Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Невероятните ползи за здравето на шамфъстъка

Проучванията показват, че редовната консумация на шам фъстък има редица ползи за здравето.

шамфъстък

Шам фъстъка се оказва доста една от най- полезните ядки. Ако сте любопитни за ползите за здравето от редовната консумацията на шамфъстък, прочетете тази статия!

Шамфъстъка е богат на мононенаситени мазнини

Експерти от испанската фондация по хранене (FEN) твърдят, че шамфъстъкът е източник на: ненаситени мастни киселини, мононенаситени мастни киселини, фибри, калций, магнезий, цинк, калий, фосфор, желязо, тиамин, витамин Е и фолати.

Те също така казват, че „една порция шамфъстък покрива 15% от препоръчителния дневен прием на фосфор, минерал, който допринася за поддържането на здрави кости“.

Въпреки че всички ядки са много здравословни и питателни храни, шамфъстъкът се отличава с това, че е добро допълнение към диетите на хора, които трябва да наддават на тегло по здравословен начин.

Шамфъстъците са едни от ядките с най-високо съдържание на калории, следователно имат високо съдържание на ненаситени мазнини, особено мононенаситени мазнини.

Защо е добре да се яде шамфъстък всеки ден?

Шамфъстъка се препоръчва за хора, които имат проблеми с костната система, хора с ниско тегло и пациенти със сърдечно- съдови заболявания.

Поради съдържанието на хранителни вещества и антиоксиданти, шамфъстъкът е храна, която може да допринесе за здравето на сърдечно-съдовата система. Те съдържат фитостероли, аргинин, ресвератрол и лутеин и така могат:

 

  • Намалете високото кръвно налягане
  • Намалете холестерола
  • Грижа за мускулите на сърцето
  • Предотвратяване на артериосклероза.

При симптоми на мигрена

Шам фъстъците съдържат магнезий, минерал, който, наред с други неща, регулира функцията на мускулите в цялото тяло (включително сърцето) и нервната система, нивата на кръвната захар и кръвното налягане. Той също така помага за изграждането на протеини, ДНК и костна маса.

Съдържат голямо количество антиоксиданти

Тази ядка съдържа високи нива на антиоксиданти като витамин С, витамин Е, селен и ресвератрол. Тези хранителни вещества ни предпазват от вредите, причинени от свободните радикали, както на клетъчно ниво, така и отвън. Това предотвратява преждевременното стареене и поддържа кожата здрава и добре подхранена.

Подпомага мускулната система

Благодарение на съдържанието на калий, шамфъстъкът е полезен за мускулите ви и за поддържане на добро физическо състояние. Яденето им подобрява контракциите, предаването на нервите и също елиминирането на задържаните течности.

Притежава антидиабетични свойства

Шамфъстъците са най-добрата ядка за предотвратяване на диабет тип 2, благодарение на съдържанието на бета-каротин, процианидини и фибри. Според някои изследвания редовната му консумация намалява нивата на кръвната захар и подобрява инсулиновата резистентност.

За добро зрение

Тъй като съдържат лутеин, рибофлавин и зеаксантин, шамфъстъците са полезни и за поддържане на добро здраве на очите. Това прави шам фъстъка отлично средство за предотвратяване и подобряване на проблеми с очите.

Помагат при запек

Шамфъстъкът е много богат на фибри, хранително вещество, което насърчава и регулира чревната функция. По този начин и с диета, богата на плодове и зеленчуци, можем да предотвратим запека.

Помагат при хора с анемия

Шам фъстъкът също съдържа желязо и така може да помогне за предотвратяване на феропенична анемия. Все пак препоръчваме да следвате разнообразна диета и също да консумирате витамин С (цитрусови плодове, чушки и др.), за да подобрите усвояването на желязото.,

Колко трябва да ядем на ден?

Ядките са силно препоръчителни варианти за допълване на диетата. Въпреки това, те трябва да се консумират в умерени количества, тъй като някои, като шамфъстъците, имат високо съдържание на калории.

Като цяло се препоръчва да се ядат шепа ядки на ден. При шам-фъстъка обаче се препоръчва да се ядат около 50 от тези ядки на ден, което отговаря на 30 грама без черупките.

Освен това трябва да помним, че е най-добре да ги ядете без сол, за да избегнете излишния натрий в тялото, който би отнел някои от ползите на тази ядка.

Колко трябва да ядем на ден?

  • Ядките са силно препоръчителни варианти за допълване на диетата. Въпреки това, те трябва да се консумират в умерени количества, тъй като някои, като шамфъстъците, имат високо съдържание на калории.
  • Като цяло се препоръчва да се ядат шепа ядки на ден. При шам-фъстъка обаче се препоръчва да се ядат около 50 от тези ядки на ден, което отговаря на 30 грама без черупките.
  • Освен това трябва да помним, че е най-добре да ги ядете без сол, за да избегнете излишния натрий в тялото, който би отнел някои от ползите на тази ядка.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *