Невероятните ползи за здравето на шамфъстъка

Проучванията показват, че редовната консумация на шам фъстък има редица ползи за здравето.

шамфъстък

Шам фъстъка се оказва доста една от най- полезните ядки. Ако сте любопитни за ползите за здравето от редовната консумацията на шамфъстък, прочетете тази статия!

Шамфъстъка е богат на мононенаситени мазнини

Експерти от испанската фондация по хранене (FEN) твърдят, че шамфъстъкът е източник на: ненаситени мастни киселини, мононенаситени мастни киселини, фибри, калций, магнезий, цинк, калий, фосфор, желязо, тиамин, витамин Е и фолати.

Те също така казват, че „една порция шамфъстък покрива 15% от препоръчителния дневен прием на фосфор, минерал, който допринася за поддържането на здрави кости“.

Въпреки че всички ядки са много здравословни и питателни храни, шамфъстъкът се отличава с това, че е добро допълнение към диетите на хора, които трябва да наддават на тегло по здравословен начин.

Шамфъстъците са едни от ядките с най-високо съдържание на калории, следователно имат високо съдържание на ненаситени мазнини, особено мононенаситени мазнини.

Защо е добре да се яде шамфъстък всеки ден?

Шамфъстъка се препоръчва за хора, които имат проблеми с костната система, хора с ниско тегло и пациенти със сърдечно- съдови заболявания.

Поради съдържанието на хранителни вещества и антиоксиданти, шамфъстъкът е храна, която може да допринесе за здравето на сърдечно-съдовата система. Те съдържат фитостероли, аргинин, ресвератрол и лутеин и така могат:

 

  • Намалете високото кръвно налягане
  • Намалете холестерола
  • Грижа за мускулите на сърцето
  • Предотвратяване на артериосклероза.

При симптоми на мигрена

Шам фъстъците съдържат магнезий, минерал, който, наред с други неща, регулира функцията на мускулите в цялото тяло (включително сърцето) и нервната система, нивата на кръвната захар и кръвното налягане. Той също така помага за изграждането на протеини, ДНК и костна маса.

Съдържат голямо количество антиоксиданти

Тази ядка съдържа високи нива на антиоксиданти като витамин С, витамин Е, селен и ресвератрол. Тези хранителни вещества ни предпазват от вредите, причинени от свободните радикали, както на клетъчно ниво, така и отвън. Това предотвратява преждевременното стареене и поддържа кожата здрава и добре подхранена.

Подпомага мускулната система

Благодарение на съдържанието на калий, шамфъстъкът е полезен за мускулите ви и за поддържане на добро физическо състояние. Яденето им подобрява контракциите, предаването на нервите и също елиминирането на задържаните течности.

Притежава антидиабетични свойства

Шамфъстъците са най-добрата ядка за предотвратяване на диабет тип 2, благодарение на съдържанието на бета-каротин, процианидини и фибри. Според някои изследвания редовната му консумация намалява нивата на кръвната захар и подобрява инсулиновата резистентност.

За добро зрение

Тъй като съдържат лутеин, рибофлавин и зеаксантин, шамфъстъците са полезни и за поддържане на добро здраве на очите. Това прави шам фъстъка отлично средство за предотвратяване и подобряване на проблеми с очите.

Помагат при запек

Шамфъстъкът е много богат на фибри, хранително вещество, което насърчава и регулира чревната функция. По този начин и с диета, богата на плодове и зеленчуци, можем да предотвратим запека.

Помагат при хора с анемия

Шам фъстъкът също съдържа желязо и така може да помогне за предотвратяване на феропенична анемия. Все пак препоръчваме да следвате разнообразна диета и също да консумирате витамин С (цитрусови плодове, чушки и др.), за да подобрите усвояването на желязото.,

Колко трябва да ядем на ден?

Ядките са силно препоръчителни варианти за допълване на диетата. Въпреки това, те трябва да се консумират в умерени количества, тъй като някои, като шамфъстъците, имат високо съдържание на калории.

Като цяло се препоръчва да се ядат шепа ядки на ден. При шам-фъстъка обаче се препоръчва да се ядат около 50 от тези ядки на ден, което отговаря на 30 грама без черупките.

Освен това трябва да помним, че е най-добре да ги ядете без сол, за да избегнете излишния натрий в тялото, който би отнел някои от ползите на тази ядка.

Колко трябва да ядем на ден?

  • Ядките са силно препоръчителни варианти за допълване на диетата. Въпреки това, те трябва да се консумират в умерени количества, тъй като някои, като шамфъстъците, имат високо съдържание на калории.
  • Като цяло се препоръчва да се ядат шепа ядки на ден. При шам-фъстъка обаче се препоръчва да се ядат около 50 от тези ядки на ден, което отговаря на 30 грама без черупките.
  • Освен това трябва да помним, че е най-добре да ги ядете без сол, за да избегнете излишния натрий в тялото, който би отнел някои от ползите на тази ядка.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *