Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Признаци на чести заболявания, за които сигнализират промени по кожата

Академик Оксана Драпкина, специалист по вътрешни болести, обяснява кои най-чести вътрешни заболявания засягат кожата

кожата

Знаете ли, че кожата също е орган? Освен това е и най-големият – площта му е 1,5-2 квадратни метра, а теглото около 4-6% от общото телесно тегло. Ето за какви проблеми може да разкаже кожата.

ЦВЯТ НА КОЖАТА – СИН ДО ЖЪЛТ

Бледа кожа

Твърде бледата кожа показва спазъм на повърхностните съдове или анемия. При здрав човек кожата става бледа при ниска физическа активност, стрес, претоварване или хипотермия.

Ако бледността е придружена от умора, слабост, замаяност, загуба на апетит и загуба на тегло, това може да означава патологични процеси – от заболявания на сърцето, бъбреците и стомашно-чревния тракт до вътрешни кръвоизливи и злокачествени тумори.

Посиняване на определени участъци от кожата

Посиняването (цианоза) на определени участъци от кожата, устните или върховете на пръстите показва недостатъчно съдържание на кислород в кръвта. Понякога се появява и при силен стрес (краткотрайна цианоза). И, разбира се – при хипотермия.

Но продължителната цианоза, която се комбинира с болка в гърдите, задух, главоболие, объркване, треска, хемоптиза, е признак на тежки нарушения във функционирането на жизненоважни органи, обикновено сърцето или белите дробове.

Академик Оксана Драпкина

Жълтеница

Жълтеница (иктерус). Това се дължи на повишаване на нивото на жлъчния пигмент билирубин в кръвта.

В повечето случаи жълтеницата е признак на заболявания на черния дроб, жлъчния мехур и панкреаса. В тези случаи се придружава от дискомфорт или болка в десния хипохондриум, загуба на апетит, гадене, повръщане, урината може да стане тъмна („цвят на тъмна бира“), а изпражненията, напротив, да се обезцветят.

По-рядко – признак на хемолитична анемия, при която настъпва разрушаване на еритроцитите (червените кръвни клетки). В този случай цветът на изпражненията не се променя, а урината става кафява.

Понякога жълтеницата е резултат от прекомерен прием на бета-каротин. Грубо казано, случва се ако сте преяли с моркови, тикви, кайсии (или други жълти и оранжеви храни). При каротинова жълтеница здравословното състояние и цветът на изпражненията не се променят, бялото на очите остава бяло. В този случай е достатъчно да коригирате диетата и цветът на кожата ще се върне към обичайното си оцветяване.

ИЗРАСТЪЦИ, ПЕТНА, ЛЮСПИ И ТУМОРИ

Бледи крака без косми

Краката са бледи и без косми. Тънката бледа, оплешивяваща кожа на прасците показва заболявания на артериите на долните крайници. Понякога кракът става хладен на пипане, по-рядко се срещат сини пръсти.

Израстъци по клепачите

Израстъците по клепачите – ксантелазми и ксантоми – са малки, жълтеникави, неболезнени, меки на допир плаки, които леко се издигат над кожата. Най-често се локализират по горните клепачи и кожата около очите, по-рядко по други части на тялото. Сами по себе си те не са опасни, не се израждат в злокачествени образувания. Просто не изглеждат много естетически.

НО! Появата им показва повишено ниво на холестерол в кръвта и риск от развитие на атеросклероза и инфаркт на миокарда.

Червени, сухи, люспести петна

Червени сухи, лющещи се плаки – псориазис. Това е хронично автоимунно заболяване. Хората с псориазис имат 50% по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, отколкото хората без него. Особено голям е рискът при тежък псориазис – с увреждане на над 10% от повърхността на кожата.

Променена бенка

Ако бенката започне да расте бързо, ако промени формата или цвета си – това може да е признак на един от най-агресивните и бързо метастазиращи тумори – меланома. В риск са хората, които често са на слънце, особено със светла кожа и коса.

Заоблен розов възел

Заоблен розов възел, плоска плака или дълготрайна незаздравяваща язва е базалноклетъчен карцином. Най-честият тумор, особено при хора над 50 години. Карциномът обикновено се намира в областта на главата или шията.

„Откриването на тези симптоми е добра причина да бъдете предпазливи и да отидете на лекар. Не се паникьосвайте, и най-вече – не се ангажирайте със самодиагностика и самолечение. Единственото нещо, което можете да направите, за да си помогнете, докато чакате диагнозата, е да премахнете рисковите фактори: спрете да пушите, да пиете алкохол, коригирайте диетата си и започнете да се движите повече“, казва Оксана Драпкина.

Най-изразителни са кожните прояви при диабет

Диабетни рани

Захарният диабет има сравнително много и разнообразни външни белези:

Сухота и сърбеж на кожата

Сухота и сърбеж на кожата в ингвиналните, интерглутеалните, лакътните гънки. Сърбежът често се развива много преди поставянето на диагнозата. Също така сърбежът (в областта на гениталиите и големите гънки на кожата, между пръстите и върху лигавиците) може да означава кандидоза, гъбично заболяване на кожата, което е често срещано при хора с диабет. Възрастните и пълните хора са най-податливи на кандидоза.

Раните заздравяват дълго време

И най-малките рани се лекуват дълго време, поради нарушения на кръвообращението и намаляване на имунитета. Дори драскотините лесно нагнояват. Особено опасни са нараняванията в областта на стъпалото, които без лечение могат да се превърнат в големи язви и дори да доведат до ампутация на крайниците след време.

Черна акантоза

Черна акантоза. Това са сухи, тъмни, удебелени, кадифени на допир участъци от кожата, обикновено в подмишниците, на врата или в слабините. Често пациентите се оплакват от „мръсна кожа“, която не може да се измие.

Малки заоблени червено-кафяви петна

Диабетна дермопатия – малки, кръгли или овални червено-кафяви петна по предната част на подбедрицата. Развива се при пациенти с дългосрочен диабет, при условие че няма достатъчен контрол на нивата на кръвната захар. И други усложнения на диабета, като увреждане на очите, бъбреците и нервите, са по-чести при тези хора.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *