информативна, колкото и промяната в теста за костна плътност при оценката на цялостното здраве на костите. Въпреки това, не пропускайте теста за костна плътност: той открива загубата на костна маса преди промените във височината.

7. Ако имате диабет, проверявайте краката си всеки ден

Трябва да прегледате краката за мехури, гъбички, олющена кожа, порязвания или натъртвания.

Тъй като хората с диабет често имат увреждане на нервите на крайниците като краката, тези ежедневни самопрегледи са важни улики за това колко добре контролирате кръвната захар и дали имате увреждане на нервите.

8. Само за мъже: Проверете по-долу

Вярвате или не, самоизследването на тестисите при мъжете е дори по-важно отколкото самоизследването на гърдите за жените. Ранното откриване на рак на тестисите е най-добрият начин да го победите.

Това е нещо, което мъжете трябва да правят всеки месец, за да могат да разпознаят, ако нещо не изглежда както трябва:

• Застанете пред огледалото.
• Проверете за подуване на кожата на скротума.
• Разгледайте всеки тестис с две ръце. Поставете показалеца и средния пръст под тестиса и палците отгоре.
• Завъртете тестиса внимателно между палците и пръстите – не трябва да усещате болка при прегледа. Не се тревожете, ако единия тестис изглежда малко по-голям от другия.

Ако откриете бучка върху тестиса, незабавно се консултирайте с лекар, за предпочитане уролог. Аномалията може да е просто инфекция, но ако е рак на тестисите, без лечение тя ще се разпространи. Разбира се, не всяка свободно плаваща бучка в скротума, която не е прикрепена към тестиса, е рак на тестиса. Все пак би било разумно да се прегледате.

9. Направете тест за падане

Д-р Джоузеф Лейн

Ако имате остеопороза, вие сте изложени на голям риск, ако паднете. Затова направете сами този лесен тест, разработен от д-р Джоузеф Лейн и колегите му от болницата за специална хирургия в Ню Йорк.

Запишете времето, което прекарвате стоейки на един крак. Направете това с обувки или боси, без да се хващате за нищо. Опитайте да стоите последователно и на двата крака (един по един) три пъти.

Един нормален 80-годишен човек трябва да може да стои прав най-малко 12 секунди без затруднения, казва д-р Лейн.

Ако най-доброто време на крак е по-малко от 12 секунди или се клатите напред-назад, имате лош баланс и трябва да говорите с вашия лекар или физиотерапевт. Те ще препоръчат упражнения за подобряване на баланса и стойката.

10. Проверявайте кръвното налягане поне шест месеца всеки ден

Ако горното число е над 120, а долното число е над 80, изчакайте един ден, след което го проверете отново. Ако все още е високо, посетете личния лекар.

11. Проверявайте нивата на холестерола поне веднъж годишно

Ако нивото на общия холестерол е по-високо от нормалното, консултирайте се с вашия лекар.

12. Проверявайте пулса на краката на всеки три до шест месеца

Това е необходимо, за да се контролира кръвообращението в краката. Има два вида туптене, които трябва да можете да намерите: един близо до средата на горната част на стъпалото (наречен dorsalis pedis), а другият точно зад голямата костна бучка от вътрешната страна на глезена (до големия пищял).

От двете, задната тибиална пулсация е по-важна, защото винаги трябва да е на едно и също място. Ако пулсът ви стане слаб или труден за откриване, посетете лекар, особено ако имате болка в краката при ходене.

13. Събличайте се и се преглеждайте веднъж на два-три месеца

Заедно с любимия човек направете оглед на кожата от главата до петите. Търсете нови, променени бенки, подозрителни петна или обриви.

Не забравяйте да проверите скалпа, между пръстите на краката и ръцете и дори от вътрешната страна на ръцете. Ако откриете нещо тревожно, консултирайте се с дерматолог.

Направете този тест, когато проверявате бенките:

• Асиметрия: Двете половини не съвпадат.
• Грапавост на границата: ръбовете са неравни.
• Цвят: нееднороден
• Диаметър: Ширина над половин сантиметър

14. Следете за ранни признаци на гъбична инфекция или врастнали нокти

И двете заболявания се лекуват най-добре в ранен стадий.

15. Само за жени: изследвайте гърдите

лекар

Извършвайте самоизследване на гърдите всеки месец веднага след менструацията или, ако сте в постменопауза, на първия ден от месеца.

Американското онкологично дружество предоставя следните насоки:

• Легнете и поставете дясната ръка зад главата.
• Използвайте възглавничките на трите пръста на лявата ръка, за да напипате бучки в дясната гърда.
• Използвайте припокриващи се кръгови движения с възглавничките на пръстите, за да усетите гръдната тъкан.
• Използвайте три различни нива на натиск, за да усетите цялата гръдна тъкан. Необходим е лек натиск, за да се усети най-близката до кожата тъкан; средно по сила натискане, за да се усети малко по-дълбоко; и е нужен силен натиск, за да усетите тъканта, която е най-близо до гръдния кош и ребрата.
• Движете се нагоре и надолу около гърдите си, като започнете с въображаема линия, начертана точно отстрани на подмишницата и минавате през гърдите до средата на гръдната кост. Проверете цялата област на гръдния кош, движейки се надолу, докато усетите само ребрата, и нагоре до врата или ключицата.
• Повторете прегледа на лявата гърда с върховете на пръстите на дясната ръка.
• Стоейки пред огледалото с ръце, които сте сложили здраво на бедрата, огледайте гърдите за промени в размера, формата, контура или видими трапчинки. (Натискането на бедрата свива гръдните мускули и засилва всички промени в гърдите.)
• Огледайте всяка подмишница, докато седите или сте прави, повдигайки леко ръка, за да можете лесно да усетите областта.

Повдигането на ръката право нагоре разтяга тъканта в областта и прави проверката по-трудна.

• Ако забележите някакви промени, незабавно се свържете с Вашия лекар.

16. Разберете своя индекс на телесна маса

Този показател стана особено популярен за оценка на здравословното тегло, тъй като свързва теглото с височината.

Нормалният ИТМ варира от 18,5 до 24,9. ИТМ от 25 до 30 ви поставя в категорията с наднормено тегло, което увеличава риска от множество заболявания и здравословни състояния.

ИТМ над 30 означава, че страдате от затлъстяване, официално медицинско състояние, което може да причини съществени вреди на вашето здраве, повечето от които са животозастрашаващи.

Източник: www.verywellhealth.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *