Дерматолог обяснява кога, как и защо се премахват бенките

Бенките са естествен спътник на човешкото тяло. Те са генетично програмирани – в този случай може да има доста от тях по тялото

бенките

Бенките могат да бъдат и резултат от твърде много часове и дни, през които кожата е била излагана на ултравиолетова радиация. Те са колекция, или по-скоро сноп от клетки с излишък на меланин. Д-р Татяна Егорова, дерматолог, козметолог и трихолог обяснява кога, как и защо да премахнете бенките.

Д-р Татяна Егорова

Клетките с меланин могат да се натрупват не в един, а в няколко слоя на кожата. И това определя формата на бенката. Процесът на производство на клетки се активира и засилва от интензивността на ултравиолетовата светлина.

Обикновено такива образувания са доброкачествени. Но в същото време, като скрити вредители, те могат да се изродят в злокачествени – това отново се влияе от различни фактори. Но основната опасност все още е ултравиолетовото лъчение.

Кога бенките са опасни?

Бенките, които са променили цвета си, се наричат ​​опасни. Обикновено цветът им трябва да варира от светлокафяво до тъмнокафяво. Но ако оцветяването им се доближи до черно или лилаво, това вече е тревожен знак.

Друг важен нюанс е размерът на бенката

Веднага щом внезапно започне да се увеличава, без дори да променя цвета си, струва си да се отдели време и да се изследва. В такава ситуация е по-добре да обърнете допълнително внимание на себе си, отколкото да пропуснете появата на агресивен рак.

Ако формата на бенка стане някак разплута, това също е причина да посетите лекар. Забележите ли безформен невус, консултирате със специалист, ако вътре в образуването се появи нещо подобно на гранула и особено ако е черно на цвят.

Какви са признаците за разпознаване на злокачествена бенка?

Променената форма и цвят на бенката определено са основните признаци на злокачествено образувание по кожата – меланом.

Как изглежда злокачествената бенка?

Нормалните бенки обикновено са с овална или кръгла форма, с ясни граници. Размерът е не по-голям от гумичка на молив. Признаци на злокачествени бенки могат да бъдат забелязани, ако внимателно наблюдавате себе си:

• формата на бенката е станала асиметрична, когато нейните половини изглеждат различно;
• краищата на бенката са загубили своята яснота, стават замъглени, неравни и назъбени;
• цветът е неравномерен и от по-близо изглежда като на петна;
• размер над шест милиметра (такива бенки винаги изискват внимателен оглед от специалист);
• появата на пигментирана формация върху кожата, която не е била там преди.

Всеки от тези признаци е причина да се консултирате с лекар.

Кой е изложен на риск?

В риск са хората със светла кожа, която е по-податлива на ултравиолетовите лъчи. Да внимават още и онези с голям брой бенки, които обичат да се пекат дълго време на слънце. В риск са и хора с отслабена имунна система или такива, които имат роднини с меланом.

Ами ако съм роден с необичайна по форма бенка – злокачествена ли е?

Необичайните на вид бенки наистина са доста често срещани и може да не представляват опасност. Въпреки това се препоръчва човекът да бъде прегледан от лекар, като превенция, за да се елиминират всички възможни рискове.

Колко често трябва да се преглеждаме от лекар?

Профилактични прегледи, дори и да няма оплаквания, трябва да се правят поне веднъж годишно. И ако нещо ви притеснява, не отлагайте и незабавно се консултирайте с лекар.

Как да се предпазим на слънце?

За да се предотврати заболяването:

• Не правете слънчеви бани в пиковите часове, когато слънцето е най-агресивно – това е приблизително от 10:00 до 16:00 часа;
• Преди да излезете навън, използвайте слънцезащитен крем с SPF най-малко 30;
• Не посещавайте солариуми;
• В слънчеви дни скрийте откритите части на тялото под пелерини или дрехи.

Кога се премахва проблемната бенка?

Ако кафявата точица е повод за безпокойство, лекарят ще направи остъргвания, след прегледа, и ще ги изпрати за биопсия. Въз основа на резултатите от биопсията ще бъде поставена диагноза. И, естествено, се предписва отстраняване и след това съпътстващо лечение, например химиотерапия, ако диагнозата рак се потвърди.

Въпреки това, много хора решават да премахнат здрави бенки, просто защото пречат, например, висящи в зона, където са постоянно има триене и се случва нараняване. Всеки може да направи това по свое усмотрение в дерматологичен кабинет. В такава ситуация е важно да запомните само едно нещо: отстранената тъкан трябва да бъде изпратена за последваща биопсия, дори ако бенката не предизвиква подозрение. Това ще ви позволи да сте напълно сигурни, че бенката е здрава и няма да има дълготрайни последствия.

Как се премахват бенките?

Бенките се отстраняват със скалпел или със специален апарат Surgitron. Той действа и в здравата тъкан. Работи се внимателно, за да се премахне напълно образуванието.

След това остава само да се грижите правилно за зоната на отстраняване, за да предотвратите усложнения. И това е всичко – манипулацията е лесна и безопасна.

Оптималното време за отстраняване на неудобните или проблемни бенки е от есента до пролетта. През лятото е по-добре да не правите това, тъй като мястото на отстраняване ще бъде изложено на слънце. Но ако все пак е възникнала необходимост премахването да се направи през лятото, тогава просто трябва да използвате специални грижи за зоната на отстраняване, за да се предпазите от появата на белези и пигментация.

Глобал Хелт Дерматил
ДЕРМАТИЛ – помага при сърбежи, екземи, напукване, дерматити, раздразнения на кожата

Източник: moslenta.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *