Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Нар: при високо кръвно налягане, артрит, анемия и болно сърце

В Армения символ на плодородието и късмета е добре узрял нар. В Израел е задължителен на новогодишната трапеза, в Азербайджан му посветиха празник, а в Иран му издигнаха паметник

нар

Може би повечето от вас не знаят, но растящия и по нашит географски ширини нар е едно от най-древните лечебни растения.

Какво още трябва да знаете за нара, колко полезен е той и как да го изберете правилно?

В превод от латински granatus означава „зърнест“. В Древен Рим нарът се е наричал зърнеста (или картагенска) ябълка. Всичко в нара е полезно: всяка част от него съдържа вещества и микроелементи, които се използват в кулинарията и медицината.

Има мнение, че именно нар е бил забраненият плод, който е изкушил Ева. Според друга легенда нарът е засаден за първи път от богинята на любовта Афродита.

Нарът се използва не само в кулинарията. Цветовете на растението съдържат яркочервен пигмент, от който се произвеждат багрила за тъкани. А корите се използват за приготвяне на лечебни отвари.

Нарът е топлолюбив плод, затова вирее най-добре в Близкия изток, Кавказ, Африка и Азия. Основният сезон на зреене е от септември до ноември, но благодарение на дългия срок на годност може да се консумира през цялата година.

Някога нарът е бил ценен наравно с меда и зърнените култури, а древните гърци и римляни отбелязват в своите медицински трактати не само прекрасния му вкус, но и ползите, с които надарен от щедрата Природа. Трудно е да се намери друг плод, подобен на полезния нар, по отношение на количеството витамини и минерали: благодарение на редица изследвания учените са установили, че той намалява риска от развитие на различни заболявания, включително и рак.

Една порция семена от нар (приблизително 174 грама) съдържа:

• Диетични фибри – 7 грама (3% дневна норма);
• Протеин: 3 грама (2,2% дневна норма);
жВитамин C: 10,2 mg (30% дневна норма);
• Витамин К: 1:.4 mg (36% дневна норма);
• Фолиева киселина: 18 mcg (16% дневна норма);
• Калий: 236 mg (12% дневна норма).

Освен това, въпреки сладостта си, нарът се счита за нискокалоричен продукт (83 калории на 100 грама). Поради това може безопасно да бъде включен в различни диети.

Ползи от нар: 8 свойства

Богатата гама от витамини и минерали, които този плод съдържа, е същински еликсир за тялото.

Благодарение на антиоксиданта пуникалагин, нарът укрепва имунната система и предотвратява възпалението. Сокът помага при хипертония, а маслото от семената – при диабет тип 2. Веществата, съдържащи се в нара, неутрализират патогените на бактериални и гъбични инфекции. В допълнение, пиенето на сок от нар ежедневно подобрява паметта и повишава физическата издръжливост.

1. Нарът е мощен антиоксидант

Нарът съдържа две вещества, които ефективно предпазват от вредни влияния и токсини, а също така предотвратяват преждевременното стареене.

Доказано е, че пуникалагинът, открит в сока и кората от нар, има по-голяма антиоксидантна активност от зеления чай и червеното вино. Пуновата киселина се използва при приготвянето на масло от нар, което често се прилага и за козметични цели. И двата компонента имат благоприятен ефект върху тялото, намаляват риска от различни заболявания и насърчават регенерацията на клетките.

2. Намалява възпалението

Хроничното възпаление може да причини много сериозни заболявания. Нарът има мощни противовъзпалителни свойства поради високото съдържание на пуникалагини. Проучванията показват, че този компонент спира възпалителните процеси и укрепва имунната система.

3. Понижава кръвното налягане

Хипертонията води до инфаркти и инсулти. Медицински експеримент показа, че хората, страдащи от това заболяване, започват да се чувстват по-добре, след като пият 150 милилитра сок от нар дневно в продължение на две седмици. И кръвното им налягане е паднало до нормални нива.

4. Помага в борбата с артрита

Растителните съединения в нара имат противовъзпалителни ефекти, които могат да помогнат за облекчаване тежестта на артрита. Изследвания върху мишки показват, че екстрактът от нар подобрява прогресията на заболяването и може също така да блокира увреждането на ставите при остеоартрит.

5. Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Сърдечно-съдовите заболявания са една от най-честите причини за смърт в света. Благодарение на пуничната киселина, съдържаща се в нара, той помага за защита на организма от развитието на тези заболявания. Едно проучване установи, че 51 души с високи нива на триглицериди (мярка за излишни мазнини в кръвта) намаляват нивата на триглицериди, когато консумират 800 милиграма масло от семена на нар дневно. От друго проучване става ясно, че след пиене на сок от нар, хората с диабет тип 2 имат по-ниски нива на „лошия“ холестерол в кръвта.

6. Помага в борбата с бактериални и гъбични инфекции

Веществата, съдържащи се в нара, помагат за намаляване броя на микроорганизмите, причиняващи бактериални и гъбични инфекции. Редовната консумация на плода има положителен ефект върху устната лигавица и предотвратява развитието на гингивит, пародонтит и стоматит.

7. Подобрява паметта

Изследванията показват, че лечебните свойства на нара могат да подобрят паметта. Два грама плодов екстракт от нар допринасят за възстановяването ѝ след хирургична анестезия. Друг експеримент с 28 възрастни установи, че чаша сок от нар на ден подобрява вербалната и зрителната памет. И с помощта на експерименти върху мишки беше възможно да се установи, че нарът може да помогне в борбата срещу болестта на Алцхаймер.

8. Повишава издръжливостта

Нарът е богат на хранителни нитрати, които подобряват физическото представяне. Много спортисти получават 1 грам екстракт от нар 30 минути преди тренировка. В резултат на това кръвотокът им се увеличава значително, издръжливостта им се повишава, както и ефективността на упражненията, които са изпълнявали.

Вреда от консумацията на нар

Въпреки безспорните ползи, които нарът носи на тялото, при някои заболявания трябва да се отнасяте с повишено внимание към употребата му. Сокът от нар понижава кръвното налягане, затова пациентите с хипотония не трябва да го пият. Поради високата си киселинност, сокът от нар е противопоказан и за онези, които страдат от гастрит и пептична язва. Хората, склонни към запек, не трябва да се увличат по яденето на нар. По принцип е по-добре да се пие разреден сок от нар (може да раздразни лигавицата) и след това да се изплакне устата, за да се запази зъбния емайл.

Как да изберете и съхранявате нар

Когато купувате нар, първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е цветът на кората. Тя трябва да е ярка и наситена. Зрелостта на плода се определя от тънка обвивка и „възлестия“ вид – сякаш зърната са изпъкнали отвътре. Плодът трябва да е доста тежък: колкото по-тежък е, толкова по-голяма е вероятността да бъде узрял и сочен. Нарът може да се почуква по същия начин като динята. Зрелите плодове звучат силно и звънливо, докато неузрелите, напротив, издават тъп звук.

При подходящи условия този плод може да се съхранява доста дълго време, но много зависи от температурата и сорта. Стайната температура (18–24°С) не е подходяща за дългосрочно съхранение. Нарът може да изсъхне, затова при такива условия трябва да се яде в рамките на една седмица. Най-добре е да оставите плодовете в хладилника, където могат да останат до два месеца при липса на висока влажност. Ако нарът вече е нарязан и обелен, тогава трябва да се консумира в рамките на два до три дни.

Как бързо да обелите нар?

Метод 1. Отрежете „шапката“ отгоре и отдолу, разрежете нара от четири страни и го отворете. Можете да използвате купа с вода, за да избегнете пръскане на сока.

Метод 2. Направете 6 разреза и отстранете „шапката“ под формата на шестоъгълник. Нарежете нара на изпъкналите места, като започнете от „шапката“, отгоре надолу. Отворете го и премахнете преградите.

Може ли да се яде нар със семената? Или е по-добре да се махнат?

Семената на нара са толкова здрави, колкото и пулпата му. Те съдържат много полиненаситени киселини и витамин Е. В тях има естроген, фибри , сложни въглехидрати и етерични масла. Укрепват костната тъкан, а също така регулират работата на стомашно-чревния тракт, като помагат за прочистване на тялото и премахването на токсините.

От вас зависи да дали да ядете семената на нара или не.

Колко нара може да да се изяждат на ден?

При липса на противопоказания нормата за консумация на нар за възрастни е от половин до 3 плода с тегло до 600 г. На деца от 1 година може да се дава разреден сок. Количеството на приемания продукт трябва да се увеличава внимателно и постепенно. Не се препоръчва да ядете нар всеки ден и в големи количества – това може да доведе до хипервитаминоза.

Какви са ползите от кората на нар?

Кората от нар съдържа танини, които имат противовъзпалителни свойства. Отвара от кората на нар може да помогне при някои възпаления: органичните киселини, които също се намират там, помагат да се справите с инфекции на гърлото.

Веществата, съдържащи се в кората, нормализират работата на сърдечния мускул и стомашно-чревния тракт, укрепват стените на кръвоносните съдове и потискат активността на патогените.

От тази част от плода се произвеждат лекарства, които почистват черния дроб и намаляват нивата на холестерола в човешкото тяло. Но е важно да не се забравя, че кората съдържа и токсични вещества. Ето защо, преди да решите да я ползвате самостоятелно, трябва да се консултирате с лекар.

Използване на сок от нар в медицината

Сокът от нар се препоръчва на тези, които се възстановяват от продължителни заболявания. Особено полезен е за хора с анемия, тъй като високата концентрация на желязо спомага за повишаване на хемоглобина. Витамин С в сока от нар помага за активното усвояване на желязото. Обикновено напитката се приема в малки количества, но за дълго време.

Сокът от нар се използва за лечение на простатит, също така е добър диуретик, заради което се препоръчва на жени с предменструален синдром и отоци.

Тази напитка има по-високо съдържание на калий от другите зеленчукови и плодови сокове. Сокът от нар ще бъде полезен при сърдечни заболявания и високо кръвно налягане. Помага за спиране на диарията поради своите затягащи свойства. А на хората с ниска стомашна киселинност сокът помага за смилането на храната.

Включва се и в някои диети поради ниското съдържание на калории и високо съдържание на хранителни вещества. Но трябва да се има предвид, че наред с това стимулира и апетита. Затова приема му може да увеличи чувството на глад.

В козметологията се използват маски за коса и кожа на основата на сок от нар. Органичните киселини помагат за почистване на кожата от мъртвите частици и подхранват дълбоките слоеве на епидермиса.

Вярно ли е, че сокът от нар повишава кръвното налягане?

Не, сокът от нар, напротив, понижава кръвното налягане. Затова пациентите с ниско кръвно налягане – хипотензивните хора – не трябва да прекаляват с количеството, което изпиват. Но на хората с хипертония се препоръчва в умерени количества: калият и магнезият в сока подобряват състоянието на сърцето и кръвоносните съдове и спомагат за поддържане на кръвното налягане в норма.

Как се пие сок от нар правилно: сутрин или вечер, на празен стомах или след хранене?

Препоръчително е да пиете сок от нар след хранене. Има високо ниво на киселинност, което дразни стомашната лигавица, затова пиенето на сок на празен стомах е противопоказано. Също така сокът не трябва да се консумира от хора с гастрит или язва на стомаха. Заслужава да се отбележи, че сокът съдържа голяма доза захар и това значително повишава нивата на глюкозата – още една причина да не го пиете на празен стомах.

Колко сок от нар може да се пие на ден?

Умереността е важна във всичко. Въпреки че сокът от нар е здравословен, дори и здрави хора, които нямат противопоказания, не трябва да се консумират повече от 200-250 мл на ден.

На каква възраст може да се дава сок от нар на деца?

Поради високата киселинност, той може да раздразни деликатната стомашно-чревна лигавица на децата. Може да се пие само от деца на 5-6-годишна възраст.

Източници: www.health.com, www.healthshots.com, www.bbcgoodfood.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *