Самотата увеличава риска от инсулт при възрастните хора

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Ново проучване предполага, че има връзка между самотата и повишаването на риска от инсулт при хората над 50 годишна възраст

самотата увеличава риска от инсулт

Изследователи от Харвардския университет установиха, че по-възрастните хора, които съобщават, че се чувстват самотни в продължение на четири години, са с 56% по-склонни да получат инсулт през следващите 10 до 12 години.

През 2023 г. американският хирург д-р Вивек Мърти предупреди за епидемия от самота и изолация, пред която е изправена страната.

Проучванията свързват самотата с влошаване на психическото и сърдечно-съдовото здраве при по-възрастните хора, но малко изследвания са насочени конкретно към връзката между самотата и опасността от инсулт.

„Нашите открития предполагат, че хората, които изпитват хронична самота, са изложени на по-висок риск от инсулт“, обяснява Йени Сох, доктор, научен сътрудник в Харвардския университет T.H. Chan School of Public Health, който ръководи проучването. „Важно е да се прави рутинна оценка на самотата, тъй като последствията може да са по-лоши, ако проблемът се игнорира.“

Йени Сох, доктор, научен сътрудник в Харвардския университет T.H. Chan School of Public Health, който ръководи проучването
Йени Сох, доктор, научен сътрудник в Харвардския университет T.H. Chan School of Public Health, който ръководи проучването

 

Каква е връзката между самотата и риска от инсулт?

 

Изследователите са използвали данни, събрани от 12 161 участници над 50 години, записани в проучването Health and Retirement Study, надлъжно изследване, обхващащо национално представителна група от около 20 000 души.

Между 2006 г. и 2010 г. участниците са попълнили ревизираната скала за самота на UCLA, която измерва чувството на самота и социална изолация.

„Самотата обикновено се възприема като субективно преживяване, отразяващо се като разликата между желаните и наличните взаимоотношения“, казва Сох. „Социалната изолация, от друга страна, обикновено се отнася до липсата на социален контакт с другите.“

Между 2010 г. и 2012 г. 8936 участници, останали в проучването, са попълнили отново оценката за самота. Онези, които са получили резултат над шест при оценката, се считат за високо ниво на самота.

Изследователите са проследили участниците до 2018 г. През това време 1237 участници са получили инсулт, който се случва, когато притокът на кислород и хранителни вещества към мозъка е ограничен.

„Увеличението с една единица в резултата за самота се свързва с 5% по-висок риск от инсулт“, добавия Сох.

Тези, които съобщават за постоянно високи нива на самота, са имали 56% по-висок риск от инсулт в сравнение с хората с постоянно ниски нива.

Изследователите са контролирали раса, пол, депресивни симптоми, социално-икономически фактори, социална изолация и други здравословни фактори.

„Мисля, че това е много добро проучване“, казва Дан Блейзър, психиатър и почетен професор в университета Дюк. Това изследване е е „значителен принос“ към научната литература, тъй като разглежда самотата в две различни времеви точки, обяснява още Блейзър, който също председателства доклада на Националната академия на науките, инженерството и медицината за самотата през 2020 г.

Резултатът от проучването, че хронично самотните хора имат най-висок риск от инсулт, е „важно откритие“, добавя още той.

Дан Блейзър, психиатър и почетен професор в университета Дюк
Дан Блейзър, психиатър и почетен професор в университета Дюк

 

Как да се борим със самотата?

 

Има стъпки, които хората могат да предприемат, за да се борят със самотата. Първото нещо, което трябва да се направи е да се анализират техните чувства.

Тъй като самотата е силно субективно преживяване, търсенето на помощ за справяне със специфичните нужди на човека е важно, добавя Сох.

Блейзър и други експерти също призовават за локален подход за справяне със самотата. За намирането на правилния подход може да са нужни и консултации с психолог.

Намаляването на самотата сред възрастните хора може също да изисква инфраструктурни промени в общностите, за да се гарантира, че средата поддържа социалното здраве и взаимосвързаността. Тези промени биха могли да включват развитието на места, като кафенета, библиотеки и читалища, където хората могат да общуват.

Изследванията също така показват, че честото посещение от близки може да намали тези чувства при по-възрастните хора и е свързано с много други ползи за физическото и психическото здраве.

Линк към проучването: https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370%2824%2900218-9/fulltext

Източници: https://www.health.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *